Regulamentului de organizare si functionare a Ministerului Justitiei ar putea fi modificat astfel incat in cadrul institutiei sa fie infiintat un nou organism, "Comisia pentru analizarea sesizarilor formulate in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor", se arata intr-un proiect de ordin lansat recent in dezbatere publica. Structura va avea drept scop analizarea sesizarilor formulate in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor si formulare de propuneri in acest sens ministrului justitiei, in calitatea acestuia de titular al actiunii disciplinare in materie.
Conform proiectului de act normativ, Comisia va fi constituita din trei membri, judecatori sau procurori detasati in cadrul Ministerului Justitiei, desemnati direct de ministrul Justitiei.
Noua structura va avea mai multe atributii, printre care si formularea unei propuneri catre ministrul justitiei avand ca obiect sesizarea Inspectiei Judiciare sau formularea si transmiterea propunerii catre ministrul justitiei de incepere a cercetarii disciplinare prealabile, de completare a verificarii prealabile ori de clasare a sesizarii.
De asemenea, Comisia va urmari intregul proces al sesizarii, de la rezultatele verificarii prealabile, pana la analizarea rezultatelor anchetei Inspectiei Judiciare.
Ce va contine sesizarea?
In documentul citat se arata ca sesizarile formulate in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni:
- numele, prenumele, domiciliul persoanei care formuleaza sesizarea;
- numele, prenumele, functia detinuta si institutia in care isi desfasoara activitatea persoana impotriva careia este formulata sesizarea;
- descrierea faptei ce constituie abatere disciplinara;
- indicarea, cel putin cu aproximatie, a datei la care fapta a fost savarsita;
- aratarea dovezilor pe care se sprijina sesizarea;
- semnatura persoanei ce formuleaza sesizarea.
In plus, sesizarea va fi formulata in scris si va fi insotita, in masura in care este posibil, de inscrisurile care o sustin.
Dupa verificarea documentelor, daca din continutul sesizarii nu rezulta indicii temeinice privind savarsirea unei abateri disciplinare, lucrarea se claseaza, iar Comisia va informa persoana care a formulat sesizarea in termen de 30 de zile de la inregistrare.
"In situatia in care, din sesizare, rezulta ca, pentru faptele la care aceasta se refera, s-a implinit termenul de prescriptie a aplicarii unei sanctiuni disciplinare, sesizarea va fi clasata, Comisia urmand a informa persoana care a formulat sesizarea, in termen de 30 de zile de la inregistrare", se mai arata in textul proiectului de act normativ.
Important! Potrivit documentului citat, in cazul in care un membru al Comisiei este sot, ruda sau afin pana la gradul al IV-lea inclusiv, cu persoana ce a formulat sesizarea, cu magistratul in privinta caruia s-a formulat sesizarea disciplinara ori in cazul in care are un interes cu privire la acestia ori cu privire la sesizarea cercetata, acesta nu participa la solutionarea lucrarii respective, urmand a fi inlocuit cu unul din membrii supleanti.
Puteti consulta AICI proiectul de act normativ.
Comentarii articol (6)