Curtea de la Strasbourg poate interveni ori de cate ori statele europene nu respecta obligatiile impuse de Conventia pentru Drepturile Omului. Controlul exercitat de CEDO se activeaza, in primul rand, prin intermediul cererilor individuale, cu care Curtea poate fi sesizata de catre orice persoana, fizica sau juridica, aflata sub jurisdictia statelor parti la Conventie. Insa, pentru ca o cerere sa fie declarata admisibila, aceasta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii stricte, explicitate intr-un ghid util, ce poate fi consultat pe site-ul institutiei.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Categoria potentialilor reclamanti la CEDO este imensa: pe langa cele opt sute de milioane de locuitori ai Europei Mari si cetatenii din tari terte care isi au resedinta sau tranziteaza pe teritoriul acesteia, trebuie sa avem in vedere milioane de asociatii, de fundatii, de partide politice, de intreprinderi etc. Nu trebuie uitate persoanele care, in urma unor acte extrateritoriale ale statelor parti la Conventie, savarsite in afara teritoriilor lor respective, intra sub jurisdictia lor.
De mai multi ani si ca urmare a unor factori diversi, Curtea este coplesita de numarul de cereri individuale (la 31 martie 2011 erau inregostrate peste 149 000). Or, majoritatea acestor cereri (peste 95%) sunt respinse, fara sa fie examinate pe fond, pentru ca nu au indeplinit unul din criteriile de admisibilitate prevazute de Conventie.
Aceasta situatie genereaza o dubla frustrare. Pe de o parte, avand obligatia de a raspunde fiecarei cereri, Curtea nu are posibilitatea de a se concentra, in termene rezonabile, pe cauzele care necesita o examinare pe fond, iar acest lucru nu are utilitate reala pentru justitiabili. Pe de alta parte, actiunile a zeci de mii de reclamanti sunt respinse fara drept de apel, deseori dupa ani de asteptare.
Ghidul practic referitor la conditiile de admisibilitate a cererilor individuale a fost elaborat cu scopul de a pune la dispozitia potentialilor reclamanti informatii obiective si complete referitoare la procedura de depunere a cererilor si la criteriile de admisibilitate.
Potrivit CEDO, acesta a fost conceput pentru a permite o lectura mai clara si mai detaliata a conditiilor de admisibilitate cu scopul, pe de o parte, de a limita, pe cat posibil, numarul de cereri care nu au nicio perspectiva de finalizare printr-o hotarare pe fond si, pe de alta parte, de a se asigura ca trec testul privind admisibilitatea cererile a caror examinare pe fond este justificata.
In prezent, in cazul majoritatii cauzelor care trec acest test, admisibilitatea si fondul sunt examinate impreuna, ceea ce simplifica si accelereaza procedura.
Ghidul a fost elaborat de Jurisconsultul CEDO si va fi actualizat periodic. Acesta poate fi consultat in integralitate aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (3)