Desi exista suficiente resurse pe tema gestionarii timpului, unul dintre interviurile de pe HBR este interesant si util din perspectiva celei care raspunde la intrebari, Elizabeth Grace Saunders, fondatoare si CEO al companiei Real Life E, dar si autoarea cartii "The 3 Secrets to Effective Time Investment: Achieve More Success with Less Stress".
Pe parcursul discutiei, autoarea face cateva sugestii cu privire la o evaluare mai corecta a acestei resurse (aparent) limitate, vorbeste despre cum sa fim mai productivi si eficienti pentru a avea succes, dar aminteste si de cateva idei legate de implementarea unor tehnici pentru o mai buna planificare a timpului.
Iata cateva recomandari din interviul de pe HBR:
- Este important sa fim constienti de realitatea inconjuratoare si sa o acceptam asa cum este, fiind in acelasi timp constienti de capacitatile noastre interioare atunci cand vine vorba de setarea si realizarea obiectivelor dorite.
- Explicatia pentru care unii dintre noi muncesc chiar mai mult de 40 de ore pe saptamana este legata de faptul ca avem capacitatea de a fi productivi, de a lucra pana la un anumit nivel care sa ne permita sa avem succes, dar fara sa fim neaparat si eficienti.
- Daca nu mai ai timp pentru alte activitati precum mersul la sala, intalniri cu prietenii, daca nu mai dormi suficient este semn ca muncesti prea mult. Fa un pas inapoi si aloca-le timp. De exemplu, daca vrei sa practici regulat mersul la sala, insa nu gasesti (evident) timp, este util sa o privesti ca pe o investitie pe termen lung, constanta si permanenta. Nu este optionala, la fel cum optional nu este nici somnul, ambele sunt necesare si utile. Se pune problema adoptarii unei anumite atitudini mentale care sa-ti permita sa privesti mersul la sala (sau orice alta activitate pe care vrei sa o faci) ca pe un lucru esential in viata ta. Odata ce ti-ai schimbat modul de gandire, reusesti sa-ti schimbi si starea emotionala si validezi acea activitate (mersul la sala) ca pe o activitate utila si benefica pentru sanatatea ta pe termen lung.
- Daca investim cu regularitate timp in ceea ce ne dorim sa facem, probabilitatea de a atinge acel obiectiv va fi si mai mare.
- Niciun proces de schimbare a obiceiurilor sau de implementarea a unor tehnici de time management nu se realizeaza peste noapte. Este nevoie de aproximativ doua, chiar trei luni pentru a vedea primele rezultate.
- Planificarea timpului trebuie abordata altfel, evitand sa ne organizam un program care trebuie urmat cu strictete si finalizat la o anumita ora/zi, fara a permite un anumit grad de flexibilitate. Atata vreme cat ai un angajament fata de tine, poti alege sa portionezi timpul alocat pentru o anumita activitate.
- Programarea unei activitati si finalizarea ei la un termen fix creeaza adesea o anumita tensiune/ senzatie de presiune. Atunci cand controlezi ceea ce se intampla, poti avea libertatea de a-ti face timp pentru lucrurile cu adevarat importante
- Planificarea este utila, deoarece te asiguri ca esti aliniat cu prioritatile tale si ca ti-ai setat intr-un mod realist asteptarile.
Daca doriti sa aflati mai multe informatii pe tema gestionarii eficiente a timpului, puteti asculta intreg interviul de pe HBR, intitulat Take Control of Your Time.
Articol publicat initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (1)