Hotararea Consiliului National al Colegiului National al Asistentilor Sociali nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor privind accesul in profesia de asistent social a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 586, din 18 august 2010.
In temeiul dispozitiilor art. 27 lit. d) si j) din Legea nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social si ale art. 7 alin. (2) lit. g) din Regulamentul de organizare si functionare al Colegiului National al Asistentilor Sociali, cu completarile ulterioare, Consiliul National al Colegiului National al Asistentilor Sociali hotaraste:
Art. 1. — Se aproba Normele privind accesul in profesia de asistent social, potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. — Se mandateaza presedintele in vederea emiterii de decizii, pentru punerea in aplicare si detalierea prezentei hotarari.
Art. 3. — Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Colegiului National al Asistentilor Sociali,
Florian-Valeriu Salajeanu
Bucuresti, 3 iunie 2010.
Nr. 2.
Anexa
Norme privind accesul in profesia de asistent social
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. — (1) Prezentele norme privind accesul in profesia de asistent social, denumite in continuare norme, reglementeaza procedura unica de acces in profesia de asistent social al absolventilor institutiilor de invatamant superior, din domeniu, specializarea asistenta sociala, care au obtinut diploma de licenta in asistenta sociala sau asimilata, in conditiile Legii nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social, denumita in continuare lege, ale Regulamentului de organizare si functionare al Colegiului National al Asistentilor Sociali, cu completarile ulterioare, denumit in continuare regulament, precum si ale prezentelor norme.
(2) Prezentele norme stabilesc si cadrul normativ privind avizarea si atestarea profesionala, precum si recunoasterea profesionala in vederea exercitarii profesiei de asistent social pe teritoriul Romaniei de catre cetatenii straini, in conditiile legii.
(3) Prezentele norme reglementeaza procedura unica de acces in profesia de asistent social si de asimilare al persoanelor care au dreptul de a exercita profesia de asistent social, potrivit prevederilor art. 34 din lege, precum si al persoanelor care au obtinut o diploma de licenta asimilata celei obtinute in asistenta sociala, in conditiile legii.
Art. 2. — (1) Prin absolvent al unei institutii de invatamant superior cu specializarea asistenta sociala se intelege persoana fizica romana, care a urmat cursurile universitare de licenta cu specializarea asistenta sociala, in Romania sau in strainatate, la una dintre institutiile de invatamant acreditate, potrivit prevederilor Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare, obtinand dupa finalizarea acestora diploma de licenta in asistenta sociala, domeniul asistenta sociala, specializarea asistenta sociala sau asimilata, dupa caz.
(2) Prin cetatenii unui stat membru al Uniunii Europene care au obtinut titlul profesional de asistent social in tara de origine se intelege cetatenii straini absolventi ai unei institutii de invatamant superior, care au urmat cursurile universitare de licenta cu o durata de minimum 3 ani in domeniul asistentei sociale, specializarea asistenta sociala, in conditiile legii tarii de origine, la una dintre institutiile de invatamant acreditate in conditiile legii, obtinand dupa finalizarea acestora diploma de licenta in asistenta sociala, domeniul asistenta sociala, specializarea asistenta sociala sau asimilata, si care au fost atestati ori autorizati de catre autoritatile nationale profesionale competente din tara de origine sau din unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, pentru exercitarea profesiei de asistent social.
(3) Prin cetateni straini care au obtinut titlul profesional in unul dintre statele cu care Romania a incheiat conventii bilaterale in domeniu, cu exceptia statelor membre ale Uniunii Europene, se intelege cetatenii straini absolventi ai unei institutii, care au urmat cursurile universitare de licenta cu o durata de minimum 3 ani in domeniul asistentei sociale, specializarea asistenta sociala sau asimilata, in conditiile legii, la una dintre institutiile de invatamant acreditate in conditiile legii, obtinand dupa finalizarea acestora diploma de licenta in asistenta sociala, domeniul asistenta sociala, specializarea asistenta sociala sau asimilata, si care au fost atestati ori autorizati de catre autoritatile nationale profesionale competente din tara de origine.
