avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... "acordare indemnizatie odata cu iesirea la pensie" ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

"acordare indemnizatie odata cu iesirea la pensie" pentru o discutie privind modalitatea de beneficia de acest drept

Odata cu iesirea la pensie, conform cu prevederile CCM la nivel national, art. 50, ar trebui sa beneficiez de o indemnizatie egala cu cel putin 2 salarii avute in luna pensionarii. Am facut cerere in acest sens catre angajator, iar acesta refuza sa imi acorde acest drept. Mai mult liderul de sindicat de la nivelul societatii apreciaza verbal, ca acest drept nu se poate acorda atata timp cat nu este prevazut in CCM la nivel de ramura, metal de exemplu si nici in CCM la nivel de societate. Considerand ca am totusi dreptul la aceasta indemnizatie si mai mult la acordarea bonurilor de masa pe ultimile 3 luni inaintea pensionarii si drepturi salariale neacordate pentru 9 zile lucrate, ce ar trebui sa fac? Unde trebuie sa ma adresez ? Am incercat sa depun o sesizare la ITM si nu au vrut sa o primeasca pe motiv ca dca nu mai sunt angajat, nu mai este de competenta ITM.
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters50658 , utilizator 08:22, 15 Iunie 2009
1. Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca spune:
Art. 8. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Art. 11. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
2. Liderul de sindicat nu stie bine lectia. Sa citeasca si apoi sa fie lider de sindicat.
3. Conform legii, CCM la nivel de unitate nu poate sa contina drepturi la nivel inferior CCMUNN. De asemenea CCMUNN este obligatoriu pentru toti angajatorii si salariatii din tara.
4. Daca nu o rezolvati amiabil puteti actiona in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Succes!
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca Beauty Beauty Buna seara As dori sa stiu daca se poate vis-a-vis de CCM daca acesta este obligatoriu si daca da ,el ar trebui semnat la angajare cu CMI ? cu ce difera ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
Salar comp. pentru nastere copil ildyt ildyt Buna ziua, sunt angajata cu CIM din 2005 la o soc.privata cu 4 angajati, am depus cerere pt acordare salar comp. pt nastere copil {am nascut in 9 04 2009} ... (vezi toată discuția)