avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ce institutie a inlocuit Agentia Romana de Dezvoltare?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ce institutie a inlocuit Agentia Romana de Dezvoltare?

Ce institutie a inlocuit Agentia Romana de Dezvoltare, in legatura cu atributiile acesteia privind Legea 110/1992
Cel mai recent răspuns: Ionut Popa , utilizator 10:44, 23 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
RASPUNS: Agenţia Naţionala pentru Dezvoltare Regionala.

Legislatia in ordine cronologica:

Conform H.G. 51/1998: art. 7 alin. (2) De la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Privatizării preia toate drepturile şi obligaţiile Agenţiei Naţionale pentru Privatizare şi ale Agenţiei Române de Dezvoltare, asa cum acestea sunt recunoscute sau stabilite prin acte normative, acorduri şi contracte încheiate de aceste agenţii cu terţe persoane fizice sau juridice, române ori străine.

Acest act normativ a fost abrogat de OUG 56/1998:
Articolul 1: La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se desfiinţează Consiliul pentru Reforma, Ministerul Privatizării (..)
Articolul 3 alin. (1) Atribuţiile Ministerului Privatizării din domeniul privatizării şi din domeniul promovării investiţiilor străine se preiau de către Agenţia Română de Dezvoltare - organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. (2) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă Fondul Proprietăţii de Stat trece în subordinea Guvernului, în coordonarea primului-ministru.


HG. 977/1998 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române de Dezvoltare:
Articolul 1 (1) Agenţia Română de Dezvoltare se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, fiind responsabilă cu aplicarea politicii de atragere a investiţiilor străine şi cu promovarea strategiilor de privatizare.

In paralel, a fost data si HG 978/1998:privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala (diferita la acel moment de Agentia Romana de Dezvoltare)
Articolul 1 alin. (1) Agenţia Naţionala pentru Dezvoltare Regionala funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi sub coordonarea directa a primului-ministru în calitatea acestuia de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regionala.

In continuare, OUG 48/2000 prevedea:
Articolul 1: Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă Agenţia Română de Dezvoltare şi Agenţia Naţionala pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii se comaseaza, prin absorbţie, cu Agenţia Naţionala pentru Dezvoltare Regionala.

OUG 48/2000 de mai sus a fost abrogata de OUG 291/2000.


Conform HG 382/2000: privind reorganizarea Agenției Naționale pentru Dezvoltare Regională:
Articolul 2 alin (1) Agenţia Naţionala pentru Dezvoltare Regionala dobândeşte drepturile şi preia obligaţiile Agenţiei Române de Dezvoltare şi ale Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, care îşi încetează activitatea.

Acest act este in vigoare in prezent.

Potrivit Ar. 3 alin. (1) Domeniul de activitate al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala îl constituie:
d) promovarea investiţiilor străine şi a privatizării;

Am mai gasit: Legea 315/2004 privind dezvoltarea regionala în România, prin care se stabilesc 8 regiuni (teritorii) de dezvoltare.

Potrivit acestei legi - Articolul 13 alin. (1) Ministerul Integrarii Europene, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Guvernului, este institutia care exercită, la nivel naţional, atribuţiile şi responsabilitatea elaborarii, promovarii, coordonarii, gestionarii, implementarii şi monitorizarii politicilor şi strategiilor de dezvoltare regionala din România, precum şi a programelor de coeziune economica şi sociala. (2) Ministerul Integrarii Europene asigura secretariatul Consiliului naţional pentru dezvoltare regionala.

In prezent este vorba despre MDRAPFE - Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. [ link extern ]

Ar putea fi de interes si Compania Națională de Investiții (CNI) care este o societate comercială pe acțiuni, aflata sub autoritatea MDRAPFE. [ link extern ]

Compania Nationala de Investitii S.A. functioneaza in baza Ordonantei nr 25/2001 privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii CNI S.A (modificata si completata intre timp).

Societatile comerciale care au participat la realizarea capitalului social initial al Companiei Nationale de Investitii S.A. sunt:

Compania Nationala “Administratia Porturilor Maritime Constanta” - S.A.

Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa “C.F.R.-Marfa” - S.A.

Compania Nationala “Aeroportul International Bucuresti-Otopeni” - S.A.

Compania Nationala “Administratia Canalelor Navigabile” - S.A. Constanta

Compania Nationala “Administratia Porturilor Dunarii Maritime” - S.A. Galati



Sper ca am putut sa va raspund la ceea ce doreati.








Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
Laura-Valentina Magori-Craiovan, Avocat
Multumesc, deci ma adresez privind atributiile fostei Agentii Romane de Dezvoltare, catre
"
Consiliul National pentru Dezvoltare Regionala (CNDR), cu rol decizional;
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), cu rol executiv.
"
conform: [ link extern ]

P.S. Ma impotmolisem pe la art. (abrogat) 2 (1) e)1.2.5.g) din HG 957/2015 “Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri îndeplineşte următoarele funcţii ... de autoritate de stat prin care se asigură exercitarea controlului aplicării unitare şi respectării reglementărilor legale în domeniul său de activitate ... in domeniile ... investiţii străine ... prin care se asigură urmărirea şi controlul respectării reglementărilor legale în vigoare ... de coordonare la nivel naţional, în colaborare cu celelalte autorităţi interesate, a activităţilor referitoare la relaţiile economice internaţionale”
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consultati aici textul integral al Legii 315/2004, care va este de folos pentru a vedea atributiile exacte. [ link extern ]

Reiau specificatia ca Ministerul Integrarii Europene mentionat in lege este acum MDRAPFE - Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate vă este util să consultați și Hotărârea Guvernului nr. 15 din 12 ianuarie 2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, cu modificările și completările ulterioare.
Completare: în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a cărui organizare și funcționare este reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 23/2017, funcționează Departamentul pentru Comerț Exterior, poate aceasta este structura căreia doriți să îi adresați solicitarea dumneavoastră.

Alte discuții în legătură

Buna ziua.ce autoritate se ocupa de aplicarea legii7/2023 si ... simonarosu90 simonarosu90 Buna ziua.Ce autorotate se ocupa de aplicarea legii7/2023 si catre ce institutie trebuie sa ma adresez pt beneficii? (vezi toată discuția)
Semnatura fisa de post adrianna100 adrianna100 Pentru a se taia un spor, se scoate atributia din fisa de post, dar atributia ramane valabila si obligatorie! Sa semnez fisa de post? (vezi toată discuția)
Legea 255/2010 etoma etoma In LEGEA nr. 255 din 14 decembrie 2010 (*actualizată*) privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de ... (vezi toată discuția)