(4) Prin autoritate romana competenta pentru profesia de asistent social si autoritate de reglementare pentru profesia de asistent social se intelege Colegiul National al Asistentilor Sociali, denumit in continuare Colegiul, in conditiile legii.
(5) Prin persoana asimilata in conditiile legii pentru desfasurarea activitatilor specifice asistentului social se intelege persoana care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (1) si (2) din lege.
(6) Prin titlu de calificare profesionala se intelege atestatul de libera practica sau avizul de exercitare a profesiei de asistent social, eliberat de catre Colegiu pentru asistentii sociali sau persoanele asimilate, dupa caz. Titlul profesional de asistent social se acorda doar persoanelor care au obtinut diploma de licenta in domeniul asistentei sociale, specializarea asistenta sociala, precum si o alta diploma echivalata, in conditiile legii.
Art. 3. — (1) Dispozitiile privind dobandirea dreptului de practica in asistenta sociala, prevazute de lege, regulament, precum si de alte acte administrative cu caracter normativ aprobate de catre Colegiu se aplica in mod corespunzator, in conditiile legii si ale prezentelor norme.
(2) Cetatenii romani, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene sau ai statelor cu care Romania are incheiate conventii bilaterale in domeniu, care au obtinut dreptul de sedere permanenta in Romania, pot solicita obtinerea avizelor de exercitare a profesiei de asistent social sau a atestatelor de libera practica in asistenta sociala in Romania, in conditiile legii si ale prezentelor norme.
Art. 4. — (1) Absolventii unei institutii de invatamant superior, care au obtinut diploma de licenta cu specializarea asistenta sociala sau asimilata, in conditiile legii, pot solicita obtinerea avizului de exercitare a profesiei de asistent social sau a atestatului de libera practica in asistenta sociala, in oricare dintre treptele de competenta profesionala, cu respectarea conditiilor de vechime in profesie si formare profesionala complementara sau continua, stabilite de Colegiu.
(2) Persoanele prevazute la art. 34 alin. (1) si (2) din lege pot obtine dreptul de libera practica in profesia de asistent social numai dupa obtinerea diplomei de licenta in asistenta sociala, dupa caz, cu obligatia respectarii si a celorlalte prevederi legale.
(3) In vederea aplicarii dispozitiilor art. 8 din lege, pentru obtinerea titlului de calificare in profesia de asistent social persoanele interesate depun la secretariatul Colegiului urmatoarele documente:
a) cerere, in original;
b) fotocopie a cartii de identitate;
c) declaratie pe propria raspundere ca nu se afla in unul dintre cazurile de interdictie/incompatibilitate/conflict de interese cu exercitarea profesiei de asistent social, in original;
d) certificat de cazier judiciar, in original;
e) adeverinta medicala sau certificat medical, in original;
f) dovada exercitarii profesiei de asistent social sau a vechimii in domeniul asistentei sociale, dupa caz;
g) adeverinta privind exercitarea atributiilor specifice asistentului social, dupa caz;
h) curriculum vitae, in original;
i) scrisoare de motivatie si 3 recomandari din partea asistentilor sociali, dupa caz;
j) dovada achitarii taxei de analizare a dosarului;
k) alte documente stabilite prin decizie a presedintelui.
(4) Emiterea avizului de exercitare a profesiei de asistent social/atestatului de libera practica se realizeaza in conditiile stabilite prin decizie a presedintelui Colegiului.
CAPITOLUL II
Obtinerea titlului profesional de asistent social debutant
Art. 5. — (1) Absolventii institutiilor de invatamant superior care au obtinut diploma de licenta cu specializarea asistenta sociala sau asimilata pot solicita obtinerea avizului de exercitare a profesiei de asistent social, treapta de competenta profesionala debutant, in cazul in care nu pot face dovada practicarii in conditii legale a profesiei pe o perioada de minimum un an, inainte de data intrarii in vigoare a legii.
(2) Dupa data intrarii in vigoare a legii, perioada de practica in asistenta sociala, fara detinerea titlului profesional de asistent social, nu poate fi valorizata in obtinerea unei trepte de competenta profesionala superioare.
