Prevederile art.78 din Cont?ractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National sunt aplicabile chiar daca - angajatorul sustine - acest lucru nu este prevazut in contractul colectiv de munca al societatii ?
da, prevederile CCMUN sunt aplicabile oricarui angajator, chia si celor care nu au obligatia negocierii unui CCM al nivel de unitate.
Scrie in codul muncii:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel; d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.
deasemenea exista specificat acest lucru si in CCMUN si in lg 130/96
Legea 130/1996, republicata, privind contractual colectiv de munca:
Art. 8. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege. (2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Art. 11. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă; d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
CCM unic la nivel national pt anii 2007-2010 dispune de altfel si urm :
ART.8. - (2) In situatiile in care, in privinta drepturilor ce decurg din prezentul contract colectiv de
munca, intervin reglementari legale mai favorabile, acestea vor face parte de drept din
contract.
In conditiile in care CCM la nivel de ramura ( aceasta mi-o puteti mentiona dvs) prevede mai mult de 1 salariu compensator , atunci se vor aplica dispo. acelui CCM .
Seful dvs trebuie in caz de disponibilizare in baza art.65 coroborat cu 58 din Codul Muncii sa va plateasca si 1 salariu compensator cf disp. art.78 din CCM Unic la nivel national.
Cand faceti lichidarea, nu uitati sa cereti si drepturile banesti pe "eventualele" zile de concediu nerealizate pe anii precedenti sau pe 2009 (raportat la primele 6 luni).
Succes !
:)
Deci acum, @handsu, ai toate informatiile pentru a sustine acordarea drepturilor conform legii.
Succes deci ( Ai invins? Continua! Ai pierdut?Continua? )
handsu:
1. Daca puneti cap la cap raspunsurile colegelor mele si al meu, aveti cadrul legal complet care va da dreptate.
2. Daca angajatorul sustine altfel, aratati-i ce s-a scris aici poate se convinge.
3. Daca nu este convins, actionati-l in judecata! Instanta il va convinge, sigur!
Salar compensatoriu
Pupicia
O fosta angajata a cerut un salar compensatoriu deoarece nu i s-a acordat la concediere.
In CCM la nivel de unitate nu avem stipulat ca am acorda salarii ... (vezi toată discuția)