In sistemul TVA la incasare, care va fi implementat de la 1 ianuarie 2013 de aproape toti contribuabilii a caror cifra de afaceri este mai mica de 2.500.000 lei, exigibilitatea taxei se amana pana la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii. (Cititi AICI categoriile de contribuabili care nu pot aplica noul sistem de TVA, chiar daca cifra de afaceri realizata este inferioara plafonului)
In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. In situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii. Codul fiscal stabileste ca orice persoane inregistrata in scopuri TVA, care efectueaza o livrare sau o prestare de servicii pentru care se deduce TVA, trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.
Noi precizari in instructiunile de completare a declaratiei 394
Odata cu aplicarea noului sistem de TVA si declaratia 394 trebuie sa fie modificata pentru ca pentru ca noile prevederi sa poata fi puse in practica. In acest sens, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a lansat in dezbatere publica proiectul unui ordin care completeaza Instructiunile de depunere a declaratiei.
"In contextul implementarii sistemului TVA la incasare conform prevederilor OG nr.15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a fost identificata necesitatea monitorizarii declararii livrarilor, prestarilor de servicii si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, prin modificarea conditiei de raportare in functie de exigibilitatea care intervine in perioada de raportare, rezultand ca in perioada de raportare sa fie declarate toate facturile, in functie de data la care au fost emise/primite", precizeaza Fiscul in referatul de aprobare a proiectului de ordin.
Practic, autoritatile au introdus in categoria facturilor care trebuie inregistrate in formularul 394 si pe cele emise in sistemul de TVA la incasare si au eliminat conditia ca facturile sa fie raportate in functie de cand intervine exigibilitatea TVA.
Astfel, in instructiunile actuale ale declaratiei 394 se precizeaza ca "Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare".
Dupa modificare, Instructiunile stabilesc ca "Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea “taxare inversa“ sau “TVA la incasare”, mentiunea privind conditia de exigibilitate fiind eliminata.
Ca si pana acum declaratia 394 va trebui depusa de:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal si care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) si alin. (7) din Codul fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 126 alin. (1) si taxabile cu cota prevazuta de lege.
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege.
De asemenea, proiectul de ordin publicat de ANAF reformuleaza si articolul 3 din Instructiunile de completare a formularului 394.
Reglementarea actuala
Reglementarea propusa
Noile reglementari privind declaratia 394 intra in vigoare la data de 1 februarie 2013, urmand sa se aplice incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national in luna ianuarie 2013, potrivit prevederilor din proiectul publicat de ANAF.
Puteti consulta atasat proiectul de ordin publicat de ANAF in dezbatere publica.
Comentarii articol (4)