(3) Accesul in profesia de asistent social da dreptul persoanei la exercitarea activitatilor prevazute la art. 3 alin. (3) din lege, in conditii specifice treptelor de competenta profesionala, in una dintre formele de exercitare a profesiei de asistent social, dupa caz.
(4) Asistentii sociali care au fost acceptati in profesie urmeaza in mod obligatoriu la debutul in profesie un stagiu de mentorat/coordonare profesionala cu o durata de minimum un an.
(5) Avizul de exercitare a profesiei de asistent social in treapta de competenta profesionala asistent social debutant are o valabilitate de un an de la momentul comunicarii.
Art. 6. — Conditiile realizarii stagiului de mentorat/coordonare profesionala se detaliaza prin dispozitie a presedintelui Colegiului.
CAPITOLUL III
Obtinerea titlului profesional de asistent social de catre cetatenii straini
Art. 7. — (1) Accesul in profesia de asistent social al cetatenilor straini se realizeaza in una dintre urmatoarele forme:
a) recunoasterea titlului profesional de asistent social obtinut in tara de origine de catre cetatenii unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, precum si de catre cetatenii statelor cu care Romania are incheiate conventii bilaterale in domeniu, care au obtinut titlul profesional in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, in regim de servicii permanente sau in regim de servicii temporare;
b) recunoasterea titlului profesional de asistent social obtinut in tara de origine de catre cetatenii statelor cu care Romania are incheiate conventii bilaterale in domeniu, in regim de servicii permanente sau in regim de servicii temporare;
c) obtinerea atestatului de libera practica in conditiile legii de catre cetatenii unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, precum si de catre cetatenii statelor cu care Romania are incheiate conventii bilaterale in domeniu, care au obtinut titlul profesional in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, care si-au stabilit domiciliul in Romania sau au drept de sedere in Romania, pentru perioada acordarii acestui drept.
(2) Recunoasterea titlului profesional obtinut potrivit alin. (1) lit. a) si b) atrage in mod automat eliberarea avizului de exercitare a profesiei sau a atestatului de libera practica, dupa caz, si inregistrarea in Registrul national al asistentilor sociali din Romania, Partea I.
(3) In vederea recunoasterii titlului profesional obtinut in tara de origine de catre cetatenii unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, precum si de catre cetatenii statelor cu care Romania are incheiate conventii bilaterale in domeniu, care au obtinut titlul profesional in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, in regim de servicii permanente sau
temporare, acestia trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
a) cererea de acces in profesia de asistent social sau declaratia de exercitare a profesiei de asistent social, dupa caz;
b) pasaportul sau actul de identitate, in fotocopie semnata de catre titular pentru conformitate cu originalul;
c) certificatul de recunoastere eliberat de catre autoritatea competenta pentru profesia de asistent social din tara de origine, tradus si legalizat in Romania sau recunoscut de catre misiunile diplomatice romane din tara de origine, dupa caz;
d) certificat eliberat de catre autoritatea competenta pentru profesia de asistent social din tara de origine cu privire la indeplinirea conditiilor prevazute de legea nationala pentru desfasurarea activitatii de asistent social in tara de origine de catre solicitant, precum si cu privire la competentele si vechimea in profesie ale acestuia, tradus si legalizat in Romania sau recunoscut de catre misiunile diplomatice romane din tara de origine, dupa caz;
e) declaratie pe propria raspundere ca nu se afla in una dintre situatiile de incompatibilitate prevazute de lege, in original;
f) diploma de licenta obtinuta, tradusa si legalizata in Romania sau recunoscuta de catre misiunile diplomatice romane din tara de origine;
g) dovada obtinerii si inregistrarii dreptului de sedere in Romania, in fotocopie, semnata de catre titular pentru conformitate cu originalul;
h) dosar cu sina.
Art. 8. — Cetatenii straini care au obtinut recunoasterea profesionala in profesia de asistent social au obligatia de a efectua la debutul in profesie un stagiu de mentorat/coordonare profesionala de minimum un an, concomitent cu formarea profesionala continua.
