RASPUNS: Agenţia Naţionala pentru Dezvoltare Regionala.
Legislatia in ordine cronologica:
Conform H.G. 51/1998: art. 7 alin. (2) De la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri,
Ministerul Privatizării preia toate drepturile şi obligaţiile Agenţiei Naţionale pentru Privatizare şi ale Agenţiei Române de Dezvoltare, asa cum acestea sunt recunoscute sau stabilite prin acte normative, acorduri şi contracte încheiate de aceste agenţii cu terţe persoane fizice sau juridice, române ori străine.
Acest act normativ a fost abrogat de
OUG 56/1998:
Articolul 1: La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă
se desfiinţează Consiliul pentru Reforma,
Ministerul Privatizării (..)
Articolul 3 alin. (1) Atribuţiile Ministerului Privatizării din domeniul privatizării şi din domeniul promovării investiţiilor străine se preiau de către
Agenţia Română de Dezvoltare - organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. (2) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă Fondul Proprietăţii de Stat trece în subordinea Guvernului, în coordonarea primului-ministru.
HG. 977/1998 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române de Dezvoltare:
Articolul 1 (1) Agenţia Română de Dezvoltare se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, fiind responsabilă cu aplicarea politicii de atragere a investiţiilor străine şi cu promovarea strategiilor de privatizare.
In paralel, a fost data si
HG 978/1998:privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala (
diferita la acel moment de Agentia Romana de Dezvoltare)
Articolul 1 alin. (1) Agenţia Naţionala pentru Dezvoltare Regionala funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi sub coordonarea directa a primului-ministru în calitatea acestuia de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regionala.
In continuare, OUG 48/2000 prevedea:
Articolul 1: Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă Agenţia Română de Dezvoltare şi Agenţia Naţionala pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii se comaseaza, prin absorbţie, cu Agenţia Naţionala pentru Dezvoltare Regionala.
OUG 48/2000 de mai sus a fost abrogata de OUG 291/2000.
Conform HG 382/2000: privind reorganizarea Agenției Naționale pentru Dezvoltare Regională:
Articolul 2 alin (1)
Agenţia Naţionala pentru Dezvoltare Regionala dobândeşte drepturile şi preia obligaţiile Agenţiei Române de Dezvoltare şi ale Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, care îşi încetează activitatea.
Acest act este in vigoare in prezent.
Potrivit Ar. 3 alin. (1) Domeniul de activitate al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala îl constituie:
d) promovarea investiţiilor străine şi a privatizării;
Am mai gasit:
Legea 315/2004 privind dezvoltarea regionala în România, prin care se stabilesc 8 regiuni (teritorii) de dezvoltare.
Potrivit acestei legi - Articolul 13 alin. (1) Ministerul Integrarii Europene, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Guvernului, este institutia care exercită, la nivel naţional, atribuţiile şi responsabilitatea elaborarii, promovarii, coordonarii, gestionarii, implementarii şi monitorizarii politicilor şi strategiilor de dezvoltare regionala din România, precum şi a programelor de coeziune economica şi sociala. (2) Ministerul Integrarii Europene asigura secretariatul Consiliului naţional pentru dezvoltare regionala.
In prezent este vorba despre MDRAPFE - Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
[ link extern ]
Ar putea fi de interes si Compania Națională de Investiții (CNI) care este o societate comercială pe acțiuni, aflata sub autoritatea MDRAPFE.
[ link extern ]
Compania Nationala de Investitii S.A. functioneaza in baza Ordonantei nr 25/2001 privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii CNI S.A (modificata si completata intre timp).
Societatile comerciale care au participat la realizarea capitalului social initial al Companiei Nationale de Investitii S.A. sunt:
Compania Nationala “Administratia Porturilor Maritime Constanta” - S.A.
Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa “C.F.R.-Marfa” - S.A.
Compania Nationala “Aeroportul International Bucuresti-Otopeni” - S.A.
Compania Nationala “Administratia Canalelor Navigabile” - S.A. Constanta
Compania Nationala “Administratia Porturilor Dunarii Maritime” - S.A. Galati
Sper ca am putut sa va raspund la ceea ce doreati.