avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura

Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ca si CONTRACTUL APLICABIL LA NIVELUL UNITATII NOASTRE?
Mentionez ca patronatul refuza incheierea negocierilor colective incepute inca din luna iunie deranjat de faptul ca noi vrem ca si clauze minime clauzele contractului pe ramura.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 21:59, 23 Noiembrie 2009
Daca indepliniti conditiile de reprezentativitate (legea 130/1996) respectiv sunteti afiliat la o federatia sindicala ce va reprezentat la nivelul ramurii atunci este obligatoriu ca angajatorul sa tina cont de contractul pe ramura. Se naste un conflict de interese. Urmati procedurile din legea 168/1999.
In conditiile expuse de pneagu si eu cred ca puteti.

Insa nu inteleg refuzul angajatorului cand legea este destul de clara:
Art. 238. [clauze prohibite şi clauze minimale în contractului colectiv de muncă]
(1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească
drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.

(2) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(3) La încheierea contractului colectiv de muncă prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
......
Art.240
(1) Contractele colective de muncă se pot încheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate şi la nivel naţional.
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite în continuare grupuri de angajatori.

In plus, in contractul colectiv de munca la nivel de ramura, sunt specificate caen-ul societatiilor pentru care se aplica respectivul ccm.
1. Conform Codului muncii, daca in momentul de fata nu aveti un CCM la nivel de unitate:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.

2. Nici nu puteti sa treceti in CCM al unitatii clauze mai putin favorabile salariatilor decat acelea din CCM pe ramura. Va redau tot din Codul muncii:
Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.

3. Si va mai redau din Legea 130/1996, actualizata:
Art. 34. - Litigiile in legatura cu executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului colectiv de munca sunt litigii de munca si se solutioneaza, in prima instanta, de catre judecatorie.
Art. 35. - Cererile referitoare la inregistrarea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea unor clauze cuprinse in contractele colective de munca, formulate in fata institutiilor publice, instantelor judecatoresti si a altor organe ale statului, sunt scutite de taxa de timbru.
Litigiile in legatura cu executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului colectiv de munca sunt litigii de munca si se solutioneaza, in prima instanta, de catre judecatorie.

Nu face referire si la negocierea si incheierea CCM. De aceia am mentionat legea 168/1999.
Nu aveti prevedere ca se prelungeste tacit CCR?
trebuie sa aveti in vedere ca instanta nu se poate substitui vointei partilor...prin urmare pentru a avea sanse in instanta, trebuie sa promovati actiunea doar bazandu-va pe prevedrile legale, pe o obligatie de a face.Sfatul meu e sa apelati la un avocat...cate putin de la fiecare membru si aveti de onorariu:D

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)
Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital de stat rambela rambela As dori sa stiu ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital integral de stat . (vezi toată discuția)