CAPITOLUL IV
Stagiul de mentorat/coordonare profesionala
Art. 9. — (1) Asistentii sociali debutanti isi pot exercita profesia numai sub conditia efectuarii unui stagiu de mentorat/coordonare profesionala de minimum un an.
(2) Stagiul de mentorat/coordonare profesionala este independent de formarea profesionala continua si are ca scop asigurarea managementului activitatii profesionale desfasurate de catre asistentul social debutant.
(3) Activitatea de mentorat/coordonare profesionala se poate realiza numai in cazul in care asistentul social debutant poate face dovada ca exercita profesia in una dintre formele prevazute de lege, in limitele competentelor conferite de treapta de competenta obtinuta.
(4) Activitatea de mentorat/coordonare profesionala constituie un atribut profesional exclusiv al asistentilor sociali.
(5) Raporturile de mentorat/coordonare profesionala se dovedesc numai prin incheierea unor conventii, al caror format este aprobat prin decizie a presedintelui Colegiului, cu un asistent social mentor/coordonator, fiind inregistrate la Colegiu.
Art. 10. — (1) Structura activitatii de mentorat/coordonare profesionala, modalitatile de control profesional al asistentilor sociali care desfasoara activitatea de pregatire profesionala, precum si evidenta asistentilor sociali mentori/coordonatori se aproba prin hotarare a Biroului executiv al Colegiului.
(2) Celelalte prevederi referitoare la desfasurarea activitatii de mentorat/coordonare profesionala se aplica in mod corespunzator.
Art. 11. — (1) Finalizarea activitatii de mentorat/coordonare profesionala se realizeaza in conditiile legii si ale hotararilor adoptate de catre Biroul executiv al Colegiului, fiind certificata prin elaborarea raportului de mentorat/coordonare profesionala.
(2) In urma finalizarii activitatii de mentorat/coordonare profesionala, precum si a formarii profesionale continue specifice, asistentii sociali debutanti pot solicita obtinerea titlului profesional de asistent social practicant, care confera detinatorului drepturi profesionale autonome.
Art. 12. — (1) Pentru recunoasterea profesionala a studiilor universitare de master sau a cursurilor de formare profesionala organizate de catre furnizorii de formare profesionala avizati de Colegiu, acestea vor contine in mod obligatoriu, pe toata perioada derularii cursurilor, activitati practice specifice de asistenta sociala, intr-un procent din programa de curs apreciat drept semnificativ de catre Biroul executiv.
(2) Asistentul social mentor/coordonator are obligatia intocmirii raportului de mentorat/coordonare profesionala.
(3) In perioada de mentorat/coordonare profesionala, asistentul social debutant este obligat sa faca dovada ca exercita profesia in conditiile legii.
(4) La finalul stagiului de mentorat/coordonare, asistentul social debutant are obligatia intocmirii unui raport de activitate profesionala, pentru intregul stagiu parcurs.
CAPITOLUL V
Obtinerea titlului profesional de asistent social practicant
Art. 13. — (1) Asistentii sociali care au finalizat stagiul de mentorat/coordonare profesionala sau au o vechime in profesie de cel putin un an, anterior intrarii in vigoare a legii, pot obtine titlul profesional de asistent social practicant in urma promovarii interviului/examenului organizat de Colegiu, dupa caz.
(2) In vederea inscrierii la interviul/examenul pentru obtinerea titlului profesional de asistent social practicant, inainte cu cel putin 15 zile de data interviului, solicitantii vor depune in mod obligatoriu la secretariatul Biroului executiv sau la secretariatele structurilor teritoriale, dupa caz, documentele necesare.
