avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu compensatoriu in functie de ccm pe nivel de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu compensatoriu in functie de ccm pe nivel de ramura

Buna seara!
as dori sa stiu daca o firma care are sub 21 de angajati trebuie sa respecte contractul colectiv de munca la nivel unic sau pe cel la nivel de ramura. mentionez faptul ca in urma concedierii mi s-a spus ca voi primi un salariu compensatoriu, reprezentand "compensatia stabilita prin decizia administratorului, conform prevederilor legale aplicabile", nicidecum doua salarii, asa cum este mentionat in contractul colectiv la nivel de ramura de comert, intrucat firma are sub 21 de angajati. ce pot face in acest sens? si care este articolul din lege care il obliga pe angajator sa respecte contractul la nivel de ramura. Daca semnez decizia de incetare a contractului individual de munca, mai pot depune contestatie pentru a obtine salariile compensatorii? deocamdata n-am primit nimic, dar mi se cere sa semnez decizia.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: meg_pas , utilizator 11:44, 14 Septembrie 2010
1. Chiar daca firma are sub 21 de angajati, tot trebuie sa respecte CCMUN si CCM de ramura, dar ce sa-i faci? Asa sunt patronii made in romania, niste ....X-(
2. Chiar daca semnati decizia de incetare, puteti sa il dati in judecata pe angajator pentru al doilea salariu care nu vrea sa vi-l acorde.

Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca

ART. 8 (1) Clauzele contractelor colective de munca pot fi stabilite numai in limitele si in conditiile prevazute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(4) La incheierea contractului colectiv de munca, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
ART. 9 Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii din unitate, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala din unitate.
ART. 11 (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.

Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
Tanjiani, utilizator
Art.247 C.mun. prevede ca, în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Salariiile compensatorii sunt acordate in conditiile in care c.i.m. inceteaza din motive neimputabile salariatului (de exemplu, art.65 C.mun. etc.)
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Astazi am fost si la ITM si mi-au spus acelasi lucru. Incerc sa ma inteleg cu ei pe cale amiabila (desi la cum s-au comportat, ma indoiesc ca vor fi de acord) si sa le prezint prevederile legale prin care am dreptul la doua salarii compensatorii, daca nu sunt de acord, ii voi actiona in instanta. Au facut prea multe abuzuri chiar si cu contractul individual de munca si cu decizia de concediere, intrucat nu respecta in totalitate si chiar omit unele prevederi din Codul muncii. Din pacate asa sunt angajatorii in Romania ...

O zi buna tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensator la concediere individuala stromelectro stromelectro Acordarea unui salariu compensatoriu la concediere individuala este obligatorie daca nu este stipulata in contractul colectiv de munca (doar in cel la nivel ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu Pupicia Pupicia O fosta angajata a cerut un salar compensatoriu deoarece nu i s-a acordat la concediere. In CCM la nivel de unitate nu avem stipulat ca am acorda salarii ... (vezi toată discuția)
Salar compensator handsu handsu Prevederile art.78 din Cont?ractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National sunt aplicabile chiar daca - angajatorul sustine - acest lucru nu este prevazut in ... (vezi toată discuția)