Printre obligatiile pe care un angajator le are fata de angajatul sau se numara si asigurarea conditiilor adecvate desfasurarii activitatii, mentinerii securitatii si sanatatii in munca (pentru salariat). Intr-adevar, mai ales in contextul introducerii exprese, prin lege (in anul 2011) a posibilitatii evaluarii salariatilor a modului de indeplinire a obiectivelor de performanta, este necesar sa fie clar pentru ambele parti ale raportului de munca ca atingerea lor este posibila numai daca se asigura conditiile necesare - de la materiale si materii necesare (inclusiv pentru activitatile intelectuale), la formare profesionala, climat fizic si moral favorabil performantelor individuale, bazat pe buna - credinta etc.
Respectarea demnitatii in raporturile de munca are, desigur, legatura cu acest climat.
Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, este relevanta, stipuland „Constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv” (art. 2 alin. 5), „cu amenda de la 400 lei la 4.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 600 lei la 8.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate” (art. 26 alin.1).
In acest sens sunt si prevederile art. 12 lit. a din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, care stipuleaza ca angajatorul are obligatia sa prevada in regulamentele interne sanctiuni disciplinare, in conditiile prevazute de lege, pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare, prin actiuni de discriminare directa sau indirecta (bazate pe sex).
Pentru eficienta acestor prevederi, acelasi act normativ prevede si forme de constrangere, sanctionand cu amenda contraventionala de la 1.500 lei la 15.000 lei incalcarea ei (art. 46 alin. 1).
De aceea, angajatorul trebuie sa acorde importanta acestor aspecte prin stabilirea unor instructiuni/masuri in regulamentele interne menite sa combata efectele negative ale discriminarii, incalcarii demnitatii la locul de munca.
Este vorba, de fapt, de necesitatea ocrotirii sanatatii si securitatii in munca (si sub aspect psihologic, nu numai fizic) vizata, de asemenea de legiuitor ca si componenta obligatorie a regulamentului intern (art. 242 lit. a din Codul muncii).
Nota redactiei: Pentru mai multe detalii, va recomandam seminariile privind formarea profesionala organizate de Avocatnet. (Pe langa alti specialisti, participa, lect. univ. dr. Ana Stefanescu - Universitatea „Dunarea de Jos” Galati).