avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CCR a decis: Insulta si calomnia înapoi în Codul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CCR a decis: Insulta si calomnia înapoi în Codul Penal

CCR a stabilit că abrogarea art. 205, 206 şi 207 din Codul penal şi dezincriminarea, pe această cale, a infracţiunilor de insultă şi de calomnie încalcă prevederile art. 1 alin. (3) şi ale art. 21 din Constituţia României, republicată, referitoare la unele valori garantate în statul de drept şi la principiul liberului acces la justiţie, corelat cu dreptul la un proces echitabil şi la un recurs efectiv, astfel cum acestea sunt reglementate în art. 6 şi 13 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. S-a apreciat că prin abrogarea celor 3 texte de lege din Codul penal a fost încălcat şi principiul egalităţii în drepturi prevăzut în art. 16 din Constituţie, contravenindu-se totodată şi interdicţiei de lezare a demnităţii, onoarei, vieţii particulare şi a dreptului la propria imagine ca urmare a exercitării libertăţii de exprimare, astfel cum această libertate este limitată prin prevederile art. 30 alin. (6) şi (8) din Constituţia României, republicată.

[ link extern ] /
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:37, 30 Aprilie 2013
O revenire intreresanta asupra unor dispozitii care prin dezincriminare,au cauzat multor cetateni prejudicii
Iar ICCJ a zis pas... ªi, în opinia mea, a zis-o cît se poate de întemeiat.

ªi mai cred că CCJ şi-a depăşit atribuţiile atunci cînd a constatat că dezincriminarea este neconstituţională. Infracţiunile se stabilesc prin lege. E adevărat că dezincriminarea lipseşte persoana vătămată prin faptele dezincriminate de protecţia statului (nemaiexistînd posibilitatea ca statul să tragă la răspundere persoana vinovată pe cale penală) dar, tot în opinia mea, persoana vătămată nu este văduvită de protecţia legii atîta vreme cît are posibilitatea de a se îndrepta pe cale civilă împotriva celui care i-a lezat onoarea, demnitata şi celelalte.

Motivarea CCR mi s-a părut trasă de păr.

Oricum, chestiunea este cît se poate de veche. Nu văd interesul (re)aducerii ei în actualitate.

Domnule themis, poate că există totuşi un interes, fiind o dezbatere proaspătă. Mi se pare fair play ca, atunci când aflu ceva care poate fi dei nteres, să împărtăşeşsc cu colegii :bow:
Ieri, 29 apr. 2013, cu unanimitate de voturi, CCR a constatat că ”dezlegarea dată problemelor de drept judecate prin Decizia ICCJ – Secțiile Unite nr.8/2010 este neconstituțională, contravenind Constituției și Deciziei CCCR nr.62/2007”.
ICCJ a constatat că mortul nu mai poate fi considerat viu nici măcar prin vreun artificiu logico-juridic al nemuritorilor din CCR.

Acum, nemuritorii zic că decizia lor ar echivala cu celebra "Ridică-te, Lazăre, şi umblă".

Aşteptăm cu vădită emoţie prima răsuflare a defunctului 205/206 C.penal şi primii paşi de după resurecţie.

Să mă ierte credincioşii pentru analogie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insulta și calomnia - revalidate de ccr Patrick_ Patrick_ Iata comunicatul CCR din 29.04.2013, care anunta ultima isprava a „judecatorilor” CCR: [i]„[b]COMUNICAT – 29.04.2013[/b]... II. In ... (vezi toată discuția)
Dezincriminarea insultei si calomniei vs decizia c. c. nr. 62/2007 Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Constituie declararea neconstitutionalitatii unui text normativ o restitutio in integrum, reintoarcere la starea anterioara ? 1.1. Discuţia nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Insulta ºi calomnia mai sunt sau nu incriminate de codul penal? eli67 eli67 în cazul unei astfel de infracţiuni cum este mai bine de procedat? Pe cale civilă sau pe cale penală?#-o (vezi toată discuția)