Masura este cuprinsa in Legea nr. 241/2013 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 441, din 19 iulie 2013.
Acest act normativ stabileste ca pensiile militare reduse in anul 2010, in baza Legii nr. 119/2010, vor reveni la nivelul de dinainte de recalculare.
"Pensiile recalculate sau revizuite (…) acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, se platesc in cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010", se arata in documentul citat.
Conform noilor reglementari, cadrele militare isi vor primi pensiile reintregite, la nivelul celor din decembrie 2010, incepand cu data de 1 octombrie 2013.
Aceste pensii se vor mentine in plata pana cand cuantumul pensiei rezultat din inmultirea valorii punctului de pensie cu punctajul mediu anual acordat ca urmare a recalcularii sau revizuirii, este mai mare decat cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010.
Totodata, potrivit dispozitiilor, in cazul in care beneficiarii pensiilor militare au realizat stagii de cotizare dupa data inscrierii la pensie, cuantumul aferent acestora se adauga la cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010.
De asemenea, in situatia in care, ulterior platii drepturilor de pensie revizuite conform prevederilor OUG nr. 1/2011, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
Potrivit expunerii de motive a actului normativ, mentinerea cuantumului avut inaintea recalcularii pentru beneficiarii ale caror pensii s-au diminuat este mai mult decat necesara, in felul acesta fiind protejat dreptul fundamental al celor afectati, acum 3 ani, de recalculare.
Amintim ca pensiile cadrelor militare au fost recalculate conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, care prevede urmatoarele: "Pensiile stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare".
Ce trebuie sa faca militarii pentru a primi pensiile reintregite?
Pentru a beneficia de majorarea pensiilor, militarii nu trebuie sa indeplineasca nicio procedura birocratica. Mai exact, potrivit celui mai recent numar al Observatorului Militar, publicatie realizata de Ministerul Apararii Nationale, beneficiarii Legii nr. 241/2013 nu trebuie sa depuna cerere pentru a reveni la cuantumul pensiei din luna decembrie 2010, toata aceasta operatiune urmand a fi realizata automat.
Concret, fiecare pensionar care se incadreaza in prevederile enuntate de Legea nr. 241/2013 va primi o noua decizie "pentru punerea in plata a drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2013".
Documentul realizat de MAPN informeaza, totodata, si modul in care se va calcula valoarea neta a pensiei. Astfel, potrivit sursei citate, algoritmul va fi urmatorul:
- Din cuantumul brut al pensiei din decembrie 2010 se scad 740 de lei. La suma ramasa, se aplica procentul de 5,5% pentru CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate);
- Valoarea CASS plus 1.000 de lei se scad din cuantumul brut, iar la suma rezultata, se aplica procentul de 16% pentru impozit;
- Valoarea neta a pensiei (ceea ce beneficiarii vor primi pe card sau direct de la postas) se obtine prin scaderea din cuantumul brut a sumei rezultate prin adunarea celor doua retineri – CASS plus impozit.
"Pentru pensionarii care, dupa trecerea in rezerva, au realizat stagii de cotizare, adica au lucrat in sistemul civil, la cuantumul brut al pensiei din decembrie 2010 se adauga cuantumul aferent perioadei de cotizare, apoi, pentru obtinerea cuantumului net al pensiei, se urmeaza algoritmul descris mai sus", se mai precizeaza in Observatorul Militar.
Puteti consulta AICI Legea nr. 241/2013.
Comentarii articol (72)