Cum suntem deja obisnuiti, modificarile Codului Fiscal sunt ceva uzual, iar anul 2012 a fost destul de darnic din punctul de vedere al amendamentelor de substanta aduse acestui act normativ. Probabil pentru a nu se dezice, legiuitorul a mai pastrat in tolba sa cateva surprize pentru sfarsitul de an, dintre care cea mai importanta vizeaza plata TVA la incasarea facturii prevazuta de Ordonanta nr. 15/2012.
Articol scris de Andrada Coiciu-Trifan, Avocat Bulboaca & Asociatii
Ordonanta se aplica incepand cu 1 ianuarie 2013 persoanelor impozabile (i) a caror cifra de afaceri nu depaseste plafonul de 2.250.000 RON (in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012) si (ii) c
elor care au sediul in Romania si se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent.
Acelasi text de lege mai prevede faptul ca, "daca in cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile prevazute la alin. (3) depaseste plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la incasare se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale
urmatoare celei in care plafonul a fost depasit."
Proiectul de Norme Metodologice publicate de curand pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice clarifica sfera persoanelor carora nu li se aplica regimul platii TVA-ului la incasare si anume:
-persoanelor impozabile care sunt nu inregistrate in scopuri de TVA,
-persoanelor impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal,
-persoanelor impozabile care au sediul activitatii in afara Romaniei dar sunt stabilite in Romania si, in final, persoanelor impozabile
care nu sunt stabilite in Romania, dar sunt inregistrate in scopuri de TVA la noi in tara.
De asemenea, Norme Metodologice la care am facut referire mai sus contin, printre altele, prevederi clarificatoare cu privire la termenele de notificare ale organelor fiscale competente cu privire la intrunirea conditiilor in vederea platii TVA la incasare, precum si cu privire la perioadele de referinta a fi considerate de catre contribuabili.
Aceasta modificare majora a Codului Fiscal nu face decat sa reitereze acea vorba care spune ca "Drumul spre iad e pavat cu intentii bune" nefacand, printre altele, decat sa ingreuneze activitatea contribuabililor.
Inceputul anului 2013 aduce o schimbare si in ceea ce priveste
sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule, datorita schimbarii regimului taxei ce a fost perceputa incepand cu anul 2008 din taxa de prima inmatriculare, in taxa de mediu.
In calculul viitoarei taxa de mediu ce se vehiculeaza a intra in vigoare in luna ianurie 2013 se va tine cont de nivelul de poluare al autovehiculelor, respectandu-se un principiu consacrat de legislatia de mediu "poluatorul plateste".
Totusi, modalitatea exacta de calcul a acestei noi taxe auto nu a fost stabilita inca, un lucru fiind cert, si anume precautia Guvernului in incercarea de a gasi o formula corecta de calcul spre deosebire de reglementarea anterioara a taxei de prima inmatriculare ce a dus la sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana si la nasterea unor obligatii de restituire din partea statului roman a taxei perceputa ilegal in cuantum de aproximativ 400 milioane Euro.
O modificare a legislatiei fiscale care vizeaza inceputul de an 2013 se refera la faptul ca va exista optiunea, pentru contribuabilii care nu au aceasta obligatie instituita prin lege,
de a alege sa declare si sa plateasca impozit pe profit anual, cu plati anticipate, trimestriale.
Comentarii articol (4)