Cum a evoluat piata de M&A in primele sase luni ale anului si ce estimati pentru restul anului?
Prima jumatate a anului 2012 a marcat o evolutie reala si sanatos consolidata a pietei de M&A in Romania. Pentru prima oara de la declansarea crizei economice, s-a constatat o activitate intensa in domeniul fuziunilor si achizitiilor, putin predictibila daca avem in vedere timiditatea cu care aceste operatiuni s-au desfasurat in anul 2011. Daca, in termeni generali, numarul tranzactiilor incheiate in prima jumatate a anului 2012 este comparabil cu cel aferent primelor sase luni ale anului trecut, numarul tranzactiilor semnificative ca valoare si importanta economica a crescut.
Vorbind de tranzactii semnificative, ne referim, in principal, la asocierea in participatiune dintre Bungee si Prio Foods(care este prezenta pe piata din Romania prin fabrica de ulei de la Lehliu), evaluata la peste 200 milioane EUR, si care a condus la o crestere a capacitatii comune de procesare cu mai mult de 500.000 tone pe an, achizitia participatiei majoritare din cadrul companiei Azomures de catre grupul suedez Ameropa Holding, pentru un pret care, potrivit unor surse, depaseste 100 miloane EUR, achizitia de catre Sensiblu a unui numar de 90 de farmacii City Pharma, achizitionarea Rombat de catre Metair Investmenrs etc.
In termeni de estimari, gradul de predictibilitate a evolutiei viitoare a pietei romanesti de M&A este extrem de scazut. Lipsa de vizibilitate pentru evolutia pietei pentru cea de-a doua parte a anului 2012, cu care se confrunta atat mediul de afaceri, cat si consultantii care ii asista in tranzactii, este determinata fundamental de masurile de austeritate adoptate in cadrul comunitar, de criza datoriilor suverane si de potentiala iesire a Greciei din zona euro, la care se adauga, indubitabil, instabilitatea politica - deja indelungata - din Romania. In acest context, probabil ca ritmul imprimat in primele sase luni nu se va pastra si pentru cea de-a doua jumatate a anului, ci va decelera sensibil.
?Cum vad investitorii Romania in acest moment? Ce puncte forte avem si ce slabiciuni la aproape patru ani de la declansarea crizei?
Din perspectiva tranzactiilor pe care le avem acum pe masa de lucru, imaginea de ansamblu a investitorilor asupra Romaniei pare din pacate a fi aceea de piata a exit-ului. Remarc o tendinta a mai multor companii care pana acum ceva timp in urma isi stabileau prezenta atat in Romania, cat si in alte state din regiune, de a se "regrupa" si de a-si concentra activitatea in doar cateva tari alese strategic sau chiar in tara de origine. S-a renuntat astfel la politica de extindere adoptata in anii trecuti, anumite companii planificand iesirea de pe piata romaneasca.
Desigur, exista si exceptii. Sunt si companii care dispun in acest moment de lichiditati si au mijloacele necesare pentru a intra in tranzactii de tip M&A pe piata din Romania sau care isi planifica extinderea inclusiv prin accesarea de fonduri europene sau a unor scheme de ajutoare de stat, insa strategia lor se dovedeste a fi una prudenta. Acest fapt se datoreaza gradului redus de predictibilitate pe termen lung cu privire la evolutia economica, atat individuala cat si comuna cu cea a societatii target.
Atuurile Romaniei sunt, ca si in trecut, productivitatea crescuta in convergenta cu costurile reduse ale fortei de munca. Romania ramane o piata de referinta pentru forta de munca calificata, ale carei costuri sunt mai mici decat media europeana. Acestia sunt, practic, factorii care recomanda Romania ca o destinatie de business pentru investitorii straini. De remarcat este si faptul ca statul roman a devenit, in ochii investitorilor strategici, cel mai important jucator pe piata de M&A, in contextul intentiilor de privatizare anuntate si asta, paradoxal, in ciuda esecului privatizarii Cuprumin si a procedurii de insolventa in care se gaseste Hidroelectrica.
Din pacate, in contextul evolutiilor recente de pe scena politica romaneasca, faptul ca anul 2012 este un an electoral sporeste si mai mult temerile investitorilor. Nici cadrul normativ existent in anumite domenii (cum ar fi, spre exemplu, legislatia din domeniul PPP-urilor) nu este de natura a atenua aceste temeri. La capitolul puncte slabe putem adauga si numarul redus de facilitati (incentives) acordate de statul roman investitorilor, rigiditatea de care dau dovada institutiile publice in relatiile cu investitorii, precum si lipsa de infrastructura si a unor actiuni semnificative si coerente din partea statului in acest sens.
Care sunt cele mai atractive sectoare pentru investitii? De ce?
