Potrivit regulii generale, in cazul in care o societate comerciala romana distribuie/plateste dividende catre o persoana juridica romana, societatea care distribuie/plateste dividendele are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se distribuie/plateste dividendul.
Atragem atentia asupra faptului ca in cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/platit.
Ca exceptie de la regula generala, in cazul dividendelor platite de o societate comerciala unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora inclusiv, nu se retine impozit pe dividende.
Este important de stiut ca dividendele reprezinta venituri neimpozabile la nivelul persoanei juridice platitoare de impozit pe profit care le primeste. Pe de alta parte, in cazul persoanelor juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, dividendele cuvenite ca urmare a participarii detinute in capitalul unei persoane juridice romane reprezinta venituri impozabile.
Ca regula generala, dividendele platite catre un nerezident fac subiectul impunerii cu impozit pe veniturile nerezidentilor in cota de 16%. Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de B.N.R., valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.
La fel ca si in cazul dividendelor platite societatilor din Romania, in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
De la aceasta regula generala avem o serie de exceptii:
A. Pentru dividendele platite unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene (U.E.) sau in unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb (A.E.L.S.), respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al U.E. sau dintr-un stat al A.E.L.S., situat intr-un alt stat membru al U.E. sau al A.E.L.S.. Acestea sunt scutite de impozit, daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
1. are una dintre formele de organizare prevazute la art. 20^1 alin. (4) din Codul Fiscal;
2. este considerata a fi rezidenta a unui stat membru al U.E. sau a unuia dintre statele A.E.L.S., respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei,
3. plateste impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;
4. detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
Foarte important de retinut este faptul ca pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica romana care plateste dividendul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
1. este o societate infiintata in baza legii romane si are una dintre urmatoarele forme de organizare: “societate pe actiuni”, “societate in comandita pe actiuni”, “societate cu raspundere limitata”;
2. plateste impozit pe profit, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
Nota: Pentru aplicarea scutirii de impozit, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, urmatoarele:
- certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta;
- o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar.
B. Pentru dividendele platite unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri. Pentru acestea cota de impozit care se aplica dividendelor obtinute din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra dividendelor.
Nota: Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.
Veniturile sub forma de dividende obtinute de persoane fizice rezidente in Romania se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.
In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
Regula generala in acest caz prevede faptul ca veniturile sub forma de dividende obtinute de persoane fizice nerezidente in Romania se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
Ca exceptie de la regula generala, pentru dividendele platite unei persoane fizice rezidente intr-un alt stat cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cota de impozit care se aplica dividendelor obtinute din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra dividendelor.
Nota: Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.
Comentarii articol (4)