Stimate justițiabil,
Dacă vă este util, vă recomand lecturarea următoarelor prevederi referitoare la întrebarea dvs:
Convenția Europeană
Articolul 34 - Cereri individuale
Curtea poate fi sesizată, printr-o cerere, de orice persoană fizică, organizaţie neguvernamentală sau grup de particulari care se pretind victime ale unei încălcări de către una dintre înaltele părţi contractante a drepturilor recunoscute în convenţie sau în protocoalele sale.
Înaltele părţi contractante se angajează să nu împiedice prin nicio măsură exerciţiul eficace al acestui drept
Articolul 35 - Condiţiile de admisibilitate
1. Curtea nu poate fi sesizată decât după epuizarea căilor de recurs interne, aşa cum se înţelege din principiile de drept internaţional general recunoscute, şi într-un termen de 6 luni de la data deciziei interne definitive.
2. Curtea nu reţine nicio cerere individuală introdusă în virtutea art. 34, în cazul în care :
a. ea este anonimă ; sau
b. ea este în mod esenţial aceeaşi cu ocerere examinată anterior de către Curte sau deja supusă unei alte instanţe internaţionale de anchetă sau de reglementare şi dacă nu conţine fapte noi.
3. Curtea declară inadmisibilă orice cerere individuală introdusă în virtutea art. 34, atunci când ea consideră că:
a. ea este incompatibilă cu dispoziţiile
convenţiei sau ale protocoalelor sale, în mod vădit nefondată sau abuzivă; sau
b. reclamantul nu a suferit niciun prejudiciu important, cu excepţia cazului în care respectarea drepturilor omului garantate prin convenţie şi protocoalele sale impune o examinare a fondului cererii, şi cu condiţia de a nu respinge din acest motiv nicio cauză care nu a fost examinată corespunzător de o instanţă naţională.
4. Curtea respinge orice cerere pe care o consideră inadmisibilă în aplicarea prezentului articol. Ea poate proceda astfel în orice stadiu al procedurii.
REGULAMENT
pentru organizarea și funcționarea Curții Europene a Drepturilor Omului
Articolul 47ind.1(Conţinutul cererii individuale)
l. Orice cerere introdusă în temeiul art. 34 al Convenţiei este prezentată pe formularul pus la dispoziţie de grefă, afară dacă Preşedintele Secţiunii învestite cu soluţionarea ei decide altfel. Formularul indică:
(a) numele, data naşterii, naţionalitatea, sexul, profesia şi adresa reclamantului;
(b) dacă este cazul, numele, profesia şi adresa reprezentantului său;
(c) Partea sau Părţile contractante împotriva căreia (cărora) este îndreptată cererea;
(d) o expunere succintă a faptelor;
(e) o expunere succintă a pretinsei sau a pretinselor violări ale Convenţiei şi a argumentelor pertinente;
(f) o expunere succintă privitoare la respectarea de către reclamant a criteriilor de admisibilitate prevăzute de art. 35 § 1 al Convenţiei (epuizarea căilor interne de atac şi respectarea termenului de 6 luni); şi
(g) obiectul cererii;
la care urmează a se anexa:
(h) copii de pe toate documentele pertinente şi, în special, de pe deciziile, judiciare sau de altă natură, privitoare la obiectul cererii.
2. În plus, reclamantul trebuie:
(a) să prezinte toate elementele, în special documentele şi deciziile citate la paragraful 1 (h) al prezentului articol, care permit să se stabilească dacă au fost întrunite condiţiile de admisibilitate prevăzute de art. 35 § 1 al Convenţiei (epuizarea căilor interne de atac şi respectarea termenului de 6 luni); şi
(b) să menţioneze dacă a supus cererea sa unei alte instanţe internaţionale de anchetă sau de reglementare.
3. Reclamantul care nu doreşte dezvăluirea identităţii sale trebuie să precizeze aceasta şi să prezinte o expunere a motivelor care justifică derogarea. În cazuri excepţionale şi temeinic justificate, Preşedintele Camerei poate autoriza anonimatul.
4. Nerespectarea obligaţiilor enumerate în paragrafele 1 şi 2 ale prezentului articol ar putea duce la neexaminarea cererii de către Curte.
5. Ca regulă generală, se consideră că cererea a fost introdusă la data primei comunicări prin care reclamantul exprima - fie şi în mod sumar - obiectul cererii sale. Curtea poate totuşi, pentru motive justificate, să decidă reţinerea unei alte date.
6. Reclamantul trebuie să informeze Curtea cu privire la orice schimbare a adresei sale, precum şi despre orice fapt pertinent privitor la examinarea cererii.
Aveți, de asemeni, un articol util în legătură cu cererile CEDO la:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ceea ce doresc să menționez este că nu toate drepturile sunt protejate de Convenție, iar normele și articolele la care am făcut trimiterea nu reprezintă decât abc-ul unei cereri CEDO, din punctul meu de vedere aveți nevoie de un ajutor calificat. De asemeni, este util să cunoașteți faptul că la CEDO cunoașterea precedentului judiciar contează enorm.
Procedura in fața CEDO nu costă nimic, cu excepția taxelor de posta, fotocopierii documentelor...
Este important să mai stiți și că procedura se desfășoară în două etape, prima, până la declararea admisibilității în principiu ( de fapt CEDO nu o declară vădit inadmisibilă) se desfăsoară în limba română și nu aveți nevoie nici de documente treduse în engleză, franceză, limbile oficiale.
Descrierea celor două etape o aveți aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Cu stimă.