Rovinieta, introdusa prin OG nr. 15/2002, este documentul sau inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Acest act normativ a fost modificat in iulie 2012 de Legea nr. 144/2012, care stabileste ca fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie continua si se sanctioneaza doar cu amenda. Totodata, prin legea amintita se elimina din OG nr. 15/2002 prevederile care stabileau ca, pe langa amenda, cei care circula fara rovinieta trebuie sa achite si un tarif de despagubire. (AvocatNet.ro a scris mai multe despre acest subiect AICI)
Legea nr. 144/2012 prevedea, de asemenea, ca, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare (actul normativ a intrat in vigoare la 27 iulie, n.red.), Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va modifica Normele pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania.
In acest context, un act normativ care modifica si actualizeaza Normele a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 805, din 29 noiembrie 2012, la aproximativ o luna dupa ce a fost lansat in dezbatere publica de MTI. Concret, Ordinul MTI nr. 2.166/2012 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania pune in acord modificarile operate de Legea nr. 144/2012.
Pe de alta parte, actul normativ aduce in concordanta si ultimele noutati in materie de emitere a rovinietei. Mai exact, este vorba despre faptul ca rovinietele pot fi achizitionate prin intermediul unor aplicatii informatice, precum si prin SMS, ambele variante avand drept de acces la Sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei (SIEGMCR).
Astfel, conform noilor prevederi, rovinieta va putea fi platita printr-un simplu SMS, trimis catre un numar asociat serviciului, pasii de urmat in acest sens fiind urmatorii:
- solicitantul va transmite la numarul de telefon alocat, prin mesaj text, numarul de inmatriculare al vehiculului si tipul acestuia;
- solicitantul va primi un mesaj text, prin care va fi informat ca rovinieta va fi emisa pentru datele furnizate;
- solicitantul va confirma emiterea rovinietei prin transmiterea unui mesaj text;
- solicitantul va primi un mesaj text de confirmare a emiterii rovinietei, care va contine urmatoarele informatii ce vor fi inregistrate in baza de date a SIEGMCR: seria rovinietei si seria unica a tranzactiei; numarul de inmatriculare al vehiculului; numarul de identificare al vehiculului; tipul vehiculului; anul, luna, ziua si ora de la care este valabila rovinieta; anul, luna, ziua expirarii valabilitatii rovinietei.
Potrivit normelor, prin intermediul SMS, tariful de utilizare se achita numai pentru utilizatorii romani, in functie de tipul vehiculului si doar pentru perioada minima de utilizare, data si ora de inceput a valabilitatii rovinietei fiind data si ora confirmarii de catre distribuitor a emiterii acesteia
In plus fata de aceste prevederi, documentul publicat recent stabileste ca, in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehicului, modificarea in baza de date SIEGMCR va fi gratuita, fiind eliminata conditia de achitare a tarifului de modificare.
Concret, in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehicului, rovinieta isi mentine valabilitatea doar daca proprietarul se prezinta la unul dintre punctele de lucru ale CNADNR si solicita modificarea in baza de date a sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei (SIEGMCR). Pana acum, modificarea se realiza pe loc, insa doar dupa ce utilizatorul achita tariful de modificare, in valoare de 20 de lei, fara TVA.
Noile reguli instituite de Ordinul MTI nr. 2.166/2012 au intrat deja in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, adica in 29 noiembrie.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (38)