Legislatia fiscala obliga cinci categorii de persoane fizice sa plateasca contributii la la sistemul public de pensii, si anume:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
In acelasi timp, trebuie sa stiti ca nu datoreaza CAS:
- Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei)
- Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
- Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
- Persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii
Persoanele care au avut obligatia sa plateasca CAS, insa nu mai sunt obligate pentru ca si-au pierdut calitatea care le impunea plata acestei contributii (nu mai sunt PFA, nu mai realizeaza venituri din profesii libere, etc.) ori a intervenit una dintre situatiile care le excepteaza de la plata CAS trebuie sa depuna la organul fiscal de domiciliu cererea de incetare a a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale.
Este vorba despre formularul 601, aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1714/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 798 din 28 noiembrie 2012.
Acest document poate fi utilizat de persoanele fizice care nu mai trebuie sa achite CAS catre stat si solicita incetarea obligatiei de plata a acestei contributii.
Formularul 601 completat se va depune la Fisc impreuna cu documentele justificative care atesta dreptul contribuabilului de a solicita incetarea obligatiei de plata a CAS.
Care sunt documentele justificative necesare?
- Intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale – copie de pe certificatul de radiere eliberat de registrul comertului,
- Membrii intreprinderii familiale - copie de pe certificatul de radiere sau copia de certificatul constatator eliberat de registrul comertului,
- Persoanele care realizeaza venituri din profesii libere – copie dupa formularul 070, inegistrat la Fisc prin care s-a solicitat incetarea activitatii,
- Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla – copie dupa documentele din care rezulta ca incetarea activitatii, ca de exemplu: declaratia de venit estimat, inregistrata la Fisc.
De asemenea, in functie de situatia specifica a contribuabilului, mai trebuie depuse:
- copie de pe contractul individual de munca sau adeverinta eliberata de angajator – in cazul unei persoane care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca,
- adeverinta eliberata institutiile care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj – in cazul somerilor,
- copie de pe decizia de pensionare - in cazul pensionarilor,
- copie de pe ordinul de numire in functe – in cazul in care persoana este functionar public,
- adeverinta eliberata de angajator – in cazul in care persoana este cadru militar in activitate, soldat/gradat voluntar, politist sau functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale,
- adeverinta eliberata de institutia in a carei evidenta contribuabilul figureaza ca asigurat sau orice alt document care atesta calitatea de persoana asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.
Potrivit procedurii prezentate in Ordinul ANAF nr. 1714/2012, documentele se prezinta in original si copie, iar copia se certifica de organul fiscal "conform cu originalul", dupa care originalul este restituit contribuabilului. Daca documentele sunt depuse prin posta este necesar ca acele copii sa fie legalizate.
Documentele se analizeaza de catre ANAF, care poate admite cererea sau o poate respinge.
In cazul in care accepta cererea contribuabilui de a nu mai plati CAS, ANAF va emite o noua decizie de impunere privind CAS (formular 610) in care se stabileste contributia la nivel zero pentru lunile care au mai ramas din anul fiscal.
Daca ANAF considera ca nu sunt indeplinite conditiile pentru incetarea obligatiei de plata a CAS, cererea depusa de contribuabil este respinsa, caz in care organul fiscal trebuie sa comunice contribuabilului un document in care sa motiveze respingerea cererii.
De asemenea, in situatia in care Fiscul constata ca documentatia depusa este incompleta va anunta contribuabilul, printr-o notificare, ca trebuie sa completeze actele. Acesta are 15 zile la diospozitie pentru a se prezenta la ANAF ca sa-si clarifice situatia fiscala, dupa acest termen cererea fiindu-i respinsa automat.
Comentarii articol (34)