Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei a aprobat, in 19 iunie, cu 17 voturi "pentru", dintr-un total de 18 voturi exprimate, propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei, anunta un comunicat de presa al institutiei remis redactiei noastre.
AvocatNet.ro a scris mai multe despre acest subiect AICI.
Totusi, desi a trecut de un prim pas, proiectul de revizuire a Constitutiei trebuie sa parcurga mai multe etape pentru a fi aprobat.
Mai exact, potrivit documentului de presa, proiectul de revizuire al Constitutiei va fi transmis, intr-o prima faza, la Birourile Permanente reunite ale Parlamentului care, la randul lor, vor trimite proiectul catre grupurilor parlamentare ale USL, pentru a fi asumat.
Grupurile parlamentare trebuie sa-si insuseasca proiectul de revizuire a Constitutie si sa stranga o treime din semnaturile senatorilor si deputatilor.
Dupa ce va fi asumat, proiectul capata statut de initiativa legislativa si este trimis de catre conducerea Parlamentului la Consiliul Legislativ, care, in termen de 5 zile, trebuie sa isi exprime punctul de vedere. Odata avizat de Consiliul Legislativ, proiectul de revizuire a Constitutiei este depus la Curtea Constitutionala a Romaniei, care trebuie sa dea un aviz consultativ in termen de 10 zile.
"Inainte de sesizarea Parlamentului pentru initierea procedurii legislative de revizuire a Constitutiei, proiectul de lege sau propunerea legislativa, insotita de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constitutionala, care este obligata ca, in termen de 10 zile, sa se pronunte asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea", se precizeaza in Legea nr. 47/1992 de functionare a CCR.
Dupa consultarea Curtii Constitutionale, proiectul se intoarce la Comisia de revizuire a Constitutiei si, in functie de observatiile CCR, comisia reanalizeza textul si il pune in consens cu observatiile judecatorilor.
Odata amendat, proiectul este trimis catre Senat ca prima camera sesizata si intra, din nou, in dezbatere parlamentara. Senatorii pot depune amendamente care vor fi analizate de aceiasi comisie de revizuire, iar dupa dezbateri intra in plen la Senat si trebuie adoptat cu votul a doua treimi din numarul de senatori.
Atentie! La inceputul saptamanii trecute, liderii USL au convenit sa amane votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constitutiei pentru inceputul lunii septembrie, motivand ca este posibil ca avizul Curtii Constitutionale sa vina dupa incheierea actualei sesiuni parlamentare.
Odata adoptat de Senat, proiectul va merge la Camera Deputatilor, forul decizional, unde parcurge acelasi traseu si i se aplica aceleasi reguli .
"Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere", se precizeaza la Articolul 151 din textul actual al Constitutiei.
Dupa ce este adoptat de Parlament, proiectul de revizuire a Constitutiei merge din nou la Curtea Constitutionala care are, de aceasta data, un aviz obligatoriu. "In termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constitutiei, Curtea Constitutionala se pronunta, din oficiu, asupra acesteia", stipuleaza legea de functionare a CCR.
Dupa ce obtine avizul CCR, Parlamentul ia act si declanseaza referendumul pentru consultarea populatiei.
Potrivit legii fundamentale, revizuirea va deveni definitiva doar dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
Important! Constitutia actuala a Romaniei stabileste ca sunt anumite dispozitii care NU pot forma obiectul revizuirii, mai exact acele prevederi privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala. De asemenea, nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.
Comentarii articol (9)