(3) Documentele necesare inscrierii la interviul pentru obtinerea titlului profesional de asistent social practicant sunt prevazute la art. 8 din lege, la care se adauga urmatoarele:
a) cerere de sustinere a interviului;
b) conventia de mentorat/coordonare profesionala, in fotocopie semnata de catre titular pentru conformitate cu originalul;
c) raportul de mentorat/coordonare profesionala elaborat de catre asistentul social mentor/coordonator;
d) dovada formarii profesionale continue, dupa caz, in fotocopie semnata de catre titular pentru conformitate cu originalul;
e) dovada exercitarii profesiei in una dintre formele de exercitare a profesiei, in fotocopie semnata de catre titular pentru conformitate cu originalul;
f) dovada achitarii taxei de analizare a dosarului si/sau de sustinere a interviului/examenului.
Art. 14. — (1) Organizarea si structura interviului/examenului se stabilesc prin hotarare a Biroului executiv, cu cel putin 30 de zile inainte de organizarea acestuia.
(2) In termen de 5 zile de la data implinirii termenului-limita de depunere a dosarelor de inscriere, Colegiul afiseaza evidenta finala a asistentilor sociali inscrisi pentru sustinerea examenului de capacitate profesionala.
(3) Interviul/Examenul se organizeaza de catre Biroul executiv al Colegiului prin Comisia de avizare si atestare profesionala, potrivit dispozitiilor prezentelor norme.
(4) Secretariatul Biroului executiv al Colegiului va asigura secretariatul tehnic pentru organizarea interviului/examenului.
(5) In urma promovarii interviului/examenului, asistentul social primeste avizul de exercitare a profesiei de asistent social, treapta de competenta profesionala asistent social practicant, cu o valabilitate de 2 ani.
Art. 15. — (1) Persoanele prevazute la art. 34 alin. (1) si (2) din lege, care fac dovada indeplinirii conditiilor de formare profesionala prevazute in lege, precum si a conditiilor de vechime in domeniu, se pot inscrie la interviul/examenul organizat pentru dobandirea titlului de calificare profesionala, respectiv avizul de exercitare a profesiei de asistent social, avand competente profesionale similare cu cele ale asistentului social practicant.
(2) Persoanele prevazute la art. 34 alin. (1) si (2) din lege au toate drepturile aferente asistentului social, in treapta de competenta asistent social practicant, cu conditia respectarii tuturor obligatiilor profesionale specifice.
(3) Persoanele prevazute la art. 34 alin. (1) si (2) din lege au dreptul la utilizarea avizului de exercitare a profesiei de asistent social pentru o perioada nedeterminata, cu conditia pastrarii domeniului de activitate.
CAPITOLUL VI
Obtinerea titlului profesional de asistent social specialist
Art. 16. — (1) Asistentii sociali avizati profesional care au o vechime in profesie de cel putin 3 ani ori persoanele care au obtinut diploma de licenta cu specializarea asistenta sociala sau asimilata, avand o vechime de minimum 3 ani in profesie, realizata anterior intrarii in vigoare a legii, dupa caz, pot obtine titlul profesional de asistent social specialist in urma promovarii interviului/examenului organizat de Colegiu.
(2) In vederea inscrierii la interviul/examenul pentru obtinerea titlului profesional de asistent social specialist, inainte cu cel putin 15 zile de data interviului, solicitantii vor depune in mod obligatoriu la secretariatul Biroului executiv sau la secretariatele structurilor teritoriale, dupa caz, documentele necesare.
(3) Documentele necesare inscrierii la interviul/examenul pentru obtinerea titlului profesional de asistent social specialist sunt prevazute la art. 8 din lege, la care se adauga urmatoarele:
a) cerere de sustinere a interviului/examenului;
b) dovada formarii profesionale continue, in fotocopie semnata de catre titular pentru conformitate cu originalul;
c) dovada exercitarii profesiei in una dintre formele de exercitare a profesiei, in fotocopie semnata de catre titular pentru conformitate cu originalul;
d) dovada achitarii taxei de sustinere a interviului.
(4) Persoanele care au obtinut anterior titlul profesional de asistent social, in temeiul legii, nu sunt obligate sa prezinte documentele prevazute la art. 8 din lege.
(5) Comisia de avizare si atestare profesionala analizeaza si propune eliberarea avizului de exercitare a profesiei de asistent social specialist.
