Hotararea Guvernului nr. 1274/2012 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 882, din 22 decembrie 2012 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013.
In actul normativ se precizeaza ca, incepand cu 1 ianuarie, pot fi reinnoite avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite valabile pana la data de 31 decembrie 2012 inclusiv. Conform documentului citat, posibilitatea de reinnoire se aplica numai angajatorilor care detin la data de 31 decembrie 2012 avizul de reinnoire si care nu au realizat pana la aceasta data masurile necesare in vederea normalizarii conditiilor de munca pentru locurile de munca incadrate in conditii deosebite.
Atentie! Avizele reinnoite vor fi valabile un an de zile, adica pana la data de 31 decembrie 2013.
Ce documente sunt necesare pentru reinnoirea avizului?
Potrivit HG nr. 1274/2012, reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite se acorda doar de catre Inspectia Muncii. Pentru reinnoire, angajatorul va depune urmatoarele documente:
- solicitarea de reinnoire a avizului de incadrare in conditii deosebite, semnata de catre reprezentantul legal al angajatorului ori de catre alta persoana imputernicita de acesta, potrivit legii, impreuna cu reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, si, dupa caz, reprezentantii sindicatelor reprezentative. Aceasta solicitare trebuie depusa in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a noilor prevederi, adica pana la 30 ianuarie 2013.
- buletinele de determinari de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate, care sa ateste depasirea valorilor-limita de expunere profesionala la locurile de munca incadrate in conditii deosebite, sau documente de expertizare care sa ateste prezenta unor agenti chimici foarte periculosi sau agenti biologici care nu au prevazuta limita admisibila, dar care, in urma manifestarii, au avut, pentru perioada 2001-2012, efecte asupra starii de sanatate a lucratorilor;
- planul de prevenire si protectie corespunzator locurilor de munca incadrate in conditii deosebite, revizuit, care sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si al protectiei sanatatii lucratorilor, cuprinzand masuri si actiuni, esalonate si distribuite uniform pe perioada 1 ianuarie-1 decembrie 2013, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2013, locurile de munca sa se incadreze in conditii normale;
- raportul medicului de medicina muncii, intocmit in baza rapoartelor anuale privind starea de sanatate a lucratorilor, din care sa reiasa efectele noxelor identificate la locurile de munca incadrate in conditii deosebite asupra starii de sanatate a lucratorilor;
- dovada depunerii la casele teritoriale de pensii a documentului prin care s-a obtinut reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite si a listei cuprinzand categoriile profesionale care lucreaza in aceste locuri de munca, pana la data de 31 decembrie 2012.
Planul de prevenire si protectie prevazut mai sus va contine numai masurile aferente anului 2012, asumate pentru normalizarea conditiilor de munca si ramase restante. Totodata, documentul trebuie insotit de o nota justificativa din care sa reiasa evolutia realizarii masurilor de normalizare a conditiilor de munca pentru perioada 2007-2012, precum si motivele nerealizarii masurilor ramase restante.
Conform regulilor intrate deja in vigoare, toate aceste documente pot fi depuse la Inspectia Muncii in termen de maximum 60 de zile de la data solicitarii de reinnoire a avizului de incadrare in conditii deosebite (solicitarea se depune pana la 30 ianuarie 2013, n.red.). Ulterior, Inspectia Muncii poate acorda reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, in termen de 15 zile lucratoare de la depunerea intregii documentatii.
Angajatorii care nu au obtinut reinnoirea avizului pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite se pot adresa direct instantei judecatoresti competente.
Cand vor efectua controale inspectorii muncii?
HG nr. 1274/2012 stabileste ca angajatorii vor depune la inspectoratul teritorial de munca o raportare privind modul in care au realizat masurile prevazute in vederea normalizarii conditiilor de munca in perioadele 15-30 iulie si 1-15 decembrie 2013. Dupa aceste raportari, inspectorii de munca vor efectua verificari in vederea stabilirii conformitatii celor declarate, ale caror rezultate vor fi transmise Inspectiei Muncii.
In cazul in care, in urma controalelor, inspectorii de munca constata ca angajatorul nu a realizat masurile din planul de prevenire si protectie, acesta va fi sanctionat contraventional dupa cum urmeaza:
- Cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru angajatorul cu un numar de pana la 49 de salariati;
- Cu amenda de la 6.000 lei la 10.000 lei, pentru angajatorul cu un numar de cel putin 50 de salariati.
In plus, daca angajatorul nu a realizat, in termen de 45 de zile de la constatarea contraventiei, masurile dispuse in urma controlului, inspectoratul teritorial de munca poate propune Inspectiei Muncii anularea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite.
Nota: HG nr. 1274/2012 poate fi consultata in sectiunea noastra de Legislatie sau direct accesand acest link.