Sistemul “TVA la incasare” trebuie aplicat pentru operatiunile pentru care locul livrarii sau locul prestarii se considera a fi in Romania. Exista totusi o serie de operatiuni pentru care entitatile au obligatia sa aplice regulile generale de exigibilitate si astfel nu vor mai inscrie aceasta mentiune in continutul facturilor.
Astfel, este important de precizat ca mentiunea “TVA la incasare” nu se scrie pe toate facturile emise de catre cei care aplica sistemul “TVA la incasare”. Pot fi cazuri in care o entitate, chiar daca aplica sistemul “TVA la incasare”, nu prezinta in continutul facturilor aceasta mentiune.
IMPORTANT! Privind din punctul de vedere al furnizorilor, entitatile care fac parte din sistemul “TVA la incasare” nu aplica aceste reguli pentru urmatoarele categorii de operatiuni:
- operatiunile care nu au locul livrarii/prestarii in Romania (operatiuni neimpozabile in Romania);
- livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei (operatiuni pentru care se aplica taxarea inversa);
- livrarile de bunuri/prestarile de servicii scutite de TVA;
- operatiunilor supuse regimurilor speciale pentru agentiile de turism, pentru bunurile livrate in regim second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati si pentru aurul de investitii;
- livrarile de bunuri/prestarile de servicii realizate catre o persoana afiliata; si
- anumite operatiuni cu numerar (pentru sumele incasare in numerar pana la emiterea facturii).
Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul „TVA la incasare” este amanat pana in momentul in care TVA aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.
Dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul „TVA la incasare” este amanat pana in momentul in care TVA aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului „TVA la incasare”. TVA se deduce conform regulilor generale in urmatoarele situatii:
- achizitii supuse taxarii-inverse;
- achizitii intracomunitare de bunuri; si
- importuri (pe baza DVI).
Intre persoanele afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale sau se presteaza servicii reprezinta pret de transfer.
ATENTIE! Asa cum si cifra de afaceri contabila este diferita de cifra de afaceri in scopuri de TVA, la fel si definitia persoanelor afiliate din punct de vedere contabil este diferita de cea fiscala. In vederea aplicarii corecte a prevederilor sistemului „TVA la incasare”, trebuie sa tinem cont de definitia fiscala a persoanelor afiliate si nu de cea contabila.
Din punct de vedere fiscal, o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca:
- prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica sau daca detine controlul asupra persoanei juridice;
- a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica; sau
- o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.
O persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica, daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica sau daca detine controlul in mod efectiv la persoana juridica.
O persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv.
Rudenia este in linie dreapta in cazul descendentei unei persoane dintr-o alta persoana si poate fi ascendenta sau descendenta. Rudenia este in linie colaterala atunci cand rezulta din faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun. Gradul de rudenie se stabileste astfel:
- in linie dreapta, dupa numarul nasterilor astfel: copiii si parintii sunt rude de gradul intai, iar nepotii si bunicii sunt rude de gradul al doilea;
- in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda astfel: fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul sau matusa si nepotul sunt de gradul al treilea, iar verii primari sunt de gradul al patrulea.
In cazul in care emiteti facturi catre o persoana afiliata, indiferent daca aplicati sau nu sistemul „TVA la incasare”, trebuie sa colectati TVA la data facturii, si nu la data incasarii ei. Partea neplacuta este ca, daca entitatea care primeste factura aplica sistemul „TVA la incasare”, atunci va deduce TVA aferenta doar in momentul platii facturii, chiar daca furnizorul a colectat TVA la data emiterii facturii.
Exemplu
Entitatea Leader detine 60% din partile sociale ale entitatii Barsin. Ambele societati aplica sistemul „TVA la incasare” si au ca perioada fiscala trimestrul. In data de 18 martie 2013, entitatea Leader emite o factura de prestari servicii catre entitatea Barsin in suma de 10.000 lei, plus TVA 24%.
In data de 4 mai 2013, entitatea Barsin achita prin banca furnizorului sau datoria respectiva.
Care este momentul in care TVA devine exigibila pentru cele 2 societati?
Avand in vedere ca cele doua entitati sunt persoane afiliate, entitatea Leader este obligata sa colecteze TVA la data emiterii facturii si sa evidentieze suma in Decontul de TVA 300 aferent primului trimestru al anului 2013. De asemenea, nu va scrie pe factura emisa mentiunea „TVA la incasare”.
Astfel, inregistrarile contabile efectuate sunt:
- inregistrarea facturii emise (18 martie 2013):
- incasarea creantei de la entitatea Barsin (4 mai 2013):
Entitatea Barsin va efectua urmatoarele inregistrari contabile:
- inregistrarea facturii aferente serviciilor primite (18 martie 2013):
- plata datoriei catre furnizorul Leader (4 mai 2013):
- deducerea TVA aferenta facturii primite, la data platii (4 mai 2013):
Dupa cum observati, beneficiarul isi va deduce TVA la data platii facturii, respectiv in 4 mai 2013 si va include suma in Decontul de TVA 300 intocmit pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2013.
Daca entitatile nu ar fi fost persoane afiliate, atunci:
- in Decontul de TVA 300 aferent celui de-al doilea trimestru al anului 2013, entitatea Leader ar fi raportat TVA colectata la nivelul sumei de 2.400 lei, avand in vedere faptul ca in 4 mai 2013 a incasat creanta de la client;
- in Decontul de TVA 300 aferent celui de-al doilea trimestru al anului 2013, entitatea Barsin ar fi raportat TVA deductibila de 2.400 lei, tinand cont ca plata a fost efectuata in aceasta perioada fiscala.
Concluzie
Presupunand ca furnizorul si beneficiarul sunt persoane afiliate, regulile sunt urmatoarele:
___
In luna februarie 2013, Cristi a publicat in cadrul Editurii Ceccar "Ghidul practic complet privind sistemul TVA la incasare", un material util practicienilor care contine explicatii detaliate si exemple concrete privind regulile sistemului. Cartea se gaseste la toate filialele Ceccar din tara.
Comentarii articol (2)