Legea nr. 16/2013 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 122, din 5 martie 2013 si va intra in vigoare in 3 zile de la publicare.
Actul normativ stabileste ca cheltuielile de protocol, precum si cele pentru deplasarile in strainatate ale autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale NU se vor diminua cu 30% in semestrul II al anului 2012. In plus, de la diminuarea cheltuielilor cu 30% sunt exceptate si actiunile externe desfasurate de Ministerul Afacerilor Externe pentru realizarea obiectivelor din domeniul sau de activitate.
De asemenea, conform legii, nu se vor diminua nici cheltuielile de protocol si cheltuielile cu deplasarile in strainatate aferente actiunilor relevante de diplomatie parlamentara si actiunilor de reprezentare a cetatenilor romani din diaspora aprobate de Biroul permanent al Senatului sau al Camerei Deputatilor.
Amintim ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial inca din luna iunie 2012, intrand in vigoare la data publicarii. Totusi, pentru a putea produce efecte juridice pe termen nedefinit, OUG trebuia aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.
Ce alte reduceri s-au aplicat la nivelul cheltuielilor publice prin OUG nr. 26/2012?
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 12 iunie 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.
In vederea reducerii cheltuielilor, actul normativ prevede ca se limiteaza contractarile serviciilor juridice, atat la nivelul administratiei centrale, cat si la nivelul administratiei locale, indiferent de modul de finantare si subordonare.
Astfel, conform prevederilor legale, aceste entitati, precum si societatile nationale si cele comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care au personal propriu de specialitate juridica, nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta sau asistenta. Totusi, in cazurile justificate, in care activitatile juridice nu pot fi asigurate de personalul angajat, se pot achizitiona serviciile de consultanta, insa doar cu aprobarea ordonatorilor principali de credite, a consiliilor locale sau judetene, dupa caz.
Tot prin acest act normativ, s-a interzis achizitionarea de tiparituri si alte bunuri pentru actiuni de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive si aniversare, la nivelul aparatului bugetar. Astfel de achizitii vor putea fi totusi, efectuate, pentru conducatorii institutiilor si autoritatilor publice cu rol de ordonatori principali de credite, respectiv, ministru, presedintele Camerei, presedintele Senatului, presedintele tarii, premier.
Mai mult decat atat, aceste cheltuieli sunt interzise inclusiv in cazul agentilor economici cu capital majoritar de stat, care au inregistrat pierderi financiare in anul precedent, dar si in cazul agentilor economici cu capital majoritar de stat care primesc de la stat, din fonduri publice, subventii.
Citeste mai multe despre reducerile aplicate prin OUG nr. 26/2012 AICI.
Comentarii articol (1)