„Ca parte componenta a reorganizarii, reducerile de personal nu sunt niciodata usoare si provoaca un stres major pentru toti cei implicati, atat pentru manageri, cat si pentru angajati, insa ele sunt de cele mai multe ori o conditie a viabilitatii unei companii,” a explicat Loredana Ralea, coordonator al practicii de dreptul muncii din cadrul CMS, in cadrul unui seminar privind masurile de restructurare si modalitatile de reducere a costurilor cu personalul, aflate la dispozitia angajatorilor.
La eveniment au luat parte consilieri juridici, directori de resurse umane si manageri regionali ai companiilor multinationale, cu activitate in Romania.
Seminarul a oferit o varietate de solutii practice, indicatii si indrumari privind solutionarea problemelor care apar atunci cand mediul de afaceri se confrunta cu reorganizari majore, reduceri si tranzitia fortei de munca.
Echipa de experti a CMS a sugerat companiilor sa acorde atentie atunci cand desfasoara reduceri de personal, sa urmeze procedurile de concediere corespunzatoare, sa nu intreprinda actiuni care ar putea duce la incalcarea contractelor de munca si sa ia in considerare solutii alternative pentru a minimiza impactul asupra angajatilor. Pe de alta parte, angajatorii sunt incurajati sa priveasca dincolo de miturile conform carora concedierile nefundamentate pe dificultati economice, ori cele cauzate de externalizari ale activitatilor, sunt un subiect tabu, sau ca pretentiile angajatilor rezultate din incetarea contractelor de munca sunt intotdeauna admise in instanta. Implementarea masurilor de resctructurare poate duce uneori si la litigii, insa acest lucru nu trebuie sa vulnerabilizeze companiile. Avocatii CMS considera ca toate instantele din Romania au inceput sa inteleaga mai bine sectorul dreptului muncii si au emis, in consecinta, hotarari judecatoresti rezonabile.
„Cu un suport juridic adecvat si o cunoastere a jurisprudentei instantelor judecatoresti, reducerile de personal prin intermediul procedurilor puse la dispozitie de Codul Muncii se pot dovedi un instrument folositor,” a afirmat Marius Petroiu, avocat senior si co-coordonatorul practicii de dreptul muncii din cadrul CMS.
„Chiar si in cazul unui esec al angajatorului in apararea in instanta, companiile au la dispozitie unele solutii pentru limitarea pierderilor, astfel incat putem concluziona ca regulile aplicabile reorganizarii sunt intr-o anumita masura favorabile angajatorilor” a spus Bogdan Vetrici, avocat senior in cadrul departamentului de litigii al CMS.
Top zece masuri intr-o recesiune
1. utilizarea unei forte de munca mai flexibila, cum ar fi munca prin agent de munca temporara
2. introducerea unui program de lucru mai flexibil in situatia unei incetiniri a activitatii
3. implementarea unor modificari ai termenilor si conditiilor de munca pentru a reduce costurile
4. planificarea din timp a strategiei in caz de concedieri
5. informarea si asigurarea, in prealabil, a consultantei corespunzatoare in caz de concedieri
6. respectarea perioadelor de preaviz contractuale si legale la incetarea contractelor de munca
7. utilizarea incetarii contractului de munca prin acordul partilor, atunci cand este posibil
8. conformarea cu procedurile companiei, contractuale sau legale
9. evidenta corespunzatoare a actiunilor, discutiilor si a procesului decizional
10. considerarea modului in care actiunile companiei pot fi interpretate de o instanta de dreptul muncii
Comentarii articol (0)