Persoanele care au comis fapte de evaziune fiscala vor fi condamnate penal si, in plus, vor avea interdictia de a mai infiinta sau conduce firme pe o perioada de pina la zece ani, potrivit noului proiect de lege pentru combaterea evaziunii fiscale, elaborat de Ministerul Finantelor.
Pina acum, legislatia in domeniu prevedea contraventii pentru anumite fapte, dar noul proiect de lege stabileste ca toate actele de evaziune fiscala sint infractiuni, iar ca pedeapsa alternativa pentru inchisoare exista amenda penala.
Pedepsele sint cuprinse intre doi si opt ani si se refera la exercitarea de activitati neautorizate, depunerea de declaratii inexacte, ascunderea sursei impozabile, operatiuni fictive, evidente contabile duble, distrugerea de acte contabile, tranzactii facute cu scopul diminuarii bazei impozabile si savirsirea de acte ilicite cu scopul de sustragere de la plata obligatiilor fiscale.
Pedepse diferentiate
Numarul anilor de inchisoare creste proportional cu suma cu care infractorul a prejudiciat statul. La prejudicii de peste 100.000 de euro, pedeapsa creste cu doi ani, iar la mai mult de 500.000 de euro - cu trei ani.
Cea mai mare amenda, de 500 de milioane de lei, se va aplica in cazul in care nu sint virate bugetului, in maximum 30 de zile, sumele reprezentind impozitele cu retinere la sursa. Aici intra angajatorii care retin contributiile salariatilor, dar ulterior nu le mai platesc.
Exista si o clauza de diminuare a pedepsei la jumatate, in cazul in care infractorul achita integral, in cursul procesului, sumele cu care a fost prejudiciat bugetul. Daca paguba este mai mica de 100.000 de euro, infractorul poate scapa doar cu amenda penala.
Comentarii articol (0)