Contractul colectiv de munca guverneaza toate contractele individuale de munca existente in cursul executarii lui - impune obligatii pentru angajator si creeaza drepturi in favoarea salariatilor la care acestia nu ar putea renunta.
S-a apreciat
1 in mod sugestiv ca daca un contract individual de munca nu poate fi mai putin favorabil decat contractul colectiv, el poate fi mai favorabil.
In conformitate cu caracterul social al dreptului muncii, ale carei dispozitii sunt directionate in sens unic spre profitul salariatilor si clauzele contractului colectiv, la fel ca si aceste dispozitii, nu constituie decat un minimum de la care contractele individuale pot deroga doar in favoarea salariatilor.
Intr-adevar, conform art. 238 alin. 2 din Codul muncii si art. 8 alin. (3) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca
2.
Evident ca un asemenea contract isi produce efectele asupra celor individuale numai in masura in care clauzele sale au un caracter concret si nu unul generic
3. De pilda, s-a decis intr-o speta
4, ca o clauza generala a unui contract colectiv incheiat la nivelul unui grup de angajatori, prin care s-a stabilit obligatia partenerilor sociali de a negocia platile compensatorii nu naste un drept individual in favoarea salariatilor.
In lipsa negocierii intre angajator si salariat, instanta nu poate interveni, stabilind ce suma se cuvine fiecarui salariat concediat.
Clauzele contractului individual contrare clauzelor contractului colectiv de munca aplicabil sunt ipso jure inlocuite de acestea din urma .
Credem ca se impun unele clarificari in legatura cu acest concept de contract colectiv de munca aplicabil, mai exact de contract colectiv aplicabil intr-o unitate data.
Din analiza textelor legale rezulta ca prin contractul de munca aplicabil, intr-o unitate data, trebuie sa se inteleaga, dupa caz
6:
• contractul colectiv de munca de la nivelul unitatii, daca s-a incheiat si exista un astfel de contract (care respecta si prevederile contractelor colective incheiate la nivelele superioare);
• contractul colectiv de munca de la nivel de ramura, daca nu exista contract colectiv la nivel de unitate si nici la nivel de grup de unitati si daca unitatea este cuprinsa in anexa la contractul respectiv (pe ramura);
• contractul colectiv de munca de la nivel de grup de unitati:
-daca nu exista contract colectiv de munca la nivel de unitate si nici la nivel de ramura
7;
-daca nu exista contract colectiv de munca la nivel de unitate, dar exista atat la nivel de grup de unitati, cat si la nivel de ramura ,
• contractul colectiv de munca unic de la nivel national daca nu sunt incheiate contracte colective la nivel de unitate, de grup de unitati si nici la nivel de ramura.
Astfel, daca un contract colectiv prevede avantaje extra-legale, angajatorul este obligat sa le acorde salariatilor, chiar daca la nivelul unitatii sale nu a fost incheiat un contract colectiv de munca. In acest sens art. 247 din Codul muncii dispune: “In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior”.
_
1Jean Pelissier, Alain Supiot, Antoine Jeammaud, Droit du travail, 23 edition, Dalloz, Paris, 2006, p. 926
2Alexandru Ticlea,
Tratat de dreptul muncii, Editia a IV-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 291.
3A se vedea: Liviu Pop,
Teoria generala a obligatiilor, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998, p. 107; Gheorghe Badica, Unele solutii de aplicare a Legii nr. 130/1996 privind contractele colective de munca, in „Raporturi de munca" nr. 6/1997, p. 65; lon Traian Stefanescu, lmplicatii practice ale modificarilor aduse Contractul colectiv de munca unic la nivel national, in „Raporturi de munca" nr. 5/1998, p. 45-48.
4Curtea de Apel Bucuresti, sectia pentru conflicte de munca si litigii de munca, dec. nr. 2170/2002, in „
Revista romana de dreptul muncii” nr. 2/2003, p. 98.
5Jean Pelissier, Alain Supiot, Antoine Jeammaud, Droit du travail, op. cit., p. 927
6Ion Traian Stefanescu,
Tratat teoretic si practic de drept al muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 176-177.
7Faptul ca se aplica, intr-o atare situatie, contractul colectiv de la nivel de grup de unitati se explica logic: acest contract a tinut seama, la incheierea sa, de contractul colectiv de munca de la nivelul ramurii si, concomitent, este si cel mai apropiat de specificul unitatilor din grupul respectiv.