Concursul de admitere in magistratura si la Institutul National al Magistraturii (INM) incepe in data de 26 august, prima proba fiind testul-grila de verificare a cunostintelor juridice, anunta Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) intr-un comunicat publicat recent. Afla in articolul urmator care sunt probele de examen si in ce vor consta ele.
Potrivit CSM,
concursul de admitere la INM se organizeaza pentru ocuparea unui numar de
200 de locuri de auditori de justitie, din care 100 de locuri sunt alocate pentru pregatirea auditorilor in vederea ocuparii functiei de judecator, iar 100 de locuri pentru pregatirea auditorilor in vederea ocuparii functiei de procuror.
Perioada de inscriere a fost
26 iunie – 17 iulie, timp in care aproape 3700 de candidati s-au inscris pentru a sustine examenul de admitere la INM.
In ceea ce priveste
concursul de admitere in magistratura, CSM anunta ca s-au inscris 1325 de candidati, care vor concura pentru ocuparea unui numar de 100 de posturi. Dintre acestea, 50 sunt posturi de judecator la judecatorii si 50 sunt posturi de procuror la parchetele de pe langa judecatorii.
Care sunt probele de concurs?
Conform calendarului de desfasurare a concursului, in 26 august se va desfasura proba eliminatorie tip grila de verificare a cunostintelor juridice, urmand ca cea de-a doua proba, adica testul grila de verificare a rationamentului logic, sa aiba loc pe 9 septembrie.
Cunostintele juridice - 26 august 2012
Testul-grila de verificare a cunostintelor juridice cuprinde 100 de intrebari, cate 25 pentru fiecare dintre urmatoarele discipline de concurs: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. Lucrarile se noteaza cu «Admis» sau «Respins», in functie de punctajul obtinut de candidat. Sunt declarati admisi la aceasta proba candidatii care au obtinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.
Rationamentul logic - 9 septembrie 2012
La testul grila de verificare a rationamentului logic participa doar candidatii declarati admisi la testul-grila de verificare a cunostintelor juridice. Acest test cuprinde 100 de intrebari la care se puncteaza raspunsurile si 20 de intrebari supuse pretestarii in conditii de concurs, iar lucrarile sunt punctate cu «Admis» sau «Respins», in functie de punctajul obtinut de candidat. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie sa raspunda corect la minimum 30 de intrebari din cele 100 de intrebari ale caror raspunsuri se puncteaza.
Pentru a putea trece
in etapa a doua, cea a interviului, candidatii trebuie sa obtina la primele doua probe o nota "de trecere", calculata in functie de ponderea: 30% testul-grila de verificare a rationamentului logic si 70% testul-grila de verificare a cunostintelor juridice.
Ultima proba, interviul, se va desfasura in perioada 1-8 octombrie si va consta in elaborarea in scris a unei analize cu privire la subiectul extras de catre candidat, sustinerea orala a acestuia si analizarea orala a unei spete cu elemente de etica specifice profesiei.
Ultimul pas: media notelor obtinute
Dupa parcurgerea celor 2 etape, cea eliminatorie si cea a interviului, se va face o medie a notelor obtinute, calculata astfel: 75% va conta nota de la prima etapa si 25% interviul. In cazul in care vor fi candidati cu note egale, departajarea se va face in functie de notele obtinute la testele sustinute, cel mai mult contand testul de verificare a cunostintelor juridice, apoi cel de verificare a rationamentului logic, si, in final, interviul.
Conform sursei citate,
rezultatele finale se vor afisa pe 10 octombrie 2012.
Calendarul de desfasurare a examenului de admitere poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (1)