Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 369, din 20 iunie 2013.
Potrivit actului normativ, Guvernul este abilitat sa emita ordonante incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, dar nu inainte de incheierea primei sesiuni ordinare a anului 2013, si pana la reluarea lucrarilor Parlamentului in cea de a doua sesiune ordinara a anului 2013.
Executivul va putea sa emita ordonante in urmatoarele domenii, care nu fac obiectul legilor organice:
• Finante publice si economie;
• Administratie publica si afaceri interne
• Transporturi
• Societatea informationala
• Protectie si incluziune sociala
• Educatie
• Mediu
• Achizitii publice
• Fonduri externe nerambursabile
• Prorogarea sau modificarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege
In domeniul finantelor publice si al economiei, Guvernul este abilitat sa emita ordonante prin care:
- sa rectifice bugetul de stat pe anul 2013;
- sa rectifice bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2013;
- sa modifice si sa completeze Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- sa modifice si sa completeze Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- sa modifice si sa completeze Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, aprobata cu modificari prin Legea nr. 301/2011;
- sa modifice si sa completeze Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 218/2012;
- sa modifice si sa completeze Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.
In ceea ce priveste transporturile, infrastructura si investitiile de interes national, Guvernul poate emite ordonante privind:
- modificarea si completarea Legii nr. 55/2006 privind siguranta feroviara, cu modificarile si completarile ulterioare;
- modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 95/1998 privind infiintarea unor institutii publice in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 3/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
- modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
In domeniul educatiei si cercetarii, Guvernul poate sa emita ordonante privind:
- reglementarea unor probleme de continut pentru invatamantul preuniversitar;
- reglementari in domeniul cercetarii stiintifice si al invatamantului superior;
- reglementari privind organizarea si functionarea unor structuri din subordinea si coordonarea Ministerului Educatiei Nationale.
Cu privire la mediu, Executivul poate sa modifice si sa completeze Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
In privinta achizitiilor publice, Guvernul poate sa emita ordonante prin care:
- sa modifice si sa completeze Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
- sa modifice si sa completeze Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2006 privind functia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 228/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
- sa modifice si sa completeze Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2005 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2006, cu modificarile ulterioare.
Pe partea de fonduri externe nerambursabile Guvernul poate sa reglementeze unele masuri necesare derularii proiectelor cu finantare nerambursabila.
In conformitate cu dispozitiile art. 115 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, ordonantele emise de Guvern, pe perioada vacantei parlamentare, vor fi inaintate spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, pana la reluarea lucrarilor Parlamentului in cea de-a doua sesiune ordinara a anului 2013. Nerespectarea termenului atrage incetarea efectelor ordonantei.
Comentarii articol (0)