(6) Avizul de exercitare a profesiei de asistent social in treapta de competenta profesionala asistent social specialist are o valabilitate de 2 ani de la data comunicarii.
CAPITOLUL VII
Obtinerea titlului profesional de asistent social principal
Art. 17. — (1) Asistentii sociali care au o vechime in profesie de cel putin 5 ani ori persoanele care au obtinut diploma de licenta cu specializarea asistenta sociala sau asimilata, avand o vechime de minimum 5 ani in profesie, realizata anterior intrarii in vigoare a legii, dupa caz, vor putea obtine titlul profesional de asistent social principal in urma promovarii interviului/examenului organizat de Colegiu.
(2) In vederea inscrierii la interviul/examenul pentru obtinerea titlului profesional de asistent social principal, inainte cu cel putin 15 zile de data interviului, solicitantii vor depune in mod obligatoriu la secretariatul Biroului executiv sau la secretariatele structurilor teritoriale, dupa caz, documentele necesare.
(3) Documentele necesare inscrierii la interviul/examenul pentru obtinerea titlului profesional de asistent social principal, respectiv a dreptului de libera practica in asistenta sociala sunt prevazute la art. 9 din lege, la care se adauga urmatoarele:
a) cerere de sustinere a interviului;
b) dovada formarii profesionale continue, in fotocopie semnata de catre titular pentru conformitate cu originalul;
c) dovada exercitarii profesiei in una dintre formele de exercitare a profesiei, in fotocopie semnata de catre titular pentru conformitate cu originalul;
d) dovada achitarii taxei de sustinere a interviului.
(4) Comisia de avizare si atestare profesionala analizeaza si propune eliberarea atestatului de libera practica in asistenta sociala, treapta de competenta asistent social principal.
(5) Atestatul de libera practica in asistenta sociala are o valabilitate nelimitata, cu conditia exercitarii profesiei si indeplinirii conditiilor generale profesionale.
CAPITOLUL VIII
Certificarea conformitatii titlului de calificare profesionala
Art. 18. — (1) Colegiul, in calitate de autoritate romana competenta pentru profesia de asistent social, este singura institutie care asigura certificarea conformitatii pentru actele de calificare si recunoastere profesionala eliberate asistentilor sociali, in conditiile legii.
(2) Asistentii sociali sau institutiile angajatoare solicita certificarea conformitatii titlurilor de calificare profesionala ale asistentilor sociali, in vederea incadrarii asistentilor sociali si indeplinirii conditiilor de desfasurare a activitatilor de asistenta sociala.
(3) Biroul executiv al Colegiului elibereaza, la propunerea Corpului de control profesional, certificate de conformitate individuale sau colective, dupa caz, pentru toate documentele de avizare si atestare profesionala emise catre asistentii sociali sau persoanele prevazute la art. 34 alin. (1) si (2) din lege.
CAPITOLUL IX
Dispozitii finale si tranzitorii
(1) De la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, acestea reglementeaza procedura unica de acces in profesia de asistent social, respectiv obtinerea titlului profesional de asistent social si a titlurilor de calificare profesionala in domeniul asistentei sociale.
(2) In temeiul prezentelor norme, Biroul executiv al Colegiului aproba hotarari obligatorii privind procedura interviului/examenul organizat pentru accesul in profesia de asistent social.
(3) In aplicarea dispozitiilor art. 18 alin. (2) din lege, incepand cu anul universitar 2010—2011, studiile universitare de master in asistenta sociala sau cursurile de formare profesionala continua in asistenta sociala, care nu sunt avizate de catre Biroul executiv al Colegiului, nu pot fi valorizate ca modalitati de efectuare a formarii profesionale continue pentru asistentii sociali.
(4) Biroul executiv al Colegiului va putea aproba prin hotarari masuri cu caracter normativ in vederea punerii in aplicare a dispozitiilor privind libera circulatie a serviciilor de asistenta sociala, precum si cu privire la accesul in profesia de asistent social al profesionistilor din statele membre ale Uniunii Europene.
Comentarii articol (0)