avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar comp. pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar comp. pentru nastere copil

Buna ziua, sunt angajata cu CIM din 2005 la o soc.privata cu 4 angajati, am depus cerere pt acordare salar comp. pt nastere copil {am nascut in 9 04 2009} ,iar contabila mi-a spus ca nu exista in CIM trecut ca as avea dreptul la asa ceva , dar nici ca nu as avea .
Nu stiu daca cererea a fost inregistrata, dar mi s-a spus ca se vor informa. Am sau nu dreptul sa-l primesc ?, iar daca da si nu mi se acorda unde ma pot adresa ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 17:00, 22 Iunie 2009
1. Iata ce spune Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2207-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
2. CCMUNN este obligatoriu de respectat de catre toti angajatorii si salariatii din Romania.
Aveti doua posibilitati :
1. sesizare la ITM
2. Actiune in instanta.

Se pot depune amandoua deodata.
dar care este solutia in situatia in care in CCM la nivel de unitate nu se prevede acordarea acestui salariu compensator?
Se aplica Legea 130/1996, republicata, privind contractual colectiv de munca:
Art. 8. -
(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Art. 11. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Solutia este data de Codul Muncii si de Legea nr.130/1996, care prevad ca : Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Prin urmare, CCM la nivel de unitate nu poate contine clauze contrare CCM la nivel national.

Alte discuții în legătură

"acordare indemnizatie odata cu iesirea la pensie" pentru o discutie privind modalitatea de beneficia de acest drept ContSters50658 ContSters50658 Odata cu iesirea la pensie, conform cu prevederile CCM la nivel national, art. 50, ar trebui sa beneficiez de o indemnizatie egala cu cel putin 2 salarii avute ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)