"Astazi incepe oficial unul dintre cele mai mari proiecte nationale ale Romaniei de la Revolutie incoace", a mentionat Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice in debutul conferintei de presa desfasurate miercuri. In cadrul conferintei, vicepremierul Dragnea a prezentat memorandumul privind adoptarea masurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare in Romania, document aprobat deja de Guvern in sedinta de marti.
Ce cuprinde memorandumul?
Conform declaratiilor oficialului, obiectivele strategice ale procesului de regionalizare si descentralizare sunt cele care au fost prevazute si in Programul de Guvernare si, intr-o forma simplificata, se refera la urmatoarele competente care vor fi atribuite regiunilor: economie, afaceri, fonduri europene, infrastructura, educatie, sanatate, mediu, agricultura, protectie sociala, cultura, turism, situatii de urgenta, amenajarea teritoriului, tineret si sport.
Totusi, momentan nu se stie numarul regiunilor in care va fi impartita Romania, si nici unde vor fi resedintele viitoarelor regiuni, insa, conform vicepremierului, o propunere este ca in fiecare judet sa existe o regiune, o resedinta cu o anumita competenta intr-un domeniu. Mai exact, va fi o resedinta care inseamna sediul administrativ al regiunii, dar alt judet va avea Directia Regionala de Finante, alt judet va avea Directia Regionala de Mediu. "In acest fel, fiecare judet, fiecare comunitate din fiecare judet component al regiunii sa simta, sa primeasca din avantajele regionalizarii", a explicat Dragnea.
In plus, acesta a aratat ca niciun cetatean nu va trebui sa faca un drum in plus, nu va suporta costuri in plus dupa finalizarea procesului de regionalizare. Dimpotriva, Dragnea a subliniat ca nicio competenta de la judet nu va fi luata. In schimb, competente care sunt acum la nivel central, la nivelul Guvernului, vor fi transferate la regiuni si la judete si, dupa caz, la nivelul autoritatilor locale.
"Nu se platesc alte taxe, nu se schimba buletine, nu se schimba alte acte de identitate, nu se schimba actele masinii, nu se schimba documente de proprietate", a declarat oficialul.
In ceea ce priveste cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces, ministrul a mentionat ca exista doua corpuri, si anume:
1. Un consiliu consultativ pentru regionalizare - organism cu rol strategic, cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale, care functioneaza pe trei paliere de expertiza, si anume:
- un grup de lucru academic, format din zece personalitati din mediul universitar si academic, oameni de inalta expertiza, profesori, doctori in sociologie, in urbanism, in amenajarea teritoriului si alte domenii;
- al doilea palier este un grup de lucru format din parlamentari si alesi locali;
- al treilea palier se refera la grupul de lucru al societatii civile, alcatuit din reprezentanti ai principalelor patronate, sindicate si organizatii nonguvernamentale.
"Acest consiliu consultativ organizat pe trei paliere isi va fundamenta propunerile pe baza unor analize de specialitate si a unor studii de impact, a unor rapoarte si altor date si informatii relevante privind problematica regionalizarii la nivel european", a explicat demnitarul.
2. Un comitet tehnic interministerial pentru regionalizare si descentralizare, format din toate ministerele care vor avea implicatie in descentralizarea unor competente si atributii catre nivelul regional, judetean si local.
Acest comitet tehnic interministerial are ca principal rol de a pune in acte normative, de a operationaliza toata strategia, toate strategiile si propunerile formulare de consiliul consultativ. Toate politicile, toate propunerile de descentralizare pe fiecare sector vor fi analizate, realizate si propuse de catre ministrul care conduce ministerul respectiv. In acest sens, la nivelul fiecarui minister se vor constitui grupuri de lucru pentru acest proces, care sa furnizeze expertiza necesara pentru ca, undeva la inceputul lunii iulie, tot acest proces sa fie finalizat si sa fie propus spre o prima aprobare Guvernului Romaniei.
Vicepremierul a precizat, de asemenea, ca sunt trei procese care trebuie sa mearga in paralel, si anume:
- procesul de revizuire a Constitutiei, care este necesar pentru a putea implementa actele normative care vor iesi in urma acestei dezbateri
- analizarea, dezbaterea publica si propunerea de solutii finale
- descentralizarea administrativa
Vezi AICI toate declaratiile facute de Liviu Dragnea.
Regionalizarea, anuntata inca din 2011
Regionalizarea nu este o noutate, subiectul fiind adus in discutie inca din 2011, cand Traian Basescu, presedintele Romaniei, declara ca Romania ar trebui reorganizata administrativ pana la alegerile din 2012.
Ulterior, la sfarsitul anului trecut, premierul Victor Ponta anunta ca 2013 este anul schimbarii Constitutiei, iar 2014 cel al reorganizarii teritoriale. "Din punctul meu de vedere, singura posibilitate este de a merge pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, pentru ca, altfel daca deschizi cutia Pandorei, sa incepi sa scoti judete dintr-o parte in alta, nu se mai termina niciodata", arata atunci seful Executivului.
In plus, in ultimele saptamani au aparut diverse informatii in presa centrala, conform carora Romania va avea 8 regiuni - Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud si Sud-Est, fiecare dintre acestea fiind formata din doua sau mai multe judete.
Comentarii articol (11)