Legea nr. 206/2012 care aproba Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2012, prin care s-a amanat intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila pana la 1 februarie 2013, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 762, din 13 noiembrie 2012.
Atentie! OUG nr. 44/2012 a intrat in vigoare la data publicarii, adica in 23 august 2012, insa, potrivit Constitutiei Romaniei, pentru a produce efecte juridice mai departe, trebuie sa fie aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei.
Legea publicata marti in Monitorul Oficial nu doar aproba OUG nr. 44/2012, ci si modifica Codul de Procedura Civila, atat varianta actuala, cea republicata in Monitorul Oficial din februarie 1948, precum si varianta care va intra in vigoare in 2013, republicata in 2012.
Concret, actul normativ aduce completari articolului 603, care se refera la Hotararile arbitrale si la ce trebuie sa cuprinda aceasta. Mai precis, alineatul nou introdus reglementeaza procedurile ce se vor aplica in cazul litigiilor legate de transferul dreptului de proprietate si/sau de constituirea altui drept real asupra unui bun imobil.
Astfel, noile reguli stabilesc ca, daca litigiile mentionate se solutioneaza prin hotarare arbitrala, aceasta hotarare se va prezenta, in mod obligatoriu, instantei judecatoresti sau notarului public, pentru a obtine o hotarare judecatoreasca sau un act autentic notarial. In plus, Legea nr. 206/2012 prevede ca inregistrarile in cartea funciara si finalizarea procedurilor au loc doar dupa ce partile achita impozitul privind transferul de proprietate.
"Dupa verificarea de catre instanta judecatoreasca ori de catre notarul public a respectarii conditiilor si dupa indeplinirea procedurilor impuse de lege si achitarea de catre parti a impozitului privind transferul dreptului de proprietate, se va proceda la inregistrarea in cartea funciara si se va realiza transferul de proprietate si/sau constituirea altui drept real asupra bunului imobil in cauza", se arata in actul normativ.
Noile prevederi se vor aplica doar in cazul hotararilor arbitrale care se refera la litigiile legate de transferul dreptului de proprietate si/sau de constituirea altui drept real asupra unui bun imobil. In cazul celorlalte litigii, procedura ramane aceeasi ca si pana acum: hotararea arbitrala se redacteaza in scris si se comunica partilor in cel mult o luna de la pronuntarea ei, aceasta forma fiind cea definitiva si obligatorie.
Regulile instituite de Legea nr. 206/2012 vor intra in vigoare la 3 zile de la publicare, adica in 16 noiembrie 2012.
Comentarii articol (0)