Poprirea creantelor fiscale este reglementata in principal de art. 149-150 din Codul de Procedura Fiscala.
Potrivit reglementarilor legale din domeniu, poprirea se infiinteaza de catre organul de executare, si anume de organele fiscale care administreaza creante fiscale sau alte organe proprii ale institutiilor publice.
Intr-un articol mai vechi publicat pe AvocatNet.ro, consultantul fiscal Valentin Tic-Chiliment, coordonatorul departamentului de Taxe al companiei Accace explica la solicitarea noastra ca, in cazul in care un debitor nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, vor proceda la actiuni de executare silita.
“Executarea silita incepe prin comunicarea somatiei. Daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul, se continua masurile de executare silita”, arata expertul Accace.
Acesta mentiona ca poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu.
In acelasi timp, va fi instiintat si debitorul.
„Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu”, sublinia atunci Valentin Tic-Chiliment.
Cine ridica popririle?
Directia Generala a Finantelor Publice Valcea precizeaza intr-un comunicat de presa publicat recent pe propria pagina de internet ca a primit mai multe cereri de ridicare a popririlor, desi nu are competente legale pentru a face acest lucru.
"In ultima perioada, contrar procedurii de lucru stabilita de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, contribuabili din tara s-au adresat direct Unitatii de Imprimare Rapida din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului Valcea, pentru ridicarea popririlor asupra disponibilitatilor banesti instituite de organele fiscale competente in a caror administrare se afla contribuabilul", arata institutia in documentul de presa.
Sursa citata subliniaza ca Unitatea de Imprimare Rapida Ramnicu-Valcea doar prelucreaza, in sistem centralizat, informatiile primite electronic de unitatile fiscale teritoriale (organul fiscal competent), tipareste si transmite contribuabililor si bancilor comerciale centrale adresele de infiintare a popririlor asupra disponibilitatilor banesti pentru obligatiile fiscale datorate, precum si deciziile de ridicare a masurilor de executare silita asupra disponibilitatilor banesti.
"Pentru ridicarea operativa a popririlor asupra disponibilitatilor banesti, potrivit procedurii in vigoare, contribuabilii aflati in aceasta situatie trebuie sa se adreseze exclusiv unitatilor fiscale teritoriale in a caror evidenta se afla", puncteaza DGFP Valcea.