Acest eveniment a oferit participantilor un forum excelent pentru a discuta despre subiecte de actualitate precum tendintele si provocarile ridicate de reglementarea si aplicarea legislatiei din domeniul concurentei in tarile din Europa Centrala si de Est. La intalnire au luat parte, printre altii, reprezentanti ai urmatoarelor firme de avocatura: Boyanov & Co, Bojovic•Dasic•Kojovic, Sayenko Kharenko, Spasov & Bratanov Lawyers' Partnership, Divjak, Topic & Bahtijarevic si Raidla Lejins & Norcous. Numarul firmelor participante evidentiaza importanta practicii de dreptul concurentei in aceasta regiune.
Contributiile individuale ale participantilor au demonstrat ca sectoarele economice prioritare pe ordinea de zi a autoritatilor nationale de concurenta sunt, in mare masura, aceleasi in intreaga regiune, practica acestor autoritati fiind axata in principal pe sectorul de retail, bancar, telecomunicatii si farmaceutic. In timpul discutiilor, tendintele locale din fiecare jurisdictie au fost de asemenea evidentiate, ceea ce a permis identificarea asemanarilor si diferentelor dintre tarile reprezentate. Evenimentul a dat ocazia participantilor sa afle ca autoritatile din tarile Baltice sunt extrem de active in aplicarea legislatiei concurentei si prezinta dovedesc un apetit crescut pentru impunerea de amenzi in acest domeniu. In mod similar, autoritatea de concurenta din Bulgaria analizeaza un numar din ce in ce mai mare de cazuri contencioase, dat fiind ca numarul concentrarilor economice pentru care este necesara depunerea unei notificari a scazut odata cu izbucnirea crizei financiare. La polul opus, masurile de punere in aplicare a legislatiei din domeniul concurentei sunt mai putin numeroase in Cehia, Slovacia si Croatia. Un caz aparte il reprezinta Macedonia unde, date fiind dimensiunea redusa a teritoriului si existenta a numeroase monopoluri naturale, majoritatea cazurilor comportamentale cu care s-a confruntat autoritatea nationala de concurenta au vizat abuzuri de pozitie dominanta. Un alt aspect interesant analizat in timpul intalnirii a fost obligatia de a notifica concentrarile economice in baza diferitelor legislatii nationale, in conditiile in care in tari precum Ucraina sau Serbia aceasta obligatie exista chiar daca respectiva concentrare economica nu produce efecte in acele tari, astfel incat chiar si pentru tranzactii in care sunt implicati doar agenti economici straini trebuie notificate autoritatile nationale de concurenta.
Roxana Ionescu, coordonatorul departamentului de concurenta din cadrul RTPR Allen & Overy a declarat: „Evenimentul s-a dovedit a fi un real succes iar feedbackul primit de la toti participantii a fost unul intr-adevar pozitiv. Suntem foarte incantati ca am reusit sa aducem impreuna toti acesti specialisti cu o vasta experienta in domeniul legii concurentei. Ne asteptam ca evenimentul sa aiba ca rezultat o si mai buna cooperare in viitor si astfel sa cream si mai multe oportunitati de business”.
Partenerul din Varsovia al Allen&Overy, Marta Sendrowicz, a declarat cu privire la eveniment: „Dorim sa ne asiguram ca aceste intalniri un loc in mod regulat. Acestea ofera o oportunitate extraordinara de a ne cunoaste mai bine si de a valorifica asta in activitatea noastra”.
Intalnirea a avut loc in Bucuresti, miercuri, 17 aprilie 2013.