Registrul national al asistentilor sociali din Romania cuprinde evidenta asistentilor sociali din Romania, a societatilor civile profesionale, a cabinetelor individuale si a celor asociate de asistenta sociala si este publicat anual in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa devii asistent social?
Potrivit Legii nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social, persoanele care vor sa fie asistenti sociali trebuie sa sa fie cetateni romani, cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai celorlalte state din Spatiul Economic European si ai Confederatiei Elvetiene sau cetateni ai statelor terte cu care Romania are acorduri bilaterale de reciprocitate si care au resedinta temporara sau permanenta in Romania
In plus, cei interesati trebuie sa aiba si studii de specialitate, adica sa prezinte unul dintre documentele:
- diploma de licenta in cadrul unei institutii de invatamant superior cu specializare in domeniu, forma de lunga durata, 4 ani, acreditata conform legii;
- diploma de absolvire a unei institutii de invatamant superior cu specializare in domeniu, forma de scurta durata, 3 ani, acreditata conform legii;
- diploma de asistent social echivalata conform legii;
- diploma de asistent social eliberata sau recunoscuta in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, in unul dintre statele apartinand Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana.
Pentru a deveni membru al CNAS, asistentii sociali vor depune o cerere de inscriere, insotita de:
- Una dintre diplomele care atesta efectuarea studiilor de specialitate, enumerate mai sus;
- Documente medicale;
- Certificat de cazier judiciar;
- Declaratie pe propria raspundere ca nu se afla in situatii de incompatibilitate cu statutul de asistent social.
Sunt si cazuri, stabilite de normele legale in vigoare, in care cei interesati nu pot profesa ca asistenti sociali. Astfel, NU vor putea fi asistenti sociali cei care nu sunt inregistrati in Registrul national al asistentilor sociali din Romania sau cei carora li s-a suspendat, temporar, avizul de exercitare a profesiei, insa doar pe durata suspendarii.
Nici cei care au fost condamnati, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni in imprejurari legate de exercitarea profesiei de asistent social si pentru care nu a intervenit reabilitarea nu au dreptul sa profeseze ca asistenti sociali.
Mai mult, prevederile legale stabilesc ca cei care sunt asistenti sociali nu pot desfasura oricarei activitati de natura sa aduca atingere demnitatii profesionale. Totodata, incompatibila cu meseria de asistent social este si apartenenta sau promovarea intereselor unor formatiuni politice sau grupari scoase in afara legii.
Atestatul de libera practica: Cum il obtii?
Potrivit legii, profesia de asistent social poate fi si exercitata independent, in conditii de libera practica, de catre persoanele care obtin atestatul de libera practica. Astfel, acestia pot opta pentru infiintarea de cabinete individuale, cabinete asociate sau societati civile profesionale, in conditiile legii.
Pentru obtinerea atestatului de libera practica, asistentul social trebuie:
a) sa faca dovada ca a practicat asistenta sociala o perioada de cel putin 5 ani pana in momentul depunerii cererii;
b) sa nu fi fost gasit vinovat de CNAS in cazul unor anchete privind practica de asistenta sociala;
c) sa depuna la CNAS: cererea insotita de curriculum vitae, o scrisoare de motivatie si recomandari din partea a 3 asistenti sociali.
Fie ca profeseaza independent sau nu, asistentul social este obligat sa pastreze confidentialitatea in legatura cu situatiile, documentele si informatiile pe care le detine in scop profesional.
Comentarii articol (0)