Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 251, din 30 aprilie 2013.
Actul normativ reglementeaza masurile de protectie sociala de care beneficiaza persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in baza unui plan de disponibilizare, de catre diversi operatori economici. Conform documentului mentionat, prin operatori economici se intelege: societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, institute nationale de cercetare-dezvoltare, precum si societati comerciale si regii autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale.
Concret, OUG nr. 36/2013 prevede ca masurile de protectie sociala se aplica doar in cazul persoanelor concediate in baza unui plan de disponibilizare, adica acel document ce cuprinde masurile necesare in vederea redresarii activitatii si programul concedierii colective elaborat de angajator, care se poate desfasura in una sau mai multe etape.
Potrivit actului normativ, planul de disponibilizare va cuprinde in mod obligatoriu:
- numarul total de salariati existent la data intocmirii acestora;
- motivele care determina aplicarea masurilor din planul de disponibilizare;
- numarul de salariati necesar pentru desfasurarea activitatii in urma aplicarii masurilor din planul de disponibilizare;
- numarul de salariati care vor fi afectati de concedieri colective;
- data de la care sau perioada in care vor avea loc, potrivit legii, concedierile colective
Daca disponibilizarea se desfasoara in etape, planul va cuprinde si numarul de salariati care vor fi afectati de concedieri in fiecare dintre etape, stabilit cu respectarea conditiilor de concediere colectiva prevazute de dispozitiile legale in vigoare, precum si perioada in care va avea loc fiecare etapa.
Cine poate beneficia de masurile de protectie sociala?
Prevederile actului normativ publicat recent stabilesc ca de masurile de protectie sociala pot beneficia doar persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatorii economici cu cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.
In plus, pot beneficia si persoanele care:
- au fost preluate de operatori economici, in baza actelor normative in vigoare, daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatori economici de la care au fost preluate in cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.;
- au fost preluate de operatorii economici rezultati in urma divizarii sau a altor forme de reorganizare a operatorilor economici, daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatorii economici supusi divizarii sau altor forme de reorganizare, in cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.
Conform OUG nr. 36/2013, aceste persoane beneficiaza, in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, de servicii de preconcediere, precum si de masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acordate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
In plus, persoanele concediate au dreptul la:
- indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
- venit lunar de completare;
- plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.
Venitul lunar de completare: Regimul de acordare
Venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.
Acest tip de venit se acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate, dupa cum urmeaza:
- 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani;
- 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani;
- 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 de ani;
- 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
Dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj, persoanele concediate beneficiaza, pana la incheierea perioadelor mentionate mai sus, de venitul lunar de completare. Pe de alta parte, persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru stabilirea indemnizatiei de somaj nu beneficiaza de venit lunar de completare.
Actul normativ publicat recent stabileste, de asemenea, ca persoanele care se reincadreaza in munca beneficiaza de 50% din venitul lunar de completare in urmatoarele situatii:
- daca in perioada acordarii venitului de completare se incadreaza in munca la alti operatori economici decat cei de la care au fost disponibilizati;
- daca in perioada acordarii venitului de completare se incadreaza in munca la operatorii economici de la care au fost disponibilizati, daca la data incadrarii operatorii economici respectivi nu mai au capital majoritar de stat.
"Daca in perioada acordarii venitului de completare, persoanele beneficiare solicita inscrierea la una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, plata venitului lunar de completare inceteaza la data acordarii dreptului de pensie, conform deciziei de pensie. Venitul de completare nu poate fi cumulat cu niciuna din categoriile de pensii prevazute de Legea nr. 263/2010", se mai precizeaza in OUG nr. 36/2013.
Actul normativ stabileste obligatii si pentru beneficiarii venitului lunar de completare. Astfel, acestia trebuie:
- sa se prezinte lunar, pe baza programarii, sau ori de cate ori sunt solicitate la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca;
- sa comunice in termen de 3 zile agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor;
- sa caute activ un loc de munca si sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate
In cazul in care beneficiarul nu se prezinta la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrat, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca, plata venitului lunar de completare se suspenda. "Repunerea in plata a venitului lunar de completare dupa suspendare se face de la data de intai a lunii urmatoare aprobarii cererii beneficiarului", se arata in ordonanta publicata recent.
Important! Perioada in care se acorda venit de completare constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate
Venitul lunar de completare are acelasi regim de impozitare ca si indemnizatia de somaj.
Prevederile OUG nr. 36/3013 se aplica pana la data de 31 decembrie 2018, pentru toate persoanele disponibilizate prin concedieri colective.
Puteti consulta OUG nr. 36/2013 in sectiunea noastra de Legislatie sau direct accesand acest link.
Comentarii articol (6)