avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Insulta și calomnia - revalidate de CCR
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Insulta și calomnia - revalidate de CCR

Iata comunicatul CCR din 29.04.2013, care anunta ultima isprava a „judecatorilor” CCR:

COMUNICAT – 29.04.2013... II. In aceeasi zi, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solutionat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 414 indice 5, alin.4 din Codul de procedura penala.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate avand ca obiect dispozitiile art.414 indice 5 alin.4 din Codul de procedura penala si a constatat ca ”dezlegarea data problemelor de drept judecate” prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectiile Unite nr. 8 din 18 octombrie 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.416 din 14 iunie 2011, este neconstitutionala, contravenind Constitutiei si Deciziei Curtii Constitutionale nr. 62 din 18 ianuarie 2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 104 din 12 februarie 2007. Decizia este definitiva si general obligatorie.”


Deci... se poate declara nconstituțional un articol de lege, doar cu privire la o anumită hotărâre judecătorească (fie ea chiar și RIL)?
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
Patrick_, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 21:31, 2 Mai 2013
CCR a constatat că actul normativ prin care au fost dezincriminate insulta şi calomnia este neconstituţional.

Legile declarate de CCR ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele la data publicării în MO a deciziei Curţii. Aşa spune legea.

Numai că, ce să vezi, efectele legii declarate ca fiind neconstituţionele, produse în perioada în care legea neconstituţională era în vigoare, nu pot fi anulate prin decizia Curţii. Soluţia este aceea a revizuirii.

Prin urmare, principalul efect al legii care a dezincriminat cele două infracţiuni a fost acela al dezincriminării, şi s-a produs la data intrarii în vigoare a legii.

Odată dezincriminate, cele două fapte trebuiau incriminate printr-o nouă lege, pe care Parlamentul, în înţelepciunea lui, nu a catacdisit să o adopte.

ICCJ nu a făcut decît să constate că faptele, odată dezincriminate, nu mai constituiau infracţiuni. Corect, din punct de vedere juridic.

Dar, ce să vezi, vine CCR (depăşindu-şi în mod clar competenţa) şi se pronunţă nu asupra neconformităţii unei legi cu legea supremă, ci asupra unei decizii a ICCJ, fapt nemaiîntîlnit pînă acum.

Aştept clipa în care voi putea promova un recurs la CCR împotriva unei decizii irevocabile a ICCJ, pe motiv de neconstuţionalitate nu a legii, ci a deciziei propriuzise.

Curat neconstituţional, da' umflaţi-l, vorba nemuritorului Caragiale.

La final, pupat toţi Piaţa Independenţi...

:hugall:
Decizia CCR oricum nu are valoare practică, deoarece se poate foarte ușor invoca încălcarea principiului CEDO referitor la existența unei „legi previzibile”, mai ales în materie penală.

Problema e totuși destul de periculoasă prin intenția CCR de a desfința hotărâri judecătorești definitive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccr a decis: insulta si calomnia înapoi în codul penal Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator CCR a stabilit că abrogarea art. 205, 206 şi 207 din Codul penal şi dezincriminarea, pe această cale, a infracţiunilor de insultă şi de calomnie ... (vezi toată discuția)
Notiunea de abuz in serviciu omega1969 omega1969 Buna seara, Am nevoie de o opinie in plus. Art. 297 CP este abrogat in prezent, sau nu? Multumesc. Un articol din Cotidianul: Potrivit art. 147 din ... (vezi toată discuția)
Dezincriminarea insultei si calomniei vs decizia c. c. nr. 62/2007 Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Constituie declararea neconstitutionalitatii unui text normativ o restitutio in integrum, reintoarcere la starea anterioara ? 1.1. Discuţia nu poate fi ... (vezi toată discuția)