ACCES GRATUIT
Modificarile la nivelul instantelor judecatoresti NU au mai intrat in vigoare la 1 septembrie
La inceputul lunii august, in Monitorul Oficial se publica un act normativ ce modifica Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, ce urma sa intre in vigoare la 1 septembrie, adica in acelasi timp cu noul cod de procedura civila. Totusi, Guvernul a amanat, recent, data intrarii in vigoare a Noului cod de procedura civila pentru 1 februarie 2013, ceea ce inseamna ca si modificarile de la nivelul instantelor judecatoresti vor mai avea de asteptat pana in 2013. Vezi mai jos despre ce schimbari esti vorba.
Articolul continuă mai jos
Noul cod de procedura civila urma sa intre in vigoare la 1 septembrie 2012 insa, pentru ca in bugetul pe 2012 nu sunt prevazute suficiente fonduri pentru implementare noului sistem la nivelul instantelor din Romania,
Executivul a decis sa amane data intrarii in vigoare pana la 1 februarie 2013.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2012 care prevede acest lucru a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 606, din 23 august 2012 si stabileste urmatoarele:
"(1) Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, intra in vigoare la 1 februarie 2013".
Intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila inseamna si intrarea in vigoare a
Hotararii Consiliului Superior al Magistraturii nr. 637/3012 pentru completarea Regulamentului de ordine interioara a instantelor judecatoresti, publicata in Monitorul Oficial la 8 august.
Totusi, avand in vedere ca noua data de intrare in vigoare a codului de procedura civila este 1 februarie 2013, si modificarile de la nivelul instantelor judecatoresti se amana pana la aceasta data.
Ce se va modifica la nivelul instantelor de judecata?
Hotararea CSM nr. 637/2012, ce va intra in vigoare la 1 februarie 2013, stabileste
noi atributii pentru grefierul de sedinta si introduce noi informatii in registrul de evidenta a cailor de atac impotriva hotararilor civile si penale. In plus, in cadrul curtilor de apel si al tribunalelor vor functiona sectii sau complete specializate pentru cauze ce nu erau prevazute pana acum, si anume:
cauze privind societati, registrul comertului, insolventa si concurenta neloiala.
De asemenea, potrivit documentului, vor fi abrogate 2 paragrafe, si anume cel care stabileste atributiile judecatorilor ce solutioneaza cererile privind cetatenia romana, precum si cel care prevede ca justitia controleaza legalitatea actelor sau faptelor care se inregistreaza in registrul comertului.
Despre toate aceste schimbari puteti citi mai multe aici.
In plus, hotararea CSM
introduce 4 noi sectiuni, in cadrul capitolului "Desfasurarea activitatii administrativ-judiciare a instantelor", ce se refera, printre altele, la modalitatea de desfasurare a activitatilor premergatoare sedintei de judecata sau a activitatilor de judecata odata cu intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila.
Prevederile actului normativ pentru fiecare dintre cele 4 sectiuni au fost detaliate de AvocatNet.ro aici.
Puteti citi integral textul Hotararii CSM nr. 637/2012 aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)