Conform Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005, colegiul de conducere al fiecarei instante judecatoresti indeplineste o serie de atributii. Una dintre aceste atributii este si cea de a dispune repartizarea judecatorilor de la o sectie la alta a instantei. Aceasta repartizare se dispune, conform prevederilor legale, doar in cazurile in care schimbarea specializarii este justificata de existenta unui dezechilibru vadit si de durata intre sectii, sub aspectul volumului de activitate.
Regulile privind detasarea au fost stabilite inca din 2011, prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nr. 504/2011, insa sunt actualizate de un nou act normativ al CSM, Hotararea nr. 975/2012, publicat astazi in Monitorul Oficial nr. 797.
Astfel, ca si pana acum, criteriul principal pe care colegiul de conducere il va avea in vedere atunci cand dispune repartizarea va fi solicitarea expresa a judecatorilor, iar in lipsa unor astfel de solicitari, a acordului celor in cauza.
Totusi, noile reglementari stabilesc ca, daca mai multi judecatori decat este necesar solicita mutarea la alta sectie sau isi exprima acordul in acest sens, se vor lua in considerare mai multe criterii, dupa cum urmeaza:
- experienta profesionala anterioara in domeniul de activitate al sectiei la care se doreste mutarea;
- absolvirea cursurilor de formare profesionala in domeniul respectiv;
- pregatirea profesionala realizata prin doctorat, masterat, studii postuniversitare, sustinere de referate sau lucrari in congrese, seminare, alte forme de dezbatere, articole sau studii aparute in publicatii de specialitate, precum si specializarea pentru care s-a optat la concursul de promovare in functii de executie;
- vechimea in functia de judecator.
Aceleasi criterii se vor aplica si in cazul in care niciun judecator nu este de acord cu repartizarea la alta sectie.
In ceea ce priveste vechimea in functia de judecator, criteriul se va aplica astfel:
- daca mai multi judecatori decat este necesar solicita mutarea la alta sectie, se va lua in calcul vechimea cea mai mare;
- daca niciun judecator nu este de acord cu repartizarea la alta sectie, se ia in calcul vechimea cea mai mica.
Mai mult, Hotararea CSM nr. 975/2012 stabileste ca, in cazul in care se aplica primele 2 criterii, experienta profesionala anterioara in domeniul de activitate al sectiei la care se doreste mutarea si absolvirea cursurilor de formare profesionala in domeniul respectiv, Colegiul de conducere va tine cont de urmatoarele:
- sectiile cu un domeniu de activitate apropiat de cel al sectiei la care se doreste repartizarea;
- volumul de activitate al sectiei de la care se intentioneaza mutarea.
Ca si pana acum, judecatorul ce urmeaza a fi repartizat la alta sectie are posibilitatea de a solicita o perioada de maximum doua luni in care sa nu participe la sedintele de judecata si sa aiba posibilitatea formarii profesionale, in functie de specializarea noii sectii.
Nota: Hotararea CSM nr. 975/2012, ce intra astazi in vigoare, va putea fi consultata in sectiunea noastra de legislatie in zilele urmatoare.