Puteti consulta Codul fiscal valabil in 2012 in fisierul atasat acestui articol sau direct pe site-ul ANAF, AICI.
Fiscul precizeaza ca textul ANAF este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare.
Codul fiscal publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala contine si cele mai recente modificari cuprinse in OG nr. 15/2012.
OG nr. 15/2012 prin care s-a modificat Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 621 din 29 august 2012.
Prin aceasta ordonanta, se introduce mult-asteptatul sistem de plata TVA la incasarea facturii, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate.
Pentru contribubabilii cu o cifra de afaceri inferioara plafonului de 500.000 de euro ( 2.250.000 lei) sistemul TVA la incasare este obligatoriu.
Noul regim privind TVA presupune si amanarea dreptului de deducere pana la plata facturilor primite atat de catre contribuabilii eligibili, cat si de catre beneficiarii acestora.
Pe langa introducerea sistemului de plata a TVA la incasarea facturii de la 1 ianuarie 2013, actul normativ aduce si alte modificari importante in legislatia fiscala care tin de impozitul pe profit, impozitul pe venit sau contributiile sociale obligatorii, unele dintre ele aplicandu-se chiar din luna octombrie.
Iata principalele modificari:
Impozit pe profit
Noile reguli permit persoanelor juridice succesoare ale operatiunilor de reorganizare sa recupereze pierderile fiscale, pana acum acest lucru nefiind posibil.
Astfel, conform OG nr. 15/2012, pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta
Impozitul pe venit
Noile modificari ale Codului fiscal stabilesc ca nu se mai retine la sursa impozitul din activitati independente. Astfel, pentru veniturile realizate din activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil precum si a contractului de agent, incheiate cu contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila nu mai au obligatia nu mai au au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite.
De asemenea, OG nr. 15/2012 introduce si precizarea expresa privind neretinerea la sursa a impozitului, reprezentand plata anticipata, in contul impozitului anual datorat pentru unele venituri din activitati independente, de catre platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, daca efectueaza plati catre:
• asocierile fara personalitate juridica ori persoane juridice care aplica principiul transparentei fiscale, potrivit legii;
• persoanele fizice in cazul veniturilor acestora din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul afacerii.
Taxa pe valoarea adaugata
OG nr. 15/2012 stabileste ca locul prestarii serviciilor de inchiriere de mijloace de transport pe termen lung, inclusiv serviciilor de leasing, catre persoane neimpozabile, va fi incepand cu 1 ianuarie 2013, locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul sau resedinta obisnuita.
In nota de fundamentare a ordonantei de modificare a Codului fiscal se mai arata ca, odata cu transpunerea Directivei 2010/45/CE in legislatia autohtona, se vor produce urmatoarele schimbari:
• pentru livrarile intracomunitare de bunuri, exigibilitatea va interveni doar la data emiterii unei facturi, emiterea de facturi pentru avansurile incasate nemaifiind obligatorie. Noile reguli vor conduce la uniformizarea informatiilor cuprinse in declaratiile recapitulative si promptitudinea schimbului de informatii prin intermediul respectivelor declaratii;
• pentru tranzactiile transfrontaliere se stabileste un termen limita armonizat pentru emiterea facturii. Acest termen coincide cu termenul stabilit deja de Romania pentru emiterea facturii (pana in cea de-a 15 zi urmatoare celei in care intervine faptul generator de taxa), nefiind necesara modificarea legislatiei nationale;
• se standardizeaza anumite informatii care trebuie sa apara pe facturi. Spre exemplu daca beneficiarul este persoana obligata la plata taxei, pe facturi se inscrie mentiunea “taxare inversa”, daca se aplica regimul special pentru agentii de turism mentiunea “regimul marjei – angentii de turism”, etc;
• se stabilesc reguli clare privind normele de facturare aplicabile in functie de locul operatiunilor si de locul de stabilire al furnizorilor/beneficiarilor;
• utilizarea altor tehnologii decat semnatura electronica si EDI pentru garantarea autenticitatii si integritatii facturilor electronice impune aducerea unor clarificari referitoare la metodele de garantare a indeplinirii acestor cerinte.
