Scumpirile revin in forta, titreaza adevarul.ro.
Dupa ce, in iunie, preturile bunurilor de consum au scazut cu 0,04% fata de mai, in iulie, luna in care piata romaneasca a fost marcata de criza politica, scumpirile au revenit in forta. Rata lunara a inflatiei a fost in iulie de 0,59%, astfel ca rata anuala a urcat la 3%. Cele mai mari scumpiri s-au inregistrat luna trecuta la fructe proaspete (3,11%), la legume si conserve (1,49%) si la oua (1,43%). Mai mult, tarifele pentru energie electrica au urcat luna trecuta cu 5,38%, iar tigarile s-au scumpit cu 1,21%. De asemenea, tarifele pentru telefonie, calculate in functie de cursul leu/euro, au crescut in iulie cu aproape 2%.
De ce nu mai luam credite: Leul e slab, bancile severe si economia bolnava, informeaza dailybusiness.ro.
Piata creditelor noi acordate in acest an a scazut considerabil fata de 2011. Romanii au devenit mai reticenti in a accesa un imprumut in aceasta perioada. In plus, a scazut si eligibilitatea lor din cauza noilor norme ale bancii centrale, dar si a cresterii cursului leu/euro, pe fondul situatiei instabile, atat pe plan intern, cat si international. Daca imprumuturile ipotecare sunt aproape inexistente, sustinute in principal de programul Prima Casa, cererea s-a mutat pe creditele de nevoi personale in lei, insa cu valori mai mici.
Evz.ro: Secretul privatizarilor reusite din industrie.
Investitiile in dezvoltarea afacerii, aducerea companiei pe profit si eficientizarea acesteia au fost deciziile castigatoare ale investitorilor de succes. Faptul ca statul roman este un prost administrator nu mai mira pe nimeni. Din cauza coruptiei si a implicarii politicului in economie, societatile de stat ajung sa fie capusate de diverse firme, astfel incat nu reusesc decat sa se zbata pentru a supravietui. Realitatea ultimilor ani a dovedit, insa, ca, dupa preluarea de catre investitori privati, companiile de stat devin profitabile si nu doar ca nu mai sunt o povara pentru buget, ci aduc multi bani din taxe si impozite.
Cea mai scumpa autostrada din Romania: 6 MILIARDE de euro pentru 320 de kilometri!, scrie jurnalul.ro.
Sase miliarde de euro va plati statul roman pentru Autostrada Tirgu-Mures-Ungheni, stabilind astfel un nou record. Cei 320 km de autostrada ar fi cei mai scumpi construiti vreodata in Romania. Asta inseamna aproape 20 de milioane de euro pe kilometru, cu mult peste pretul stabilit pentru Autostrada Transilvania. Atunci, s-au platit 17 milioane de euro pentru un kilometru. Autostrada Tirgu Mures-Iasi-Ungheni va costa Ministerul Transporturilor 6 miliarde 140 de milioane de euro. Lunga de 320 kilometri, aceasta va fi cea mai scumpa autostrada construita vreodata in Romania.
Romania la vanzare: insolventa a scos "la taraba" fabrici de peste 100 mil. euro, relateaza zf.ro.
Criza ultimilor trei ani a "daramat" numeroase malluri, proiecte de locuinte si retele de magazine, dar si zeci de fabrici din domeniul alimentar, industrial sau al constructiilor, care sunt in prezent la vanzare pe tarabele firmelor de insolventa sau ale bancilor la valori ce pot atinge zeci de milioane de euro. Investitii private si branduri cunoscute in ultimii ani - Medeus, Tnuva, Vinarte sau Standard Snacks - au ajuns in incapacitate de plata, iar piata si creditorii nu au avut mila: fabrici de cel putin 100 mil. euro sunt in prezent spre vanzare, arata o analiza a ZF.
Comentarii articol (0)