Sectorul energetic si cel al resurselor naturale raman cele mai atractive sectoare pentru investitii. Motivele sunt multiple: in primul rand, vorbim despre intentia statului roman de a vinde participatiile la Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom, Hidroelectrica, Oltchim sau a centralelor termo-electrice Turceni si Rovinari; in al doilea rand, se are in vedere climatul favorabil creat prin intrarea in vigoare a schemei de acordare a certificatelor verzi; in al treilea rand, sunt sectoare stabile, daca avem in vedere dinamica tranzactiilor incheiate in ultimii trei ani; si motivele nu se opresc aici. Atractivitatea acestor sectoare influenteaza in mare masura si dinamica din sectorul real estate, daca avem in vedere necesitatea achizitionarii de terenuri in vederea amplasarii instalatiilor de producere a energiei regenerabile.
Desigur, sunt si alte sectoare interesante pentru investitori (IT, servicii, agricultura etc.), cu privire la care ne asteptam sa existe proiecte de M&A, insa de o intensitate moderata.
Cum sunt negocierile acum versus anii 2007-2008? Pentru ce puncte in negociere se poarta inca "lupte"? Ce s-a schimbat? Ce a devenit mai flexibil?
Mecanismul si durata negocierilor s-au schimbat fundamental fata de perioada 2007-2008, schimbare datorata contextului economic, politic si social actual. Din perspectiva cumparatorilor, sensul notiunii de "prudenta" a fost reconfigurat in materie de due diligence legal si financiar, fiind supuse analizei majoritatea riscurilor pe care le poate implica o operatiune de fuziune sau achizitie, si nu doar cele de tip "deal-breaker". Drept consecinta, durata fazei pre-achizitie poate fi mai indelungata, implicand o analiza profunda a tuturor aspectelor care ar putea impacta asupra tranzactiei.
Din perspectiva vanzatorilor, remarcam o ajustare reala la contextul actual, in sensul in care perioada 2007-2008 nu mai constituie in perceptia acestora perioada de referinta in stabilirea pretului. Asteptarile vanzatorilor sunt, din acest punct de vedere, mult mai realiste fata de anii precedenti. In schimb, tendinta generala este de respingere a solicitarilor venite din partea cumparatorilor cu privire la masuri ce ar trebui luate in vederea eliminarii/atenuarii riscurilor pe care le presupune tranzactia, intrucat acestea implica de multe ori investitii suplimentare, fata de care vanzatorii au o posibilitate limitata de finantare.
Cat de greu acorda bancile finantari pentru proiecte de M&A si la ce puncte se uita institutiile financiare in mod special?
Din pacate, apetenta bancilor pentru finantarea companiilor a scazut dramatic in ultimii trei ani, manifestand un interes scazut pentru finantarea tranzactiilor de M&A. Fara indoiala, conditiile de finantare sunt mult mai drastice fata de perioada 2007-2008, cand un numar covarsitor de tranzactii beneficiau de finantare. Principala forma de finantare ramane insa cea bancara.
Institutiile de credit se axeaza in principal pe valoarea tranzactiei (in raport de care se stabileste daca este nevoie de acordul institutiei de credit locale, sau este necesar si acordul institutiei de credit mama), analizand in detaliu si toate aspectele principale specifice fiecarei entitati in parte. Ceea ce intotdeauna va caracteriza procesul de finantare o constituie analiza riscurilor pe care le implica tranzactia respectiva pentru institutia de credi respectiva si determinarea compatibilitatii acestora cu normele proprii de creditare. In raport de aceste analize, se va determina pachetul de garantii ce se impun a fi oferite de entitatea finantata pentru diminuarea acestor riscuri.
Ce proiecte de M&A a derulat Bulboaca&Asociatii de la inceputul anului?
Printre cele mai importante tranzactii de M&A in care firma noastra a oferit consultanta juridica in prima parte a anului 2012 si care, la acest moment, pot fi facute publice, se numara urmatoarele:
• acordarea de asistenta juridica Erkevi K.F.T., VEK Holding K.F.T. si ACIS Benzinkuttechnika K.F.T in legatura cu o tranzactie internationala ce a implicat, printre altele, vanzarea participatiilor acestora in ACIS Petrolservice S.R.L., societatea din Romania a grupului ACIS, implicata printre altele, in domeniul constructiei, montajului de tehnologie si intretinerii statiilor de distributie carburanti;
• acordarea de asistenta juridica Prio Foods SGPS cu privire la tranzactia de asociere in participatiune (joint-venture) intre Prio Foods SGPS si Koninklijke Bunge BV, in vederea achizitionarii participatiunilor filialelor acestora din Romania si a dezvoltarii ulterioare in baza unei platforme comune de afaceri;
• acordarea de asistenta juridica producatorului de top de componente de aparate de zbor Montana Tech Components in cumpararea unei participatii minoritare in compania locala Universal Alloy Corporation Europe SRL de la fondul austriac de investitii Central European Growth Beteilingungs - Invest si intrarea in societate, ca asociat, a unei corporatii financiare internationale;
• acordarea de asistenta juridica RBS Asset Management in legatura cu o investitie de equity in Gada, o companie din Marea Britanie din domeniul sanatatii, ce furnizeaza produse si servicii spitalelor din Italia, Romania si Turcia, in scopul asistarii acesteia in realizarea anumitor achizitii tactice a companiilor similare din Europa de Est.
Comentarii articol (0)