Clarificari la contributiile sociale obligatorii
Modificarile din Codul fiscal precizeaza clar ca persoanele care sunt asigurate in alte sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii (avocati si sistemul clerical) datoreaza contributia de asigurari sociale doar la aceste sisteme proprii de asigurari sociale.
De asemenea, OG nr. 15/2012 aduce clarificari cu privire la salariatii care au obligatia depunerii declaratiei D 112 si platii contributiilor sociale obligatorii, in situatia in care se obtin venituri din salarii de la angajatori straini din state terte care nu au incheiate cu Romania acorduri sau conventii in domeniul securitatii sociale, sau de la angajatori nerezidenti, din statele Uniunii Europene care potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, datoreaza in Romania contributiile sociale obligatorii.
Modificari importante la Codul fiscal si acum 3 luni
Codul fiscal a fost modificat si in luna iunie, prin OUG nr. 24/2012, publicata in Monitorul Oficial. nr. 384 din 7 iunie 2012.
Una dintre cele mai importante reglementari din OUG nr. 24/2012 este cea referitoare la majorarea plafonului de la care firmele si persoana fizice autorizate sunt obligate sa se inregistreze in scopuri TVA.
Potrivit actului normativ, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE - 3,3817).
Noul plafon de scutire va intra in vigoare la 1 iulie 2012, iar Finantele au elaborat prevederi tranzitorii pentru aplicarea lui in acest an. Citeste AICI cum se va aplica noul plafon de TVA in 2012.
TVA la vehiculele achizitionate in leasing, deductibila doar in limita a 50%
O alta modificare importanta din Codul fiscal stabileste ca taxa pe valoarea adaugata va putea fi dedusa doar in limita a 50%, si nu integral, cum se intampla pana acum, pentru vehiculele procurate in baza unui contract de leasing sau inchiriere, daca acestea nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale.
Modificari in ceea ce priveste impozitul pe profit
Modificarile recente ale Codului fiscal au adus cateva noutati importante in ceea ce priveste impozitul pe profit. Astfel, de la 1 iulie 2012, cheltuielile cu autoturismele utilizate de persoanele cu functii de conducere dintr-o firma vor fi deductibile doar in limita a 50%, si nu integral ca pana acum, pentru cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu asemenea atributii.
Noutati la impozitul pe venit
Si prevederile privind impozitul pe venit s-au modificat prin OUG nr. 24/2012. Spre exemplu, s-a limitat dreptul de deducere a cheltuielilor aferente vehiculelor pe care le utilizeaza persoanele care defasoara activitati independente si s-au stabilit noi reguli in ceea ce priveste impozitarea castigurilor din transferul titlurilor de valoare.
Marcarea pacurei, obligatorie
Totodata, OUG nr. 24/2012 introduce obligatia marcarii si colorarii pacurei si a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia, in conditiile in care desi sunt produse destinate a fi utilizate drept combustibil pentru incalzire, ele sunt utilizate drept combustibil pentru motor (motorina), in aceste mod evitandu-se plata unei accize mult mai mari. Nivelul accizelor pentru pacura este de aproximativ 25 de ori mai mic decat cel al motorinei (15 euro/tona pentru pacura, comparativ cu 374 euro/tona pentru motorina).
Scopul aplicarii marcatorilor fiscali fiind acela de a se monitoriza utilizarea efectiva a acestor produse energetice, astfel incat produsele sa fie taxate corespunzator in functie de utilizare.
OUG nr. 24/2012 prevede ca pe teritoriul national sa nu se mai utilizeze, transporte, detina in afara antrepozitului fiscal sau sa nu se mai comercializeze, produse tip pacura, fara a fi marcate si colorate.
Potrivit reglementarilor din ordonanta de urgenta, in conditiile in care aceste produse nu sunt marcate si colorate, se vor plati pentru ele accize la nivelul motorinei.
Totodata, in situatia in care se constata utilizarea sau comercializarea acestor produse drept carburanti pentru motor, se va aplica tot nivelul accizelor pentru motorina.
In ceea ce priveste stocurile de produse tip pacura existente pe piata la data intrarii in vigoare a modificarilor la Codul fiscal, OUG prevede obligatia inventarierii acestora, precum si a supravegherii circulatiei si consumului pana la epuizarea stocurilor.