Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 546/2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 365, din 19 iunie 2013 si a intrat in vigoare la data publicarii.
Actul normativ mentionat aduce cateva modificari concursului de admitere in magistratura, stabilind conditiile de restituire a taxei de inscriere achitate de candidati.
Astfel, ca si pana acum, taxa va fi restituita candidatilor care NU indeplinesc urmatoarele conditii:
- au cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
- sunt licentiati in drept;
- nu au antecedente penale sau cazier fiscal si se bucura de o buna reputatie;
- cunosc limba romana.
In plus, de-acum, taxa va fi restituita si in cazul in care candidatii nu pot participa la concurs din motive obiective sau in care decedeaza inainte de sustinerea primei probe. Aceasta in conditiile in care, pana acum, legislatia nu prevede nimic in acest sens.
"Taxa se restituie si in cazul in care candidatul decedeaza mai inainte de sustinerea primei probe din cadrul primei etape a concursului ori in cazul altor situatii obiective de impiedicare a participarii la concurs, intervenite anterior afisarii listelor finale cu rezultatele verificarii indeplinirii conditiilor mentionate in teza anterioara", se precizeaza in actul normativ publicat recent.
* Amintim ca taxa de inscriere la concursul de magistratura este de 400 RON si se plateste la casieria tribunalului sau,dupa caz a parchetului la care se face inscrierea.
Ca si pana acum, cererea de restituire a taxei se va depune la Directia resurse umane si organizare din cadrul CSM si va fi solutionata in termen de 30 de zile de la inregistrare.
O alta noutate introdusa de Hotararea CSM nr. 546/2013 este corelarea concursului de admitere in magistratura cu cel de admitere la INM, insa doar la un singur nivel. Mai exact, noile dispozitii stabilesc ca, daca cele doua examene se desfasoara simultan si exista intrebari identice, admiterea unei contestatii la vreuna dintre aceste intrebari la concursul de admitere la INM va produce efecte si in cazul admiterii in magistratura.
"In cazul in care concursul de admitere in magistratura se desfasoara in acelasi timp cu concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii si exista intrebari identice, admiterea unei contestatii la vreuna dintre aceste intrebari la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii produce efecte si in privinta concursului de admitere in magistratura", se arata in Hotararea CSM.
In ceea ce priveste departajarea candidatilor in cazul notelor egale, aceasta se va face ca si pana, adica in ordinea descrescatoare a notelor obtinute la cele 3 probe de concurs, in succesiunea sustinerii acestora. Totusi, noile reglementari aduc, in plus, o completare la aceste prevederi.
Astfel, potrivit dispozitiilor introduse recent, daca si notele obtinute de candidati la toate cele 3 probe de concurs sunt identice, departajarea se face in functie de vechimea in specialitate juridica, de detinerea titlului stiintific de doctor in drept, a calitatii de doctorand in drept, de activitatea publicistica de specialitate.
Atentie! Aceleasi modificari au fost operate si in cazul Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, prin Hotararea CSM nr. 546 bis, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 365, din 19 iunie 2013.
Puteti consulta AICI Hotararea CSM nr. 546/2013.
---
Concursul de admitere in magistratura se desfasoara in perioada 25 iunie - 11 octombrie 2013, pentru ocuparea unui numar de 70 de posturi de judecator, potrivit unui anunt publicat, recent, pe site-ul INM.
Cererile pentru inscrierea la concurs se depun pana pe 16 iulie, la tribunalele sau, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea, in ale caror circumscriptii domiciliaza candidatii. AvocatNet.ro a scris mai multe despre acest subiect AICI.
Comentarii articol (1)