Un grup de 24 de cetateni propun revizuirea Constitutiei, initiativa lor fiind publicata joi in Monitorul Oficial. Nimic iesit din comun pana acum: dreptul de a initia proiecte de lege sau de a modifica Constitutia sunt garantate in Romania, atata timp cat se indeplinesc anumite conditii procedurale. Abracadabrante mi se par, insa, schimbarile pe care cetatenii de care va pomeneam vor sa le introduca in legea fundamentala a tarii. Si, mai mult decat bizare, prevederile sunt de-a dreptul periculoase.
Comunismul a distrus profund si iremediabil societatea romaneasca. A alterat mentalitatea si spiritul unui popor, care, nici dupa mai bine de 20 de ani de la caderea regimului dictatorial, nu isi mai poate reveni.
Lenea, comoditatea de a fi dependent de statul "ocrotitor", invidia bolnavicioasa fata de "capra vecinului", spaga, delatiunea, dispretul fata de elite si valori, nepotismele, furtul de la stat sunt doar cateva dintre mostenirile indezirabile pe care ni le-a lasat comunismul si de care nu mai reusim sa ne desprindem.
Cu toate astea, exista in continuare multi nostalgici care regreta regimul si considera ca "inainte" era mai bine (in 2011, 34% dintre romani impartaseau aceasta opinie, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei).
Dintre nostalgicii regasiti in sondajul de mai sus s-au ridicat probabil si cei 24 de cetateni care propun revizuirea Constitutiei. Ei fac parte din autointitulata Miscare pentru Constitutia Cetatenilor, care are, conform datelor publicate pe pagina de internet a organizatiei, aproximativ 13.000 de sustinatori.
Printre cei 24 de reformatori care v-ar putea cere pe strada semnatura pentru proiectul de revizuire a legii fundamentale se numara Popescu Gheoghe, un bucatar (fost frelancer in domeniul IT si mecanic), mai multi membri ai Partidului Poporului (Atetelesei Neculai, Boboc Petrache, Constantin Cojocaru - doctor in economie), avocatul Marina Brehoiu sau Petrica Dima, un fost politist acum membru al Partidului Socialist din Romania (PSR), care a candidat la functia de primar al Capitalei. Toti fac parte din Comitetul de Initiativa care au formulat proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei, publicat in Monitorul Oficial nr. 294 din 23 mai.
Cine sunt oamenii acestia conteaza mai putin. Relevante in discutia noastra de astazi sunt ideile pe care le sustin ei pentru modificarea Constitutiei, idei delirant de nationaliste (cetatenii straini sa nu mai aiba dreptul de a avea in proprietate terenuri din Romania, in administratie si justitie sa fie utilizata exclusiv limba romana, functiile publice sa fie ocupate numai de cetateni cu o singura cetatenie: cea romana) si pe alocuri chiar stupefiante (votul sa devina obligatoriu, notiunea "nivel de trai decent" sa aiba o definitie stiintifica, cetatenii sa fie improprietariti de catre stat cu "capital productiv").
Modificarile pe care le propun sunt aberatii patriotarde (statul sa faca toate demersurile pentru reintregirea patriei si realipirea Basarabiei, resursele naturale si presa sa fie nationalizate) care "dau bine" la o anumita categorie de public. Vorbim din nou despre pensii - care sa reprezinte cel putin trei patrimi din salariul mediu realizat de fiecare contributor la sistemul public in perioada minima de contributie, ajutoare de somaj - de minim trei patrimi din salariul mediu realizat de fostul salariat in ultimii 3 ani de angajare si servicii medicale gratuite, pe viata, pentru fiecare contributor la fondul public de sanatate.
Daca vreti sa va minunati singuri, puteti citi documentul in intregime. Il mai puteti gasi inca pe pe www.monitoruloficial.ro. Sau puteti citi macar sinteza proiectului, mai jos. Am selectat eu prevederile care socheaza cel mai tare orice persoana cu simtul realitatii la datorie ( marcate cu gri veti gasi umilele mele comentarii). Asadar...
Ce propuneri de modificare a Constitutiei au facut cei 24 de cetateni amintiti?
-
pe teritoriul Romaniei, numai cetatenii romani, ca persoane fizice sau constituiti in persoane juridice romane, pot detine terenuri in proprietate privata - Romania este membra a UE, asadar trebuie sa respecte toate tratatele comunitare. Una dintre reglementarile de care tara noastra trebuie sa tina cont este cea care consfinteste libera circulatie a persoanelor in spatiul comunitar si dreptul oricarui cetatean dintr-un stat membru sa investeasca si sa dobandeasca bunuri in orice alt stat din UE, in conditii de egalitate cu cetatenii statului respectiv.
-
Statul roman tine evidenta persoanelor carora li s-a acordat cetatenia romana, la cerere sau prin adoptie, si publica lista completa a acestor persoane, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in ultima zi lucratoare a fiecarui an. Lista precizeaza cetateniile straine pe care persoanele in cauza le detin sau le-au detinut, inainte de primirea cetateniei romane, precum si prenumele celor doi parinti ai persoanelor in cauza - la ce foloseste aceste demers?
-
Imnul national al Romaniei sa fie «Traiasca Romania, Traiasca Tricolorul» - gusturile muzicale, chiar si cand e vorba de imnuri, nu se discuta. Totusi, daca stiu bine, cantecul acesta continea, in interpretarea dinainte de 1989, si versurile "Traiasca Ceausescu, Partidul si poporul". Putin cam nepotrivit pentru un imn de stat democratic, nu credeti?
