Astfel, se extinde categoria entitatilor pentru care aplicarea IFRS devine obligatorie, dupa ce institutiile de credit au trecut la IFRS ca baza a contabilitatii incepand cu 1 ianuarie 2012, iar Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor au cerut entitatilor pe care le reglementeaza sa intocmeasca un set de situatii financiare individuale conforme cu IFRS in scop informativ.
Potrivit unui document emis de KPMG Romania, adoptarea IFRS este de natura sa sporeasca transparenta si comparabilitatea raportarilor financiare, oferind investitorilor informatii relevante pentru luarea deciziilor economice.
„Furnizarea unor informatii financiare de calitate, prezentate intr-un limbaj larg utilizat pe plan international si insotite de opinia unui auditor independent sporeste increderea partenerilor de afaceri, faciliteaza accesul la finantare si poate chiar reduce costurile finantarii prin diminuarea nivelului perceput al riscului”, este de parere Aura Giurcaneanu, Head of Audit and Assurance in KPMG Romania (foto stanga).
Potrivit specialistilor KPMG, un alt pas important in directia imbunatatirii cadrului de raportare financiara din Romania s-ar putea face permitand si altor societati sa opteze pentru adoptarea IFRS ca baza unica de raportare.
”Multe societati sunt nevoite in prezent sa tina raportari duble, conform regulilor contabile romanesti si a celor IFRS, fiind necesare reconcilieri ale rezultatelor obtinute si furnizarea de explicatii pentru diferente, ceea ce ridica semne de intrebare pentru investitori si finantatori si amplifica incertitudinea generata de mediul economic”, spune Angela Manolache, Director in Departamentul de Consultanta al KPMG Romania(foto dreapta).
Potrivit unui studiu efectuat de KPMG, peste 80% din clientii sai (companii locale si multinationale) intocmesc raportari IFRS, fie in baza cerintelor legale, fie la solicitarea actionarilor, a institutiilor de finantare sau a altor parteneri de afaceri.