Prin OUG nr. 36/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 251 din 30 aprilie 2013, s-a aprobat aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare, din cadrul unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat. Acest act normativ nu precizeaza numarul de persoane disponibilizate, asa incat de prevederile acestuia poate beneficia orice numar de persoane indiferent de dimensiunea disponibilizarilor care au loc la un operator economic controlat de stat.
Potrivit normelor de tehnica legislativa, pentru a produce efecte pe termen nelimitat, OUG trebuie aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei. Lucru care s-a si intamplat, astfel ca Legea nr. 259/2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 612, din 2 octombrie 2013.
Actul normativ nu opereaza modificari de substanta reglementarilor deja in vigoare, ci adauga un articol nou ce face referire la regimul de acordare a venitului de completare catre mineri.
* Amintim ca venitul de completare se acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate. Puteti citi aici mai multe despre acest tip de venit.
Astfel, conform noilor dispozitii, persoanele din sectorul minier vor beneficia de venit lunar de completare daca dovedesc un stagiu de cotizare de cel putin 17 ani in conditii speciale, 13,5 ani in conditii speciale in zona I de radiatii sau 15 ani in conditii speciale in zona II de radiatii. In plus, aceste perioade constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca
Cine poate beneficia de masurile de protectie sociala?
Potrivit reglementarilor instituite in luna mai de OUG nr. 36/2013, de masurile de protectie sociala pot beneficia doar persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatorii economici cu cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.
De asemenea, pot beneficia si persoanele care:
- au fost preluate de operatori economici, in baza actelor normative in vigoare, daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatori economici de la care au fost preluate in cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.;
- au fost preluate de operatorii economici rezultati in urma divizarii sau a altor forme de reorganizare a operatorilor economici, daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatorii economici supusi divizarii sau altor forme de reorganizare, in cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.
Conform OUG nr. 36/2013, aceste persoane beneficiaza, in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, de servicii de preconcediere, precum si de masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acordate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
In plus, persoanele concediate au dreptul la:
- indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
- venit lunar de completare;
- plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.
Puteti consulta AICI OG nr. 29/2013.
Comentarii articol (1)