Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat, in perioada 21 ianuarie – 31 ianuarie 2013, o consultare ce vizeaza oportunitatea aplicarii impozitului minim, domeniile in care ar putea fi utilizat, precum si criteriile si modalitatile de operationalizare, anunta institutia pe site-ul propriu.
Conform sursei citate, sondajul s-a derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro si la nivelul membrilor portalului si ai CNIPMMR. Respondentii acestui sondaj sunt in proportie de 64% microintreprinderi, 31% intreprinderi mici si 5% persoane fizice autorizate (PFA).
Vezi AICI toate intrebarile si raspunsurile.
In urma sondajului, CNIPMMR este de parere ca, inaintea introducerii impozitului forfetar, ar trebui realizat un studiu de impact profesionist si comprehensiv, care, pe baza consultarilor cu patronatele reprezentative la nivel national si cu ceilalti stakeholderi implicati, sa conduca la realizarea unei analize cost-beneficiu in dinamica pentru surprinderea riguroasa a fenomenelor economice pe:
- Termen scurt: 1 an;
- Termen mediu: 2-3 ani;
- Termen lung: 4-5 ani.
"Suplimentar acestui studiu de impact general, conform cerintelor Comisiei Europene si a celor mai bune practici din Uniunea Europeana, se impune realizarea <<Testului IMM>>, care sa evidentieze masura in care sectorul IMM este afectat", mai sustine instutia. Concret, <<Testul IMM>> trebuie sa identifice modalitatile prin care aplicarea masurii analizate sa se realizeze cu respectarea principiului proportionalitatii si a nediscriminarii.
"In cazul in care analizele efectuate indica un impact disproportionat asupra IMM-urilor, sau o discriminare comparativ cu intreprinderile mari, trebuie luate masuri pentru temperarea acestor efecte nedorite", puncteaza CNIPMMR, care mentioneaza ca, in vederea realizarii studiilor de impact, este necesar ca efectele estimate sa vizeze cel putin urmatoarele elemente:
- Numarul si dimensiunea intreprinderilor afectate;
- Numarul total al salariatilor din intreprinderile afectate;
- Numarul si dimensiunea intreprinderilor ce nu vor rezista pe piata;
- Numarul de locuri de munca desfiintate;
- Volumul si structura costurilor din intreprinderile afectate;
- Indicele preturilor de consum;
- Profitabilitatea intreprinderilor;
- Capacitatea intreprinderilor de a realiza investitii;
- Capacitatea intreprinderilor de a derula activitati de cercetare-dezvoltare si de a inova.
Comentarii articol (1)