Si, pentru ca ne dorim ca acest material sa-ti fie de folos, sfaturile noastre utile te vor ajuta sa n-ai surprize neplacute:
- Inarmeaza-te cu rabdare pentru ca italienii nu sunt foarte punctuali, asa ca vei avea de asteptat chiar si mijloacele de transport;
- Cred ca stii deja ca italienilor nu prea le plac limbile straine… Vei intalni vorbitori de engleza si franceza doar in zonele turistice din marile orase, motiv pentru care te sfatuim sa inveti cateva expresii uzuale in italiana sau sa ai permanent cu tine un ghid de conversatie. Ca o paranteza, noua romanilor ne este destul de usor sa intelegem limba italiana, insa italienii nu inteleg mai nimic din romana! Este bine sa tii cont ca in centrul si sudul Italiei, dialectele sunt diferite, asa ca nu-ti ramane decat limbajul trupului :)
- Tot din povestiri sau chiar din filme ai aflat ca italienii sunt renumiti pentru modul in care isi parcheaza masinile, lovind in fata si-n spate celelalte mijloace de transport, ca sa-si faca loc. Accidentele de circulatie sunt la ordinea zilei, iar daca vrei sa inchiriezi o masina trebuie sa circuli cu atentie si sa fii atent la limita de viteza, pentru ca amenda este de aproape 1000 euro si poti ramane fara permis;
- Daca mergi pe jos, este bine sa stii ca italienii nu prea opresc la trecerile de pietoni, motiv pentru trebuie sa ai pasul hotarit si sa treci strada ignorand claxoanele;
- Daca alegi transportul in comun, este obligatoriu sa compostezi biletul. De asemenea, daca mergi cu trenul, biletul trebuie compostat inainte de urcarea in tren.
- Daca vrei sa iei taxiul, este ca in Romania… Trebuie sa cauti masini apartinand unor companii oficiale!
- Fie ca vrei sa vizitezi celebrele Capela Sixtina si Basilica San Pietro din Vatican, Domul din Milano, Bazilica San Marco din Venetia sau orice alt lacas sfant din Italia, trebuie sa fii imbracat adecvat, cu umerii si genunchii acoperiti, iar vocea trebuie mentinuta la nivelul soaptelor.
- Daca vrei sa mananci pe strada, in fata bisericii este un obicei urat, chiar o ofensa, iar sa faci acest lucru in biserica este inadmisibil.
- In interiorul obiectivelor turistice nu vei avea voie sa faci poze peste tot. In unele locuri ti se va cere sa inchizi blitz-ul, pentru ca expunerea unor obiecte de arta la o lumina puternica le poate afecta.
- In toata Italia, cafeaua este cult. Espresso, religie. Italienii beau cam patru-cinci cafelele pe zi. Repede, din picioare. Fie ca beau un ristretto (espresso scurt – 7 g de cafea la 20 ml de apa) sau un cappuccino (doar dimineata), italienii sunt atenti unde o beau. Fii si tu! Cafeaua in picioare, la bar, e cea mai ieftina, cam 1 euro, in interior la masa este aprox. 1,5 euro, iar pe terasa poate ajunge la 2,5 euro.
- In Italia exista atata varietate incat, corect ar fi sa vorbim nu despre una, ci despre mai multe bucatarii: bucatariile italiene (romana, milaneza, toscana, napoletana, piedmonteza, liguriana, valledostana, siciliana etc), fiecare cu retetele, vinurile si chiar cu ingredientele ei specifice. De exemplu, mancarurile toscane specific florentine contin spanac, cele napoletane rosii si sardele, si asa mai departe. Orice urmeaza dupa un „alla” dintr-o reteta, desemneaza originea ei, un soi de „ca la” (ex. Risotto „alla milanese”)
- Structura mesei, asa cum o vei vedea si pe meniurile restaurantelor italienesti, contine: antipasti (aperitive), primi piatti (felul 1), secondi piatti (felul principal), contorni (garnituri), formaggi e frutta (branzeturi si fructe), dolci (deserturi), caffee si diggestivi.
- La fel ca si pastele, pizza nu este considerata o mancare in sine decat de catre turisti. Adevarata pizza italiana are un aluat foarte subtire si putine ingrediente. Baza unei adevarat pizza italiene veritabile este margherita, un blat cu un sos simplu de rosii cu busuioc. Tot ca primi piatti se servesc si supele – zuppa sau minestrone.
- Dulciurile bucatariei italiene sunt minunate. Tiramisu, pannacotta sau panettone au ajuns sa fie foarte populare si la noi. Ca sa nu mai vorbim de faimoasa inghetata preparata artizanal – gelato.
- Ce sa bei la masa? Alege vinul casei la restaurant, are un pret bun, reflecta caracterul local si, de regula, este o alegere inspirata. Cea mai populara bere in Italia este Nastro Azzurro. Alcoolul distilat din fructe poarta numele de grappa, iar cel aromat cu anason, de sambuca. Cel mai popular lichior este limoncello (aromat cu coaja de lamaie), care este de altfel si un bun digestiv.
- Pentru ca stradutele sunt inguste, iar terasele peste tot, sa nu te sperii daca, in viteza, un scooter Vespa va trece milimetric pe langa farfuria ta!
- In localuri, „servizio” este inclus in nota de plata, iar bacsisul nu este un sport national mai ales daca nu ai fost servit corespunzator. Italienii nu sunt prea generosi, iar cei care asteapta cate o atentie de la turisti sunt chelnerii, taximetristii sau personalul hotelier.
- Programul magazinelor si al institutiilor este pe sistemul siestei mediteraneene, astfel ca in miezul zilei cam toate obloanele sunt coborate. Magazinele de haine sunt, de obicei, inchise lunea dimineata, dar, in functie de cat de turistica este zona, programul lor difera, unele tinand deschis chiar si toata ziua.
- Bancile sunt deschise de la 8.30 la 13.30 si de la 15.30 la 16.30. Bisericile isi deschid portile dimineata devreme, iar dupa pauza de la pranz raman deschise pana la ora 18.00.
- Multe muzee sunt inchise o zi pe saptamana, iar de multe ori acea zi este lunea.
- Farmaciile, de asemenea, sunt inchise la pranz, dar au cel mai lung program, pana la ora 20.00.
AvocatNet.ro si Blue Air au lansat seria de articole "Destinatii turistice recomandate de Blue Air". Pentru mai multe detalii privind biletele de avion si tarifele puteti accesa site-ul www.blueairweb.com.
Comentarii articol (4)