- a sindicatului, legal constituit si reprezentativ (format din cel putin 15 angajati1, majoritari in raport cu numarul total al acestora2);
- sau, in subsidiar, a unui organ colectiv denumit „reprezentantii salariatilor” (in situatia existentei a cel putin 21 de salariati, din randul carora mandatarii3 se aleg cu votul majoritatii (simple).
- contractul colectiv de munca de la nivelul grupului de unitati6 din care aceasta face parte (care respecta normele legale aplicabile respectivilor angajati, precum si prevederile contractului colectiv incheiate la nivelul sectorului de activitate din care face parte unitatea);
- -sau, in subsidiar, contractul colectiv de munca de la nivelul sectorului de activitate7 din care face parte unitatea, (care respecta doar normele legale aplicabile respectivilor angajatilor).
Astfel, vointa partilor de la nivelul unitatii este infranta de cea a unor „terti”, carora legea le recunoaste o atare competenta de reglementare, in sens larg, desigur. Se are in vedere necesitatea protectiei salariatilor prin acele drepturi de nivel mai favorabil, precum si nedistorsionarea “concurentei dintre unitati, prin costurile diferite cu forta de munca” 11 .
__
1Art. 3 alin. 2 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social
2Art. 51 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 62/2011. Aceste prevederi se refera si la conditia independentei organizatorice si patrimoniale.
3Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia (art. 221 alin. 2 din Codul muncii).
4Este vorba de un concept utilizat in limbajul normativ (a se vedea, de exemplu, art.1 lit. g din Legea nr. 62/2011; art. 29 alin. 2, art. 31 alin. 4, art. 39, art 40, art. 44 alin. 2 etc. din Codul muncii).
5Potrivit art. 128 alin. 1 si art. 133 alin. 2 din Legea dialogului social nr. 62/2011 se poate incheia cate un sigur contract colectiv de munca la nivel de: unitate, grup de unitati, sector de activitate.
6Acestea sunt constituite pe criteriul diviziunilor, grupelor sau claselor apartinand acelui sector. Un astfel de grup se poate constitui din doua sau mai multe unitati care au acelasi obiect principal de activitate conform codului CAEN.
7Acesta grupeaza domenii de activitate definite conform codului CAEN.
8Art. 143 alin. 4 din Legea nr. 62/2011 prevede pentru contractele incheiate la nivel de sector de activitate sau grup de unitati sa fie intocmita lista unitatilor carora aceste contracte se aplica.
9Art. 143 alin. 5 din Legea nr. 62/2011.
10Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a VI-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012, p. 252.
11Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de drept al muncii, Editura Universul juridic, Editia a II-a, Bucuresti, 2012, p. 171.
Nota redactiei: Pentru mai multe detalii, va recomandam seminariile privind formarea profesionala organizate de AvocatNet.ro. (Pe langa alti specialisti, participa lect. univ. dr. Ana Stefanescu - Universitatea „Dunarea de Jos” Galati).
Comentarii articol (3)