avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel de unitate

Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la nivel inferior, au fost abrogate. ?
Inteleg ca nu mai sant obligati angajatori sa respecte dispozitiile prevederilor CCM de ramura. ?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 17:49, 10 Mai 2011
Da, ati inteles bine, trebuie respectate prevederile Codului muncii modificat si ale legii 130/1996 privind contactele colective de munca.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
mb_mihaela a scris:

Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la nivel inferior, au fost abrogate. ?
Inteleg ca nu mai sant obligati angajatori sa respecte dispozitiile prevederilor CCM de ramura. ?


Legea nr.130/1996 este inca in vigoare pana la data intrarii in vigoare a Legii dialogului social.
La art.8 , legea prevede :
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Legea 130/1996 va fi abrogata de de Legea privind Codul Dialogului Social care mentine texte din legea 130/1996:
Art. 126
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.
(2) La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal.
(3) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(4) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.
In concluzie trebuie respectate clauzele din CCM ramura ca fiind minimale.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital de stat rambela rambela As dori sa stiu ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital integral de stat . (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca la nivel de ramura si la nivel de unitate ByaDolo ByaDolo Buna, As dori cateva clarificari in legatura cu contractul colectiv de munca la nivel de ramura si de unitate. Cand este obligatoriu, ce inseamna de ... (vezi toată discuția)