Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va prelua coordonarea activitatii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, institutie aflata momentan in subordinea Guvernului si coordonarea primului-ministru.
O alta modificare vizeaza trecerea Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura de la MADR la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climaticem astfel ca personalul si bunurile Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura vor fi preluate/transferate in cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice. In cazul personalului transferat vor fi mentinute drepturile salariale. In aceste conditii, numarul de posturi al MADR si institutiilor subordonate, finantate de la bugetul de stat, scade cu 97 de posturi, ramanand de 7392.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale devine Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, insa numarul maxim de posturi pentru aparatul propriu al ministerului si institutiilor subordonate ramane neschimbat, respectiv 5.275. In plus, din subordinea ministerului nu va mai face parte Oficiul Roman pentru Adoptii, organismul trecand in coordonarea Guvernului.
Ministerul Afacerilor Externe va prelua in coordonare si Institutul European din Romania, dupa ce a preluat, recent, de la Ministerul Afacerilor Europene, activitatea si structurile specializate ale Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, precum si activitatea si structurile din domeniul afacerilor europene. Prin aceste modificari, numarul total de posturi al MAE va fi de 2.218, din care 886 in centrala si 1332 in serviciul exterior.
Dupa alegerea noului Guvern, in decembrie 2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a divizat in 2 institutii: Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Tineretului si Sportului, Hotararea privind organizarea si functionarea acestuia din urma fiind aprobata miercuri de Guvern.
Concret, actul normativ stabileste atributiile generale si atributiile specifice Ministerului Tineretului si Sportului, precum si structura organizatorica a institutiei, care preia personalul din directiile proprii specializate din domeniul tineretului si sportului si a unitatilor subordonate Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST) prin desfiintarea acestora.
"Ministerul are rol de sinteza si de coordonare a aplicarii politicilor guvernamentale in domeniul tineretului si sportului, inclusiv in ceea ce priveste asigurarea absorbtiei fondurilor europene pentru sport si gestionarea fondurilor publice si atrase – interne sau internationale – pe care le aloca sustinerii proiectelor de dezvoltare a federatiilor sportive nationale", informeaza Guvernul.
Potrivit sursei citate, numarul maxim de posturi pentru aparatul propriu al MTS este de 181, exclusiv demnitarii si personalul aferent cabinetelor acestora. Conducerea ministerului va fi asigurata de ministru (Nicolae Banicioiu, n.red.), ajutat de doi secretari de stat si un subsecretar de stat, numiti prin decizie de primul-ministru. De asemenea, ministerul va avea un secretar general si doi secretari generali adjuncti, inalti functionari publici, numiti in conditiile legii.
O alta modificare organizatorica vizeaza reorganizarea Directiilor judetene pentru sport si tineret, respectiv a Directiei pentru Sport si Tineret a municipiului Bucuresti, in oficii judetene de strategii pentru tineret si sport, respectiv Oficiul de strategii pentru tineret si sport al municipiului Bucuresti, ca servicii deconcentrate ale MTS, cu personalitate juridica. "Scopul reorganizarii directiilor judetene pentru sport si tineret este de a pregati unitatile subordonate pentru descentralizare si regionalizare conform politicilor UE si pentru accesarea de fonduri privind dezvoltarea dimensiunii europene a sportului", mentioneaza Executivul. Aceste oficii vor functiona in subordinea MTS.
Tot in subordinea MTS vor mai functiona: complexurile sportive nationale, cluburile sportive judetene, casele de cultura ale studentilor si Complexul Cultural Studentesc Tei – Bucuresti, Centrul national de formare si perfectionare a antrenorilor, Muzeul National al Sportului si Institutul pentru Stiinta Sportului si Performanta Umana.
O alta hotarare adoptata de Guvern asigura cadrul legislativ necesar infiintarii, organizarii si functionarii Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT). Printre atributiile noului organism se numara:
- Implementarea strategiilor nationale de dezvoltare turistica, de dezvoltare a produselor si destinatiilor turistice;
- Propune si aplica planurile de dezvoltare a infrastructurii turistice;
- Realizeaza politica de promovare a turismului;
- Autorizeaza operatorii economici si personalul de specialitate din turism.
Lista completa a ministerelor si a ministrilor in Cabinetul Ponta
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Liviu Nicolae Dragnea
- Ministerul Finantelor Publice - Daniel Chitoiu
- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Daniel Constantin
- Ministerul Afacerilor Externe - Titus Corlatean
- Ministrul Afacerilor Interne - Radu Stroe
- Ministerul Apararii Nationale - Mircea Dusa
- Ministerul Justitiei - Mona Maria Pivniceru
- Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice - Rovana Plumb
- Ministerul Economiei - Varujan Vosganian
- Ministerul pentru Societatea Informationala - Dan Nica
- Ministrul Sanatatii - Eugen Gheorghe Nicolaescu
- Ministrul Educatiei Nationale - Remus Pricopie
- Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - Mariana Campeanu
- Ministerul Fondurilor Europene - Eugen Orlando Teodorovici
- Ministerul Transporturilor - Relu Fenechiu
- Ministerul Culturii - Daniel Constantin Barbu
- Ministerul Tineretului si Sportului - Nicolae Banicioiu
Ministri delegati
- Ministrul delegat pentru buget - Liviu Voinea
- Ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura - Lucia Ana Varga
- Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine - Dan-Coman Sova
- Ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism - Maria Grapini
- Ministrul delegat pentru energie - Constantin Nita
- Ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica - Mihnea Cosmin Costoiu
- Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul - Mihai Alexandru Voicu
- Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni - Cristian David
- Ministrul delegat pentru dialog social - Doina Adriana Pana
Vice-premieri
- Gabriel Oprea (fara portofoliu)
- Daniel Chitoiu (ministrul finantelor publice)
- Liviu Nicolae Dragnea (ministrul dezvoltarii regionale)
Premier
- Victor Viorel Ponta
Guvernul Ponta, in actuala componenta, a fost investit in 21 decembrie 2012, cand a primit votul de incredere al Parlamentului. In aceeasi zi, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a noului Cabinet.
Comentarii articol (1)