-
Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate (…) de persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara.
-
cetatenilor Romaniei le este garantat dreptul la sanatate fizica si mentala, precum si la hrana sanatoasa, care sa nu contina substante toxice si otravitoare - intentie laudabila, dar utopica.
-
participarea la vot este obligatorie - votul este un drept, nu o obligatie, cel putin intr-o democratie. Asa ca, daca nu cumva vor sa introduca, vreun regim dictatorial, reglementarea asta nu prea are ce cauta in Constitutia revizuita
-
statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. Neindeplinirea acestei obligatii da dreptul cetatenilor sa ceara dizolvarea Parlamentului si demisia Presedintelui Romaniei. (…)Nivelul de trai decent este stabilit prin lege pe baza unui sistem de criterii elaborate stiintific - In opinia mea, statul nu trebuie obligat sa asigure un nivel de trai decent tuturor cetatenilor, ci trebuie sa asigure un sistem care sa permita cetatenilor sa isi creeze singuri o bunastare. Altfel, incurajam lenea (la ce sa mai muncesti, daca statul iti asigura un trai decent?)
-
alegerea prin vot direct de catre cetateni a guvernatorului BNR, a Avocatului Poporului, a judecatorilor (inclusiv cei de la CCR) si a procurorilor, a membrilor CSM si a celor de la Curtea de Conturi - in ritmul asta, romanii o sa-si petreaca timpul numai in cabine de vot. Lasand gluma la o parte, ce pregatire are poporul, astfel incat sa ii poata alege profesionisti din diverse domenii? In plus, experienta ultimelor scrutine ne-a aratat ca cei mai multi romani aleg emotional si nu voteaza in functie de principii sau programe.
-
demiterea din functie, prin referendum, a presedintelui republicii, a Avocatului Poporului, a parlamentarilor si a celorlalte persoane care au fost numite prin vot universal tot de catre popor.
-
Parlament unicameral cu maxim 300 de membri care fac parte dintr-o Camera a Reprezentantilor - aici, discutia e mai complicata si trebuie purtata de specialisti. Parlamentul bicameral are totusi avantajul ca impiedica concentrarea puterii in forul legislativ si sustinerea unui regim autoritar (O Camera o poate impiedica pe cealalta in cazul in care aceasta din urma derapeaza de la normele democratice).
-
infiintarea unui Serviciul National al Informatiei Publice (autoritate publica autonoma sub controlul poporului, care va reglementa serviciile media), dar si a unui Serviciul National Public de Presa, Radio si Televiziune, care se va afla tot sub controlul poporului si va avea obligatia sa asigure informarea corecta a opiniei publice - numai presa libera (si uneori nici aceea) poate semnala derapajele statului, atunci cand acestea apar. In linii mari, o presa sub controlul poporului (reprezentat de stat) nu face decat sa devina un instrument de propaganda - ce jurnalisti vor mai vorbi despre ce face statul gresit in anumite privinte, atata timp cat statul le plateste salariile?
Din punct de vedere economic, Comitetul de Initiativa propune ca:
-
statul sa colecteze cel putin o cincime din PIB, care sa fie utilizat pentru improprietarirea cetatenilor tarii cu capital productiv: terenuri, constructii, masini, utilaje, echipamente, brevete, licente etc., pentru crearea de locuri de munca.
-
pensia publica sa reprezinte cel putin trei patrimi din salariul mediu realizat de fiecare participant in perioada minima de contributie
-
contributiile pentru somaj sa fie stabilite si administrate astfel incat sa se asigure fiecarui somer o indemnizatie de somaj de 6 luni, egala cu cel putin trei patrimi din salariul mediu realizat de el in ultimii 3 ani de angajare.
-
contributiile la sanatate sa fie stabilite si administrate astfel incat fiecare contributor sa beneficieze de servicii medicale gratuite, pe tot parcursul vietii.
-
Banca Nationala a Romaniei este obligata sa foloseasca toate cantitatile de numerar rezultate din emisiunile monetare pentru cumpararea de aur, cu prioritate din productia interna, in vederea sporirii tezaurului tarii.
-
bancile si institutiile de credit sa acorde doar credite pentru investitii productive, pentru crearea de capacitati de productie noi sau pentru dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie existente. Doar casele de ajutor reciproc vor mai putea alte tipuri de credite membrilor lor.
-
Casa de Economii si Consemnatiuni sa fie in proprietatea publica a poporului roman , obiectivul ei ei fundamental fiind "dezvoltarea spiritului de economisire si de buna gospodarire a banului, precum si pastrarea in siguranta a disponibilitatilor banesti ale cetatenilor tarii si investirea acestora pentru cresterea capacitatilor de productie ale tarii".
In privinta acestor propuneri economice nici nu mai are sens sa comentez. Ideile sunt atat de abracadabrante incat nu merita efortul unei analize.
Tot ce mai pot sa spun, dupa ce am citit intreagul proiect de lege: Sa ne fereasca Dumnezeu de cei care au doar convingeri si nicio indoiala! Si, unde nu ne fereste Dumnezeu, sa ne ferim singuri.
Pe voi ce ganduri va incearca citind aceasta propunere de revizuire a Constitutiei?
Sursa imaginii care ilustreaza acest articol.
Comentarii articol (63)