Legea care limita atributiile Curtii Constitutionale a Romaniei a fost declarata neconstitutionala, informeaza CCR intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu. Actul normativ declarat neconstitutional stabilea ca magistratii se pot pronunta doar asupra hotararilor Parlamentului care au caracter normativ sau care afecteaza valori, reguli si principii constitutionale.
In 18 iulie, Parlamentul a adoptat, cu 159 de voturi pentru si 7 abtineri, proiectul de lege privind aprobarea
Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea
Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei.
Concret, legea prevede atat aprobarea, cat si modificarea OUG nr. 38/2012, in sensul ca
CCR se va putea pronunta asupra hotararilor Parlamentului, insa DOAR asupra celor cu caracter normativ sau care afecteaza valori, reguli si principii constitutionale. In acelasi timp, CCR nu se va pronunta asupra hotararilor care vizeaza autonomia interna a Parlamentului sau a celor privind acte juridice cu caracter individual.
O alta prevedere a actului normativ este aceea ca "in situatia in care legislatia cuprinde prevederi asupra carora CCR nu s-a pronuntat, nefiind sesizata, dar al caror continut este identic sau similar cu al altor prevederi declarate neconstitutionale prin decizii ale CCR, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, va examina conformitatea legislatiei cu deciziile CCR."
Potrivit informatiilor de pe
adresa de internet a Camerei Deputatilor, la o zi dupa adoptare, la 19 iulie, 63 de deputati apartinand grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal au depus la Camera Constitutionala a Romaniei o
sesizare de neconstitutionalitate, in care mentioneaza ca prin legea privind aprobarea OUG nr. 38/2012 au fost stirbite competentele constitutionale ale Curtii Constitutionale.
Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, astazi, cu unanimitate de voturi, sesizarea PDL, constatand ca Legea pentru aprobarea OUG nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale este
neconstitutionala.
"Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in comunicatul de presa publicat de CCR pe site-ul propriu. Conform sursei citate,
decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.
A doua oara cand CCR declara neconstitutionala o astfel de prevedere
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 38/2012, conform careia Curtea Constitutionala a Romaniei nu se mai poate pronunta asupra hotararilor Parlamentului, s-a publicat in Monitorul Oficial, la 4 iulie 2012.
Actul normativ restrangea aria actelor normative asupra carora CCR se putea pronunta pentru constitutionalitate, in asa fel incat hotararile plenului Camerei Deputatilor, hotararile plenului Senatului si hotararile plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului
NU mai puteau fi trimise spre consultare Curtii.
Ulterior, CCR a constatat ca solutia legislativa care exclude hotararile Parlamentului de la controlul de constitutionalitate este
neconstitutionala, decizia nr. 727/2012 care prevede acest lucru fiind publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 477, din 12 iulie 2012.
"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constituþionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala", informa CCR la 10 iulie.
Parlamentarii au gasit, prin
proiectul de lege adoptat in iulie, o solutie la aceste controverse, stabilind ca CCR se poate pronunta asupra hotararilor Parlamentului, doar daca acestea au caracter normativ. Totusi, magistratii au decis, astazi, ca si aceasta varianta este neconstitutionala.
Puteti urmari AICI traseul legislativ al legii pentru aprobarea OUG nr. 38/2012.
Comentarii articol (5)